Zlevní mobilní volání? Přečtěte si, co k tomu řekli experti Moravcovi

02.02.2020 15:00 | Zprávy

Hosty druhé hodiny Otázek Václava Moravce v České televizi byli náměstek ministra průmyslu a obchodu Petr Očko a odborník na kybernetickou bezpečnost Aleš Špidla. Debatovali o startu datových sítí 5. generace, o rizicích, které s sebou tyto sítě nesou, a o tom, kdy českým občanům konečně zlevní mobilní data. V jednu chvíli prý hrozilo, že se datový trh zabetonuje až na příštích 30 let.

Zlevní mobilní volání? Přečtěte si, co k tomu řekli experti Moravcovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Klávesnice

Očko konstatoval, že česká vláda chce na trh přilákat nové operátory a i s jejich pomocí zavést 5G sítě v Česku. „Ta 5G strategie, která byla vládou přijata na počátku tohoto roku je velmi robustní a komplexní,“ zdůraznil podřízený ministra průmyslu, dopravy a vicepremiéra Karla Havlíčka. Posteskl si nad tím, že velcí zahraniční investoři příliš nestáli o to, aby se stali dalšími hráči na českém datovém trhu.

„Podle mě se trh nachází ve stavu klinické smrti,“ vyložil svůj pohled na situaci na trhu s operátory Očko. Znovu zdůraznil, že debatoval s celou řadu investorů a operátorů z různých části světa. „A nikdo neměl zájem, nikdo,“ zdůraznil. Tendr, na nového operátora, jak byl původně nastaven, by prý trh zabetonoval na 30 let a český zákazník by se levnějších dat nedočkal. Cílem Ministerstva průmyslu a obchodu je dostat se na balíček neomezených dat za přibližně 30 eur, tedy v přepočtu přibližně za 750 korun.

Upozornil, že nového operátora se nepodařilo přilákat do České republiky ani v roce 2013, ani v roce 2016, takže přišel čas tendr pozměnit tak, aby nějaké hráče přilákal.

Aleš Špidla uvítal, že dojde k určitému odložení startu 5G sítí. Reálně by prý v České republice mohla tato síť fungovat asi od roku 2024, a teď běží pilotní projekty, které ukazují, že vše může fungovat.  

I podle Očka vše může fungovat relativně rychle.

Špidla se vyjádřil také k čínské společnosti Huawei, která by mohla budovat 5G síť v Česku. Realita je podle něj taková, že společnost Huawei nebude budovat celou síť, to je jen zjednodušení, které neodpovídá skutečnému stavu. Ve skutečnosti si prý můžeme říct, kam ještě Huawei pustíme, a kam už ne. Velká Británie se rozhodla jít touto cestou.

„A já si myslím, že bychom měli učinit stejné rozhodnutí, udělat si bezpečnostní analýzu a říct si ‚ano, tady máme problém, sem Huawei nepustíme‘. V současné době už v internetovém prostoru neplatí důvěřuj, ale prověřuj‘. Tady platí už jen ‚nevěř nikomu‘. Proto si musíme udělat tu bezpečnostní analýzu,“ zdůraznil Aleš Špidla.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ministerstvo zahraničí

Pane prezidente,proč si myslíte,že Lipavský je dobrý ministr zahraničí?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Evropa je moc bílá, myslí si Evropská rada pro zahraniční vztahy. A chce to změnit

21:30 Evropa je moc bílá, myslí si Evropská rada pro zahraniční vztahy. A chce to změnit

Nedávná zpráva vlivného think-tanku Evropská rada pro zahraniční vztahy (ECFR), zabývajícího se směř…