Zemanovi tohle u Šmardy vadilo, divila se Pekarová Adamová na ČT. A pak překvapila i kolegy z TOP 09

27.08.2019 20:52 | Zprávy

Vláda je kompletní – prezident jmenoval ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD), který dřív působil jako ministr zahraničí. Jak se vládne, s tím zkušenost tedy již má. Má jich však dostatek na řízení Ministerstva kultury? A posílil v tomto případě prezident neúměrně svou pozici na politické scéně? Na toto téma v úterním Interview na ČT24 promluvila 1. místopředsedkyně opoziční TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, která zároveň potvrdila svůj zájem o post předsedkyně strany.

Zemanovi tohle u Šmardy vadilo, divila se Pekarová Adamová na ČT. A pak překvapila i kolegy z TOP 09
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

Ministerstvo kultury potřebuje silné řízení. Rozvrat, který v něm nastal, si podle Pekarové Adamové zcela jistě žádá kompetentního ministra, který bude schopen dát to do pořádku. Laťka zde po ministru Antonínu Staňkovi (ČSSD) není nastavena podle poslankyně příliš vysoko. „Naše očekávání od Lubomíra Zaorálka coby ministra kultury jsou tedy docela nízká očekávání,“ dodala.

Doufá, že Zaorálek se teď soustředí na věci, které vylézají na povrch. Jde o věci, které Staněk v resortu udělal v posledních dnech svého úřadování. „Staňkova rozhodnutí musí přehodnotit, pokud by bylo možné, tak je zrušit. Rozhodnutí, které učinil k Teplicím ohledně Hadích lázní, tak to se musí přezkoumat,“ pravila místopředsedkyně TOP 09.

Na námitku moderátora Daniela Takáče, že na tato rozhodnutí měl v té době Staněk právo, namítla, že v době, kdy byl ministrem v demisi, si taková rozhodnutí mohl odpustit. Velkou pozornost by prý měl Zaorálek věnovat i rozpočtu na příští rok.

Zaorálek je podle Pekarové Adamové zkušeným politikem a nerada by nyní říkala, že by snad na tuto pozici ve vládě nestačil. „Na ministerstvu zahraničí, až na některé přešlapy, obstál. Tak věřím a přeju si i pro kulturu, aby zde obstál též,“ podotkla.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Orbánova cesta do Moskvy – v Česku to vře. Ale přišlo uznání z nečekané strany

9:40 Orbánova cesta do Moskvy – v Česku to vře. Ale přišlo uznání z nečekané strany

„Russká šlapka…“ píše se na sociálních sítích o Orbánovi vzhledem k jeho cestě do Moskvy. Někteří vi…