Výměna vězňů: Němci a Poláci skřípají zuby, ale podřídili se

02.08.2024 22:58 | Zprávy

Velká výměna vězňů mezi Ruskem a USA, během níž byl propuštěn například Ruskem držený americký novinář Evan Gershkovich, se stává trpkou záležitostí zejména pro Evropu. Zatímco Američané a Rusové oslavují návrat vězněných, v Evropě zaznívá strach, že dohoda bude akorát motivovat Rusko k uvěznění dalších lidí a ruským agentům předá signál, že se na Západě nemusejí obávat následků. Nejhůře dle serveru Politico dohodu nesou v Německu, které se rozhodlo propustit vraha Vadima Krasikova, a v Polsku, jež dle hlasů tamní opozice vydalo „svého nejcennějšího agenta Rusům, aniž by za to cokoli dostalo“.

Výměna vězňů: Němci a Poláci skřípají zuby, ale podřídili se
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Ruský prezident Vladimir Putin.

Výměna vězňů mezi Ruskem a Spojenými státy, o níž agentura AP hovoří jakožto o největší v postsovětské historii, se týkala 24 osob a dle informací agentury ji předcházelo mnoho měsíců jednání a ústupků některých evropských zemí.

AP jmenuje, že mezi 24 vyměněnými byli novináři, političtí disidenti, podezřelí ze špionáže, počítačový hacker a podvodník či muž odsouzený za vraždu.

A přestože Rusko propustilo výměnou za 8 svých občanů z pětice různých zemí 16 osob, nepanuje o akci na Západě pouze dobré mínění. Den po historické výměně vězňů se dle serveru Politico potýkají se smíšenými pocity například Němci.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tam něco nehraje. Ukrajinec se vrátil na začátek, na Majdan

8:24 Tam něco nehraje. Ukrajinec se vrátil na začátek, na Majdan

Ukrajinský politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě, věnující se novým důkazům a v…