Válečné zločiny na Ukrajině. Ale u té „správné“ strany. Podáno svědectví

07.07.2024 21:10 | Monitoring

„Vyvolení“ – tak si říká mezinárodní jednotka dobrovolníků, která operuje na straně Ukrajiny. Podle údajů The New York Times se jednotka dopustila mnoha válečných zločinů, které popírají Ženevské konvence. Mj. zastřelení bezbranného vzdávajícího se vojáka; další voják, který se vzdával, si vysloužil granát od řeckého dobrovolníka.

Válečné zločiny na Ukrajině. Ale u té „správné“ strany. Podáno svědectví
Foto: Repro Twitter
Popisek: Hřbitov na Ukrajině

Novinář Thomas Gibbons-Neff pro The New York Times přinášel zprávy z bojiště na Ukrajině. A několik měsíců informoval i o vážných podezřeních na válečné zločiny ze strany mezinárodní jednotky dobrovolníků, která si říká Vyvolení.

„Několik hodin po srpnové bitvě na východě Ukrajiny se zraněný a neozbrojený ruský voják plazil téměř zničeným zákopem a hledal pomoc u svých únosců, jednotky mezinárodních dobrovolníků vedených Američanem. Caspar Grosse, německý zdravotník v této jednotce, řekl, že viděl vojáka prosit o lékařskou pomoc ve směsi lámané angličtiny a ruštiny. Byl soumrak. Člen týmu hledal obvazy. Tehdy, řekl Grosse, se k němu přiklonil spolubojovník a vystřelil ze zbraně do trupu ruského vojáka. Zhroutil se, stále dýchal. Další voják vystřelil – ,prostě ho střelil do hlavy‘, vzpomínal pan Grosse v rozhovoru,“ popisuje Thomas Gibbons-Neff dění na frontě.

Podle novináře došlo v jednotce „ke vzpouře“. „Grosse řekl, že byl epizodou tak rozrušený, že se postavil svému veliteli. Řekl, že mluvil s The New York Times poté, co pokračovalo to, co považoval za neoprávněné zabíjení. Je velmi neobvyklé, aby voják veřejně mluvil o chování na bojišti, zejména pokud jde o muže, které stále považuje za přátele. Ale řekl, že je příliš vyděšený z toho, co se stalo, na to, aby mlčel,“ pokračuje novinář v popisu.

Důkazy ovšem nešly jen ze strany Grosse, ale i videozáznamy či textovými zprávami členů jednotky. „Vzpomínka pana Grosse je jediným dostupným důkazem zabíjení v zákopu. Ale jeho popisy dalších epizod jsou posíleny jeho současnými poznámkami, videozáznamy a textovými zprávami, které si vyměňovali členové jednotky,“ stojí v NY Times.

Novinář popsal druhou prokázanou situaci porušující Ženevské konvence. „Ve druhé epizodě člen Vyvolených hodil granátem na vzdávajícího se ruského vojáka, který měl zvednuté ruce, a zabil ho, což ukázal videozáznam zkontrolovaný NY Times,“ napsal novinář. „Ukrajinská armáda zveřejnila video epizody, aby předvedla své bojové schopnosti, ale sestříhala kapitulaci,“ dodal k videu s tím, že ukrajinská armáda zvednuté ruce ruského vojáka ze záznamu vystřihla.

Novinář Thomas Gibbons-Neff popsal třetí porušení Ženevské úmluvy. „Ve třetí epizodě se členové jednotky Vyvolení ve skupinovém chatu chlubili zabíjením ruských válečných zajatců během mise v říjnu, ukazují textové zprávy.“

Svědek, který vše sdílel s deníkem NY Times, na misi nebyl, ale zaznamenal si vše do deníků. „Grosse na té misi nebyl, ale řekl, že poté jeden spoluvoják vyprávěl o zabití vězně. Pan Grosse to zdokumentoval ve svém deníku. NY Times identifikují vojáky v první linii podle jejich volacích znaků v souladu s ukrajinským vojenským protokolem. Nebyli obviněni z žádného protiprávního jednání,“ stojí v NY Times.

Thomas Gibbons-Neff připomněl, že podle Ženevské úmluvy je zabití vzdávajícího se vojáka právně kvalifikováno jako zločin. „Zabíjení válečných zajatců je porušením Ženevských konvencí. Jakmile vojáci jasně dají najevo úmysl vzdát se, nemohou být napadeni a musí být bezpečně vzati do vazby. Ukrajinská vláda opakovaně poukazovala na to, že ruské jednotky zabíjejí neozbrojené a vzdávají se vojáky jako důkaz bezpráví Moskvy,“ ukazuje novinář.

A pokračuje v popisu zabíjení spáchaných členy mezinárodní jednotky dobrovolníků. Ukázal na jednoho řeckého dobrovolníka, jenž byl aktérem tří činů, které porušují Ženevskou úmluvu. „Řecký voják známý jako Zeus byl aktérem všech tří epizod – házel granátem a, jak říká pan Grosse, střílel na zraněného Rusa v zákopu a chlubil se dalším zabitím,“ napsaly NY Times. Přičemž dodaly, že se ho pokoušely kontaktovat. „Nereagoval na zprávy s žádostí o komentář zanechané na jeho telefonu a prostřednictvím Facebooku.“

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Marian Kučera

Jan Lipavský byl položen dotaz

Peníze a kariéra jsou pro vás evidentně na prvním místě

Jestli máte takový problém s tím být Pirát, proč jste stranu neopustil dřív, než se jí přestalo dařit? Možná teď zůstanete dál ministr, možná si pak vysloužíte nějaký dobrý flek, ale to je vám jedno, jak jste se zachoval jako člověk? Bartoš vás kdysi bránil a zastával se vás a co jste udělal vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ukrajinci jsou řezníci, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseSnake57 , 08.07.2024 12:13:26
minimálně 10 let, Rusové jsou proti nim na mírové misi. Vše navzdory tomu, že válka je děs plný krve a smutku. Děs, který podporuje žumpa českých mopsů a jejich přisluhovačů.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Popřála k vítězství. To stačilo. I Hrušínský šel vynadat Maláčové za Konečnou

22:30 Popřála k vítězství. To stačilo. I Hrušínský šel vynadat Maláčové za Konečnou

Zvolení bývalé ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové novou předsedkyní Sociální demokraci…