Vydírání? Úředník popsal, co prováděl Pirát Hřib kvůli milionovým fakturám

13.09.2024 13:16 | Monitoring

Zastrašování a vydírání ze strany některých členů Pirátů… Ředitel pražského magistrátu Martin Kubelka obvinil Zdeňka Hřiba (Piráti) z narušování fungování úřadu. Kubelka upozornil na problémy v komunikaci a správě smluv mezi magistrátem a operátory, konkrétně na nevyváženost vztahu a problémy s proplácením faktur bez odpovídající dokumentace. Hřib podle něj v prosinci vyhrožoval nepodporou rozpočtu hlavního města, pokud nebude proplacena faktura ve výši 3,5 milionu korun.

Vydírání? Úředník popsal, co prováděl Pirát Hřib kvůli milionovým fakturám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý primátor Zdeněk Hřib

Ředitel pražského magistrátu Martin Kubelka zkritizoval prvního náměstka primátora Prahy Zdeňka Hřiba a radního Daniela Mazura za problémy v komunikaci a správě smluv mezi magistrátem a operátory. Video zveřejnil na X moderátor Michal Půr.

„Masakr. Ředitel pražského magistrátu Martin Kubelka obvinil Zdeňka Hřiba, že na něj tlačil, aby proplatil milionové faktury, u nichž nebyl výkaz činností. Pokud by tak neučinil, Hřib údajně řekl, že Piráti neschválí rozpočet. Těžko tomu věřit, ale tady video,“ napsal na X Půr.

 

 

„Chybovat je lidské, pane náměstku,“ říká ve zmíněném videu ředitel pražského magistrátu Martin Kubelka směrem k prvnímu náměstkovi primátora Prahy Zdeňku Hřibovi (Piráti). „Proto my jsme vás a pana radního Mazura několikrát upozornili, že je nevyváženost vztahu mezi operátorem a magistrátem ve vztahu k smlouvám.“

Kubelka uvedl, že několikrát upozorňoval na nevyváženost vztahu a problém s proplácením faktur bez odpovídajícího doložení výkazů činností. „Několikrát jsme upozorňovali na to, že úřad nemůže proplácet bianco šeky, aniž by věděl za co,“ připomněl ředitel magistrátu.

Podle Kubelky Hřib v prosinci, při schvalování rozpočtu hlavního města, vyhrožoval tím, že Piráti nepodpoří rozpočet, pokud nebude faktura ve výši přibližně 3,5 milionu korun proplacena. „Dospělo to dokonce do stadia, kdy v prosinci rada před zastupitelstvem, když se měl schválit rozpočet hlavního města Prahy, tak jste si mě vzal bokem – vzadu stáli další kolegové, a vy jste řekl, že ano, odbor neproplatil fakturu operátorovi, za cca 3,5 milionu,“ vyprávěl Kubelka. On sám tehdy údajně odpověděl, že je to už „poněkolikáté“, co chybí výkaz činností.

„A vy jste řekl, že pokud nebude proplacena faktura, tak Piráti nepodpoří rozpočet hlavního města Prahy. A na mikrofon na zastupitelstvu ještě označil mě a úřad, že spolupracuje se SPOLU,“ obvinil Kubelka náměstka Hřiba.

„Taková je geneze, když se úřad snaží jednat řádně. Zastrašování, vydírání ze strany některých členů Pirátské strany…“ shrnul situaci Kubelka.

Rozpočet obce je finanční plán, jímž se řídí její hospodaření. Je sestavován pouze na období jednoho kalendářního roku v návaznosti na rozpočtový výhled, dále na základě údajů z rozpisu státního rozpočtu na příslušný rok a v návaznosti na jiné veřejné rozpočty, k nimž má organizace finanční vztah. Zastupitelstvo je klíčovým orgánem, který má pravomoc schvalovat rozpočet a jeho jednotlivé položky.

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

Ivana Váňová, MBA byl položen dotaz

Pomoc

Nemám nic proti pomoci uprchlíkům, ale proč se od vaší vláda nedostává pomoci i občanům ČR, kteří čím dál více upadají do chudoby a mají problém přežít, i když pracují? Přijde mi, že z nás děláte jen nějaké zrůdy, co nechtějí pomoc uprchlíkům nebo jim ji závidí, ale co když je problém v tom, že spou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Proč takové pozdvižení? Piráti nemohou za to, že hlupáčci voliči si vysvětlili, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuselamil , 13.09.2024 17:09:19
jejich pokřik "pusťte nás na ně" jako boj proti zkorumpovaným politikům. Šlo jen a jen o lukrativní místa a ta už všem pirátům zajistili.

|  13 |  0

Další články z rubriky

Místo munice dejte peníze na povodně. Ševčík udeřil na Fialovu vládu

22:03 Místo munice dejte peníze na povodně. Ševčík udeřil na Fialovu vládu

Největší povodňové škody nemusely nastat, mohla tomu pomoci výstavba přehrady, které však zabránila …