Vystrčil nejspíš skončí. Nového předsedu by měli mít Starostové

10.10.2020 16:02 | Zprávy

Ve volbách do Senátu nejvíce hlasů získali Starostové, kteří vyhráli v deseti obvodech. ODS uspěla v pětici obvodů, lidovci ve třech a TOP 09 i Piráti mají shodně po jednom ze senátorských křesel. Vládní strany dohromady obhájily pouhý jeden mandát. Starostové svoji výhrou získali možnost nominovat svého předsedu horní komory, který tak vystřídá Miloše Vystrčila.

Vystrčil nejspíš skončí. Nového předsedu by měli mít Starostové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedou Senátu se stal Miloš Vystrčil

Před letošními volbami byla v Senátu patová situace mezi ODS a STAN, která vedla k „bojovým“ volbám předsedů. Jak Jaroslav Kubera, tak Miloš Vystrčil byli zvoleni proti silnému protikandidátovi.

Jak u ODS, tak u STAN se očekávalo posílení jejich senátorských frakcí, protože ani jeden z nich neobhajoval větší počet mandátů.

Volby nakonec skončily triumfem hnutí STAN, které získalo deset senátorů samostatně a další v koalicích. U těchto senátorů se jeví jako pravděpodobné, že posílí právě klub STAN.

Za ODS uspěli Tomáš Fiala ve Strakonicích, Ondřej Šimetka v Ostravě, Lumír Aschenbrenner v Plzni, Roman Kraus v Brně (kde porazil ve sledovaném souboji bývalou ombudsmanku Annu Šabatovou) a rovněž Miroslava Němcová v senátorském obvodu Praha 1.

Jinak se ale v metropoli kandidátům podporovaným ODS nedařilo. Eduard Stehlík v devátém pražském obvodu prohrál s úřadujícím senátorem Davidem Smoljakem (STAN) a Michael Žantovský, společný kandidát pravice, prohrál na Praze 5 s Václavem Láskou, předsedou senátorského klubu Klub pro liberální demokracii - SENÁTOR 21.

Liberální klub dokázal uhájit i křeslo za Zlín, kde obhajoval Tomáš Golaň.

Překvapení nastalo v obvodu Pelhřimov, jehož senátorské křeslo již od vzniku horní komory v roce 1996 držel Milan Štěch. Veterán Senátu byl několik období dokonce jeho předsedou. Nyní však nečekaně prohrál s podnikatelem Jaroslavem Chalupským, kandidátem Svobodných.

Štěchův neúspěch je symbolickým vyjádřením výsledku ČSSD. Ještě před několika lety nejsilnější senátní strana letos nezískala ani jedno křeslo. Nedařilo se ani vládnímu hnutí ANO, které z osmi nominací proměnilo jedinou – senátorem za Karvinou bude Ondřej Feber.

Na Kladně uspěla kandidátka Pirátů Adéla Šípová, která porazila veterána ODS Petra Bendla.

Na svém počtu křesel zůstali lidovci. Ti mohli mít o jedno křeslo více, ale ve Vyškově prohrál jejich kandidát Jaroslav Klaška s kandidátem STAN Karlem Zitterbartem o pouhých 27 hlasů.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Martin Exner byl položen dotaz

zásah na FF UK

Dobrý den, souhlasím s vámi, že po bitvě je každý generál, na druhou stranu, když bude třeba ministr a policie tvrdit, jak bylo vše v pořádku, tak to je přeci výsměch, když se ví, že to tak úplně nebylo. A pokud si chybu nepřiznáte, jak se z ní chcete poučit? Mně je částečně těch zasahujících i líto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ale ten majáček. Nad ministrem školství se stahují mračna

4:44 Ale ten majáček. Nad ministrem školství se stahují mračna

„Kdybych žil sám, stačí mi garsonka.“ Kdyby s ministrem bydlela rodina… Tohoto výroku ministra škols…