Vezměte státním zaměstnancům a dejte to zavřeným firmám, navrhl Babišův poslanec

08.05.2020 8:42 | Zprávy

Poslanec Jiří Bláha (za ANO), známý liberecký pekař, na sněmovní schůzi k podpoře firem postižených vládním nařízením, navrhl plošné snížení mezd státních zaměstnanců o 10 procent. Tuto ušetřenou částku, která zbude ve státním rozpočtu, navrhl věnovat uzavřeným nebo omezeným firmám, které nemají v dnešní době žádné tržby, nemají na to, aby dále sanovaly své zavřené podniky.

Vezměte státním zaměstnancům a dejte to zavřeným firmám, navrhl Babišův poslanec
Foto: archiv kandidáta
Popisek: Lídr ANO v Libereckém kraji Jiří Bláha

„Máme 52 dní od doby, kdy jsme uzavřeli nebo významně omezili chod některých firem, a tak bych navrhoval projednání tří nových bodů, chtěl bych je projednat hnedka po senátních vratkách,“ oznámil Bláha u pultíku poslancům.

První bod se týkal podpory pro firmy uzavřené nebo významně omezené, které to nevzdaly a stále pracují a kvůli tomu se na ně nevztahuje žádný z podpůrných programů Antivirus A a B a tudíž již třetí výplatní termín, který teď budou mít od doby uzavření, musí řešit, ale nemají na to žádné peníze.

Druhý navržený bod k projednání souvisel úzce s tím prvním a týkal se zákoníku práce. „Všem těmto uzavřeným nebo významně omezeným firmám je nařizováno v rámci zákoníku práce, že musejí vyplácet stoprocentní mzdu svým zaměstnancům, což je v rozporu s tím, co se stalo, že jsme jim uzavřeli jejich firmy a ti dotyční na to nemají. Podpora, která je dneska směřována na tato uzavření, se samozřejmě nevztahuje na ty, kteří pracují. A zároveň na ty, kteří to opravdu zavřeli, tak je ve výši jenom 80 % a omezená výškou 39.000 včetně odvodů, takže řada zaměstnanců na to nedosáhne a firmy je musí sanovat z vlastní kapsy,“ objasnil poslanec.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

mír

To, že si většina lidí přeje mír, je logické a pochopitelné, ale zeptám se vás jinak. Když Ukrajina teď přistoupí na podmínky Ruska, vzdá se části svého území a zaváže se nevstoupit do NATO ani EU nebude tak její dosavadní snaha ubránit se, při které vyhaslo spousta životů úplně zbytečná? A má vůbec...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec ODS? „Fiala bude chtít post předsedy SPOLU.“ Václav Klaus už tuší

20:02 Konec ODS? „Fiala bude chtít post předsedy SPOLU.“ Václav Klaus už tuší

Zakladatel ODS, první český premiér a druhý český prezident Václav Klaus pro měsíčník TO komentoval …