Vyvážíme víc na Ukrajinu, chlubí se Fiala. Jenže se objevil graf

17.07.2024 10:05 | Monitoring

Premiér Petr Fiala se včera sešel se svým ukrajinským protějškem Denysem Šmyhalem. Mimo jiné hovořili o spolupráci s Ukrajinou. Fiala zmínil také skutečnost, že export Česka na Ukrajinu je o 25 procent vyšší, než před válkou. O tom, kolik se z Česka naopak vyváží do Kyrgyzstánu, už nemluvil, graf přinesl ekonom Robin Brooks.

Vyvážíme víc na Ukrajinu, chlubí se Fiala. Jenže se objevil graf
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda vlády Ukrajiny Denys Šmyhal a premiér Česka Petr Fiala

„Spolupráce s Ukrajinou nespočívá pouze v pomoci napadené zemi, ale je zaměřena na budoucnost a je pro obě strany výhodná. České firmy se čím dál více zapojují do obnovy tamní infrastruktury. Náš export na Ukrajinu je o 25 % vyšší, než před válkou. Další potenciál vidíme třeba v modernizaci ukrajinských jaderných elektráren. I na tom jsme se dnes s ukrajinským premiérem Denysem Šmyhalem shodli,“ zmínil premiér Petr Fiala (ODS).

Jenže Ukrajina není zdaleka jediná země, kam Česko vyváží více a více. Graf, který zveřejnil ekonom Robin Brooks, ukazuje nová historická maxima českého exportu do Kyrgyzstánu v květnu 2024. „Nemusíte být vědec, abyste věděli, že to jde do Ruska a nikdy se to nedotkne země v Kyrgyzstánu. A válka na Ukrajině trvá už dva roky,“ zkonstatoval s dovětkem, že je to ostuda, Brooks. Říká, že v Evropě země chtějí, aby se vlk nažral, ale koza zůstala celá.

„A pak se divíme, že západní komponenty jsou nalézány v troskách ruských raket...“ okomentoval graf také Josef Humlíček.

„Byznys je byznys... smutný,“ poznamenává další.

Ostatní se pozastavují prostřednictvím smajlíků nebo také označení ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti).

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Vanda Efnerová

Eva Decroix, MBA byl položen dotaz

Fotýn

Chápu vás dobře, že hájíte Foltýna, a to, jak se vyjadřuje? A když si o něm myslím své, znamená to, že jsem dezinformátor? Co když mi jen vadí, že všechny, kteří s ním nesouhlasí uráží? Ostatně vy sama se proti urážkám ohrazujete, ale že je používá Foltýn, to vám nevadí? Tvrdíte, že je vaší prací bý...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

To je všem jasné že vyvážíme více,ale to že je to zadarmo to už neřekneš ... , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseF.L.Hek , 17.07.2024 10:43:03

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Mlčte, nemáte právo.“ Srbský politik se po setkání s Putinem vypořádal s EU

12:43 „Mlčte, nemáte právo.“ Srbský politik se po setkání s Putinem vypořádal s EU

Mluvčí EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Peter Stano kroutil hlavou nad tím, že se srbs…