Zelenskyj předkládal požadavky a Joe Biden víc a víc zuřil... Uniklo líčení jednoho červnového telefonátu

31.10.2022 20:32

Šéf Bílého domu Joe Biden při červnovém telefonátu se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským ztratil nervy. Prezident USA očekával slova vděku za poskytnutou miliardu dolarů (24,7 miliardy korun), ale Zelenskyj hned vyslovil seznam dalších požadavků. Dnes o tom informovala stanice NBC News s odkazem na několik zdrojů dobře seznámených s obsahem hovoru státníků.

Zelenskyj předkládal požadavky a Joe Biden víc a víc zuřil... Uniklo líčení jednoho červnového telefonátu
Foto: Repro Twitter @greg_price11
Popisek: Americký prezident Joe Biden

Joe Biden podle zdrojů sotva stačil sdělit Zelenskému, že právě dal zelenou další miliardě dolarů na vojenskou pomoc, a ukrajinský prezident začal vyjmenovávat seznam požadavků, jakou další pomoc Ukrajina potřebuje. Od začátku ruské invaze spolu Joe Biden a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj telefonicky hovoří vždy, když USA oznámí nový balíček vojenské pomoci Kyjevu.

„Zelenskyj by mohl vyjádřit víc vděčnosti, na pomoci Ukrajině pracuje americká administrativa a americká armáda velmi tvrdě,“ měl se Biden podle zdrojů ze svého okolí rozčilovat v reakci na telefonát se Zelenským. Podle NBS News rozladění a znechucení amerického prezidenta narůstalo postupně, a sice s každým dalším vyjádřením ukrajinského prezidenta, že pomoc Západu stále není dostatečná.

  • Původní zdroj ZDE

Od únorové invaze Ruska na Ukrajinu byla Bidenova administrativa kritizována za příliš opatrný postup. Nyní prezident čelí možnému odporu některých republikánských zákonodárců a progresivních demokratů, že poskytuje příliš velkou pomoc. Případná změna politické vůle v USA pro další zasílání pomoci Ukrajině by mohla převrátit dosavadní přístup Bílého domu i Zelenského k této otázce.

Ukrajina stále potřebuje více systémů protivzdušné obrany proti ruským vojenským letadlům, raketám a bezpilotním letounům a USA nadále diskutují o poskytnutí raketových systémů delšího doletu, jako je ATACMS, a v budoucnu dokonce i některých pokročilých stíhacích letounů.

Podle průzkumu Pew Research Center provedeného minulý měsíc klesl podíl Američanů, kteří jsou extrémně nebo velmi znepokojeni tím, že Ukrajina válku prohraje, od května o 17 procentních bodů z 55 % na 38 %. A podíl Američanů, kteří tvrdí, že se příliš nebo vůbec neobávají vítězství Ruska, se podle průzkumu zvýšil z 16 % na 26 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlikviduje Jourová svobodná média? Nedovolme jí to. Konference v Praze

20:13 Zlikviduje Jourová svobodná média? Nedovolme jí to. Konference v Praze

Europoslanci v půlce března podpořili Evropský akt o svobodě médií (EMFA) coby pravidla, která má za…