Zemanovský odborář naznačil, kdo platí lidovce. A věc teď pokračuje

09.01.2014 11:04 | Zprávy

Generální sekretář lidovců Pavel Hořava označil spekulace bývalého železničářského odboráře a člena SPOZ Jaromíra Duška, který v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz naznačil, že KDU-ČSL je placena ze zahraničí, za nesmysl. Naopak uvedl, že informace zemanovců o ceně jejich kampaně je úsměvná.

Zemanovský odborář naznačil, kdo platí lidovce. A věc teď pokračuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vyjednávací tým KDU-ČSL přichází do Lidového domu

Dušek uvedl, že vidí souvislost mezi cestami šéfa strany do USA a finanční situací lidovců, kteří si i po velkém dluhu z minulých voleb mohli dovolit nákladnou volební kampaň. Server PrvniZpravy.cz se proto obrátil s dotazem na generálního sekretáře lidovců Pavla Hořavu. Ten spekulace bývalého odboráře označil za nesmysl a vyjádřil se i k dluhům strany.

"Jejich splácení je výsledkem tvrdých restriktivních opatření na straně výdajů, které jsme přijali již v roce 2010. Mimo jiné jsme ukončili pracovní poměr s 55 zaměstnanci z celkového počtu 86 a zcela omezili všechny zbytné výdaje. Díky těmto opatřením své dluhy pravidelně splácíme a definitivně by měly být splaceny ke konci letošního roku," uvedl Hořava pro PrvniZpravy.cz.

Dluh splatila strana ze státního příspěvku za obdržené hlasy

Také kampaň v roce 2013 byla podle Hořavy financována z úvěru ve výši 22 milionů korun. "Ten jsme, na rozdíl od SPOZ, bez problémů splatili ze státního příspěvku za hlasy obdržené ve volbách," podotkl Hořava. Zároveň naznačil pochybnosti o skutečné ceně kampaně zemanovců.

Komentovat více výroky Jaromíra Duška je podle Hořavova názoru pod jeho úroveň. "Ta rétorika, že si náš pan předseda jezdí pro úkoly do Spojených států a má tak být jejich agentem, mně silně připomíná rétoriku komunistů v padesátých létech o agentech Vatikánu. To opravdu považuji za výrok chorého mozku, na který nemá smysl reagovat," uzavřel Hořava.

Celý rozhovor Jaromíra Duška, na nějž Hořava reaguje, čtěte ZDE.

"Každý by měl platit své dluhy, ať už je získá kdekoliv. Myslím si, že zrovna tak, jak se ještě nedávno psalo o tom, jak je hodně zadlužená KDU-ČSL, nikdo se dnes neptá, kde sebrala třicet pět milionů a jak je možné, že najednou splatila všechny své dluhy z minulosti. Umím si představit, že to nebudeme dělat stejně, že nebudeme jezdit pro peníze do Spojených států nebo jinam, abychom pak museli každého poslouchat na slovo," uvedl Dušek v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

"Někteří si jeho cestu mohou spojovat s tím, aby dostal úkoly, které tu následně bude plnit a možná díky tomu také ta strana získala ty peníze. Zkusme si říct, s kým se setkal za posledních čtyři, pět měsíců nejméně dvakrát a zkusme si pak odpovídat, kdo je důležitější než sestava vlády ve vlastní zemi," dodal.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Jan Lipavský byl položen dotaz

Peníze a kariéra jsou pro vás evidentně na prvním místě

Jestli máte takový problém s tím být Pirát, proč jste stranu neopustil dřív, než se jí přestalo dařit? Možná teď zůstanete dál ministr, možná si pak vysloužíte nějaký dobrý flek, ale to je vám jedno, jak jste se zachoval jako člověk? Bartoš vás kdysi bránil a zastával se vás a co jste udělal vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nábor na Ukrajině: Sbírají, jak mohou, ale nedaří se. Útěky, dezerce i sebevražda

10:10 Nábor na Ukrajině: Sbírají, jak mohou, ale nedaří se. Útěky, dezerce i sebevražda

Ukrajinská armáda má problém. Nedostává se jí mužů. Z náborových cílů se daří plnit jen zlomek. Někt…