Zvýšení DPH směřuje v Senátu k zamítnutí

28.11.2012 11:20 | Zprávy

Senátní ústavně-právní výbor dnes na popud ČSSD odmítl vládní balíček, který má zvýšit daň z přidané hodnoty (DPH), zavést solidární zdanění a zrušit některé daňové výhody. Místopředseda výboru Miroslav Nenutil (ČSSD) zdůvodnil odmítnutí zmatkem, který by mohly změny daňových sazeb počátkem roku způsobit. S výjimkou obou zástupců ODS zamítnutí podpořili všichni ostatní členové výboru.

Zvýšení DPH směřuje v Senátu k zamítnutí
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Senátu složilo slib 27 nových senátorů. Mezi novými například Tomio Okamura a Libor Michálek, staronovými Jaroslav kubera nebo Jiří Čunek

 "Obsah novel je téměř nepřezkoumatelný," uvedl Nenutil s tím, že zamítnutí navrhl "z čistě legislativních důvodů". Poukázal na to, že pokud by balíček nebyl přijat včas do konce roku, sazby DPH by se měnily až v průběhu příštího roku. Připomněl také, že vláda s přijetím odmítaného balíčku počítá v návrhu státního rozpočtu na příští rok, kterým se dnes začala zabývat Sněmovna.

Dvacet miliard korun navíc

Sociální demokraté už dříve avizovali zamítnutí balíčku v Senátu kvůli tomu, že prý zhorší životní úroveň v zemi a bude brzdit hospodářský růst. Vláda bude k přehlasování senátního veta potřebovat ve Sněmovně 101 hlasů. Právě tolik poslanců na listopadovém schůzi dolní komory pro balíček hlasovalo.

Balíček má ještě dnes projednat senátní hospodářský výbor, příští týden před definitivním schvalováním na schůzi horní komory pak ještě výbor pro veřejnou správu a územní rozvoj.

Od příštího roku by se obě sazby daně z přidané hodnoty měly vzrůst o jeden bod na 15 a 21 procent. Lidé s příjmy nad asi 100.000 korun měsíčně budou platit sedmiprocentní dodatečnou solidární daň. Podle vlády se to dotkne asi 80.000 lidí. Živnostníkům zákon omezí výdajové paušály, zemědělcům nejprve omezí a pak zcela zruší vratku části spotřební daně z nafty. Pro příští dva roky se zruší maximální vyměřovací základy, tedy stropy pojistného na zdravotní pojištění. Státnímu rozpočtu by měly všechny změny v balíčku přinést víc než 20 miliard korun.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Proč právě teď odvoláváte Bartoše?

Nevěřím, že je za tím fiasko s digitalizací stavebního řízení, kdyby ano, vyhodil byste ho už dřív. Proč tak najednou? A co pozitivního podle vás teď změní nový ministr? Vždyť než se zorientuje, bude problém narůstat a za rok jsou volby.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hra nekončí. Pokračuje.“ Zeman se vrací. Kvůli „neschopné“ Fialově vládě

22:30 „Hra nekončí. Pokračuje.“ Zeman se vrací. Kvůli „neschopné“ Fialově vládě

Bývalý prezident Miloš Zeman na sobotní oslavě svých 80. narozenin uvedl, že je kvůli „neschopné vlá…