Využijí krizi, aby omezili svobodu slova. Nigel Farage se opřel do premiéra

12.08.2024 14:05 | Monitoring

Minulou sobotu vypukly ve Velké Británii rozsáhlé protesty proti migraci, vyvolané falešnými zprávami o útočníkovi ze Southportu. Policie označila akce za organizované krajně pravicovými skupinami, zatímco premiér Keir Starmer odsoudil násilí a slíbil boj proti extremistům. Nigel Farage obviňuje premiéra Keira Starmera z pokusu o ovládnutí veřejného diskurzu a omezení svobody slova, zatímco sám zdůrazňuje důležitost kritického myšlení a otevřené diskuse na sociálních médiích.

Využijí krizi, aby omezili svobodu slova. Nigel Farage se opřel do premiéra
Foto: Screen X PA Média
Popisek: Nigel Farage

Minulou sobotu ve Velké Británii vypukly rozsáhlé protesty. Demonstrace byly údajně vyvolány falešnými zprávami o útočníkovi ze Southportu, který byl mylně označen za muslimského přistěhovalce. Protesty zaměřené i proti nelegální migrace se uskutečnily v mnoha britských městech včetně Londýnu, Manchesteru či Southportu.

Policie uvedla, že akce organizují stínové krajně pravicové skupiny, které na internetu mobilizují podporu frázemi jako „dost je dost", „zachraňte naše děti" a „zastavte lodě".

Nový premiér Keir Starmer na krizové schůzce s ministry vyjádřil plnou podporu policii v boji proti extremistům. Z násilností obvinil „krajně pravicovou nenávist“ a slíbil, že chaos ukončí.

Nigel Farage o situaci hovořil pro Fox News jako o největších protestech od dob protestů Black Lives Matter vyvolaných smrtí George Floyda. Připomněl, že při těchto protestech se Keir Starmer v solidaritě postavil s protestujícími, kteří rabovali ulice a dopouštěli se násilností. „Ale teď se zdá, že protestuje bílá, pracující třída britských lidí,“ uvedl Farage s důrazem na to, že nikdo by neměl zneužívat sociální sítě k šíření nenávisti.

Farage následně kritizoval snahy vlády o regulaci sociálních médií, kde chce Starmerova vláda podle něj omezovat svobodu slova. Farage uvedl, že potlačování názoru a spekulací na internetu představuje hrozbu pro svobodu slova. Argumentuje, že i když nejsou informace vždy přesné, měli by mít lidé možnost o nich diskutovat a spekulovat.

„Co však je dovoleno šířit na sociálních sítích, nebo spíš co by se mělo dělat na sociálních sítích, je spekulovat a ptát se,“ řekl Farage. „Když se do něčeho takového pustíte, nikdy nemůžete zaručit, že to, co říkáte, je stoprocentní pravda. V danou chvíli si můžete myslet, že je to pravda. Nyní Starmer tím, že to potlačuje, představuje největší hrozbu pro svobodu slova, jakou jsme v naší historii zažili,“ reagoval Farage na to, že britská vláda zvažuje změny zákona o bezpečnosti na internetu, který má regulovat společnosti působící v oblasti sociálních médií.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

Proč nemáme referendum?

Paní Válková, rád bych znal váš názor na to, proč si myslíte, že neprošel váš návrh na uzákonění referenda, když je zakotveno i v ústavě a taky by mě zajímalo, proč jste zákon nepřijali, když jste byly ve vládě vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

12:54 Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

Můj kanál má více sledujících. Tak vysvětlil hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich, proč se krizo…