Čínská ambasáda v Praze: Na světě existuje pouze jedna Čína a Tchaj-wan je její součástí

09.06.2020 17:55 | Zprávy

Vyjádření mluvčího čínské ambasády v Praze ohledně plánované cesty předsedy Senátu Parlamentu ČR na Tchaj-wan

Čínská ambasáda v Praze: Na světě existuje pouze jedna Čína a Tchaj-wan je její součástí
Foto: Pixabay
Popisek: Čína

Dne 9. června 2020 oznámil předseda Senátu Parlamentu České republiky Miloš Vystrčil, že v srpnu zamýšlí cestu na Tchaj-wan. Taková návštěva by přitom znamenala otevřenou podporu separatistických sil a aktivit spojených s „nezávislostí Tchaj-wanu“. Takový akt je významným zákrokem do čínské suverenity a teritoriální integrity státu, významně porušuje základní normy mezinárodních vztahů a bilaterální politické závazky a podrývá politické základy budoucí spolupráce mezi Čínou a Českou republikou. Čína si dovoluje projevit výraznou nespokojenost a nesouhlas s takovým činem.

Čína vždy oponovala jakékoliv formě oficiálních výměn s Tchaj-wanem u států, se kterými Čína navázala diplomatické vztahy. Někteří čeští politici jsou lhostejní vůči čínsko-českým vztahům a vzájemně prospěšné spolupráci a stejně trvají na plánování tzv. „návštěvy“ Tchaj-wanu, čímž by porušili národní suverenitu Číny ohledně záležitosti týkající se tchajwanské otázky. Čína nesouhlasí se zasahováním některých českých politiků do vnitřních záležitostí Číny a chrání svoji suverenitu a územní celistvost. Někteří čeští politici však tyto standardní kroky chybně interpretují jako zasahování do vnitřních záležitostí České republiky a tvrdí, že plánují návštěvu Tchaj-wanu, aby „chránili českou suverenitu“. Takové činy vážně porušují základní fakta a mezinárodní morální zásady.

Mezinárodní vztahy mezi oběma státy si vyžadují vzájemný respekt vůči klíčovým zájmům a důležitým záležitostem. Čína nikdy neučinila nic, co by porušilo suverenitu České republiky. Na světě existuje pouze jedna Čína a Tchaj-wan je její součástí. Organizace spojených národů i Evropská unie uznávají jednu Čínu. Česká strana se zapřísahala vždy dodržovat politiku jedné Číny. Proto si dovolujeme doporučit jednotlivým českým politikům neangažovat se v politických manipulacích, které zasahují do národní suverenity Číny a teritoriální integrity prostřednictvím osobních politických nástrojů, a skutečně se zaměřit na společné zájmy obou národů a vydat se cestou podpory čínsko-českých vztahů a vzájemně prospěšné spolupráci.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Jahn: Proč ČT koupila Tour, když ji nemá kde odvysílat. A omyly ministra Baxy

13:40 Petr Jahn: Proč ČT koupila Tour, když ji nemá kde odvysílat. A omyly ministra Baxy

Pamatujete si ještě na známé výkřiky podporovatelů zhrzených komentátorů veřejnoprávního sportu, kdy…