Zrušení tendru na Temelín nepoškodí naši pověst, věří člen dozorčí rady ČEZ Pačes

11.04.2014 18:00 | Zprávy

Energetická společnost ČEZ zrušila tendr na dostavbu jaderné elektrárny Temelín. V pořadu Dvacet minut Radiožurnálu se k tomu vyjádřil místopředseda dozorčí rady Václav Pačes. Podle něj to nepoškodí pověst České republiky u strategických spojenců. Nehrozí také, že by se kvůli tomu zvedla cena za elektřinu.

Zrušení tendru na Temelín nepoškodí naši pověst, věří člen dozorčí rady ČEZ Pačes
Foto: Ondřej Vaněk
Popisek: Václav Pačes

Ke zrušení tendru se podle Pačese schylovalo nejméně čtyři měsíce. Důvodem je prý neutěšená situace na energetickém trhu a odmítavý postoj české vlády podpořit výstavbu v Temelíně.

Američané předpokládali, že ke zrušení dojde

Americký velvyslanec Norman L. Eisen prohlásil, že se obává, jaký signál to může vyslat vůči USA a zahraničním spojencům.

Pačes ale odmítá, že by zrušený tendr poškodil pověst České republiky u spojenců. „Vůbec ne. Jsou to tvrdí byznysmeni. Oni předpokládali, že k tomu dojde. Ten trh s elektřinou je velmi nestabilní,“ prohlásil v rozhovoru pro Český rozhlas. Ujistil také, že Česko nebude platit žádné penále. Kontrakt byl nastaven tak, že od něj stát mohl kdykoliv odstoupit.

Všechny strany přitom tendr stál nemalé peníze. „Nebylo to levné ani pro ČEZ, ani pro Westinghouse, ani pro česko-ruské konsorcium,“ připustil Pačes.

O cenách elektřiny nebudou rozhodovat miliony investované do tendru na Temelín

V pořadu zaznělo, že ČEZ mohl na tendr vynaložit i stovky milionů korun. Pačes se přesto neobává, že by se kvůli tomu zdražila elektřina. „Elektřina se zdražuje podle nějakých principů, které by měly být tržní. Bohužel to v Evropě takhle nefunguje. Nikdo to nemůže předvídat, ale rozhodně o tom nebudou rozhodovat stovky milionů, které ČEZ někam investoval,“ tvrdí.

Podle Pačese bude vláda na konci roku více připravená udělat zásadní rozhodnutí v oblasti energetiky. Do té doby má být zpracován materiál o rozvoji a směřování jaderné energie.

Jaderná energie je pro Českou republiku výhodná

Sám Pačes považuje jádro za výhodný zdroj energie. Poukázal na fakt, že vodní energie je v našich podmínkách za zenitem. Fotovoltaika byla znehodnocena rozhodnutím o výkupu energie. A na výrobu větrné energie se česká krajina nehodí.

„Jediný primární zdroj, který máme, je hnědé uhlí. Ale to bychom si měli šetřit pro chemický průmysl. Nejsem fandou jaderné energetiky. Ale myslím si, že pro konkrétní případ České republiky je jaderná energie jako překlenovací zdroj výhodná. Než tady bude taková technologie, která to nahradí,“ prohlásil Pačes.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Proč právě teď odvoláváte Bartoše?

Nevěřím, že je za tím fiasko s digitalizací stavebního řízení, kdyby ano, vyhodil byste ho už dřív. Proč tak najednou? A co pozitivního podle vás teď změní nový ministr? Vždyť než se zorientuje, bude problém narůstat a za rok jsou volby.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hra nekončí. Pokračuje.“ Zeman se vrací. Kvůli „neschopné“ Fialově vládě

22:30 „Hra nekončí. Pokračuje.“ Zeman se vrací. Kvůli „neschopné“ Fialově vládě

Bývalý prezident Miloš Zeman na sobotní oslavě svých 80. narozenin uvedl, že je kvůli „neschopné vlá…