Výbor nepodpořil úpravu SPD na zmrazení platů vrcholných politiků

07.11.2018 17:12 | Zprávy

Sněmovna asi neschválí návrh SPD Tomia Okamury na zmrazení platů vrcholných politiků na tři roky ani Pirátů na výpočet těchto platů z jiných dat, napsala ČTK.

Výbor nepodpořil úpravu SPD na zmrazení platů vrcholných politiků
Foto: Hans Štembera
Popisek: 5. celostátní konference hnutí Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura (SPD)

Rozpočtový výbor se dnes postavil záporně k úpravám, kterými chtějí Okamura a předseda pirátského klubu Jakub Michálek pozměnit vládní novelu, jež má od příštího roku zpomalit růst platů vrcholných politiků, aby nevzrostly odhadem o pětinu.

Sněmovní plénum bude předlohu schvalovat možná už příští pátek na pokračující řádné schůzi, případně na schůzi mimořádné, o jejíž svolání žádají Piráti a SPD. Předlohou, kterou připravila ještě jednobarevná vláda ANO v demisi, by platy politiků vzrostly asi o devět procent.

Okamurův pozměňovací návrh podpořila ve výboru z přítomných členů jen poslankyně SPD Ivana Nevludová. Těsně nadpoloviční většinou členů dal výbor nesouhlas s Michálkovou úpravou novely, podle níž by se platy počítaly z průměrné mzdy v celé ekonomice, nikoli z průměru ve veřejné sféře, jak je tomu nyní.

Platy vrcholných politiků se mají podle vládního návrhu od příštího roku sice zvýšit, ale pouze v návaznosti na růst průměrné hrubé mzdy v nepodnikatelské sféře. Nezvýší se koeficient, kterým se tato mzda násobí.

Pro výpočet platů politiků je zásadní platová základna, od níž se odvíjí. Pro letošní rok se základna počítá jako 2,5násobek průměrné hrubé měsíční mzdy v nepodnikatelské sféře. V minulých letech byl koeficient nižší a od roku 2015 postupně narůstal. Příští rok a v následujících letech měl vzrůst koeficient podle platného zákona na 2,75. Vláda ANO navrhla, aby do budoucna zůstal na letošní hodnotě.

Výbor navrhl plénu, aby označil za nehlasovatelné doprovodné usnesení, podle kterého by Sněmovna určila orgán, jenž by rozhodoval o platových sankcích za neomluvené absence. Piráti chtějí, aby byl tímto orgánem mandátový a imunitní výbor. Sněmovní legislativa ale podle předsedkyně výboru Miloslavy Vostré (KSČM) sdělila, že pravomoci a úkoly mandátového a imunitního výboru upravuje zákon o jednacím řádu Sněmovny a nelze je měnit usnesením. Musel by se změnit jednací řád. Záporně se výbor postavil k dalšímu doprovodnému usnesení Pirátů, kterým chtějí vyzvat poslance, aby dodržovali zákon tak, že by v době nemoci dostávali 60 procent platu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Proč právě teď odvoláváte Bartoše?

Nevěřím, že je za tím fiasko s digitalizací stavebního řízení, kdyby ano, vyhodil byste ho už dřív. Proč tak najednou? A co pozitivního podle vás teď změní nový ministr? Vždyť než se zorientuje, bude problém narůstat a za rok jsou volby.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hra nekončí. Pokračuje.“ Zeman se vrací. Kvůli „neschopné“ Fialově vládě

22:30 „Hra nekončí. Pokračuje.“ Zeman se vrací. Kvůli „neschopné“ Fialově vládě

Bývalý prezident Miloš Zeman na sobotní oslavě svých 80. narozenin uvedl, že je kvůli „neschopné vlá…