Ukrajina je připravena jednat. Občané už toho mají dost

24.07.2024 10:45 | Zprávy

Válka na Ukrajině stále neutichá, ale zdá se, že ruští velitelé by rádi, aby konečně ztichli jejich vojáci. Ruští poslanci k tomu připravují zákon. A mezitím se ukazuje, že prudce narůstá počet Ukrajinců, kteří jsou ochotni vzdát se části území své vlasti, pokud by to vedlo ke skončení války. A pomalu prosakují informace, že by se mohlo o konci války jednat.

Ukrajina je připravena jednat. Občané už toho mají dost
Foto: Screen CNN prima News
Popisek: Volodymyr Zelenskyj po dotazu redaktora ČT

Prosakují informace, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj postupně mění názor a je ochoten vést jednání s Vladimirem Putinem o řešení válečné situace.

„Ministr zahraničí Wang I ve středu jednal s ukrajinským ministrem zahraničí Dmytrem Kulebou a naléhal na zdravý a stabilní rozvoj bilaterálních vztahů,“ napsal k jednáním čínský komunistický státní server China Daily. Právě během těchto hovorů mělo dojít i na otázku jednání o míru.

Ukrajinský ministr zahraničí přijel podle agentury Reuters, v úterý do Číny na jednání s ministrem zahraničí Wang I o způsobech, jak dosáhnout „spravedlivého míru“ ve válce s Ruskem a také o dvoustranných vztazích, řekl.

„Musíme se vyhnout konkurenci mezi mírovými plány. Je velmi důležité, aby Kyjev a Peking vedly přímý dialog,“ napsal v prohlášení na instagramu, kde oznámil svůj příjezd do Číny.

Ukazuje se, že prudce narůstá počet Ukrajinců, kteří jsou ochotni vzdát se části území své vlasti, pokud by to vedlo ke skončení války.

„Počet Ukrajinců připravených vzdát se území za mír se ztrojnásobil,“ napsal server Kyiv Post s odvoláním na průzkum Kyjevského sociologického institutu. 55 procent Ukrajinců by hlasovalo proti jakýmkoli územním ústupkům Rusku. Počet těch, kteří jsou připraveni vzdát se půdy, pokud by to vedlo k ukončení války, se však za posledních 12 měsíců ztrojnásobil, přičemž 32 procent respondentů je nyní připraveno odevzdat Rusku část své vlasti výměnou za to, že Rusové konečně přestanou zabíjet lidi.

Čím blíž válečné zóny lidé žijí, tím spíš jsou naklonění jednání s Ruskem. Na střední Ukrajině možnost jednat připouští až 49 procent dotázaných, zatímco na západní Ukrajině je to jen 35 procent.

Většina Ukrajinců volajících po míru současně žádá, aby mezi Ruskem a Ukrajinou vyrostly pevné bariéry. Aby došlo k zavření hranic a zavedení vízových a dalších povinností, aby se pohyb mezi Ukrajinou a Ruskem maximálně ztížil.

Většina Ukrajinců také odmítá současné požadavky Ruska. Respondenti mají navíc obavy, že Rusové jakoukoli uzavřenou dohodu poruší, stejně jako porušili Budapešťské memorandum i tzv. Minské dohody. Mnozí stále vidí členství v NATO jako jediný způsob, jak zajistit vlastní bezpečnost.

Otázka návratu všech okupovaných území je v popředí každé diskuse. Průzkumy Kyjevského sociologického institutu ukazují, že naprostá většina obyvatel si přeje obnovení plné územní celistvosti. Někteří jsou však pragmatičtější a považují za nepravděpodobné, že by s tím kdykoli v budoucnu Moskva souhlasila.

Server Ukrajinská pravda napsal, že Rusové znovu uhodili na Charkov. Jeden člověk byl při dronovém útoku zabit. Rusové udeřili jak na zdejší průmyslovou zónu, tak na domy civilistů. A právě v jednom z takových domů došlo k úmrtí.

Washingtonský Institut pro studium války (ISW) upozornil, že ruští poslanci připravují zákon, na jehož základě bude možné vojákům v první linii bojů notně omezeno právo komunikovat s okolím. „Ruská Státní duma navrhla pozměňovací návrh, který by velitelům umožnil trestat podřízené za používání osobních komunikačních a navigačních zařízení v první linii,“ napsal doslova ISW s tím, že tento záměr notně pobouřil ruské proválečné blogery.

Podle institutu není jasné, jak důsledně budou ruští velitelé tento zákaz vymáhat, ale jedna věc je z pohledu analytiků institutu jasná. Znovu se potvrzuje, jak moc se Rusové při vedení války spoléhají na nedostatečně zabezpečené komunikační kanály.

Výbor pro obranu ruské Státní dumy oznámil 23. července svou podporu novele, která popisuje nošení „gadgetů“ (osobních telefonů a elektronických zařízení) v bojové zóně jako „hrubé disciplinární provinění“ a umožní ruským velitelům zatknout příslušníky ozbrojených sil. Bez jakéhokoli soudního příkazu až na 10 dní.

Není jasné, zda ruské vojenské velení bude schopno nebo ochotno vymáhat trest za použití osobních zařízení na Ukrajině, nicméně zdůrazňuje vysokou míru závislosti ruské armády na nezabezpečených komunikačních systémech. „Pro ruskou armádu bude pravděpodobně extrémně obtížné odstranit svou závislost na nezabezpečených osobních zařízeních pro velkou sadu běžných úkolů v první linii,“ napsal ISW.

A mezitím se Rusové snaží nalákat další muže do bojů na Ukrajině. Hlavním lákadlem nadále zůstává vidina mnohem vyšších výdělků, než je v Ruské federaci, případně v okolních zemích, obvyklé.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ukrajina prohrála válku v okamžiku, kdy poslala ne Donbas armádu, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusejipi , 24.07.2024 11:07:15
a začala zabíjet rusky mluvící Ukrajince.

|  19 |  0

Další články z rubriky

Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

18:51 Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

Jako „multidoménová operace“ je označována nová vojenská doktrína NATO, o které se diskutovalo na pr…