David Šťáhlavský: Ruský paternalismus v ukrajinské (ne)závislosti

26.02.2014 9:06 | Zprávy

Tak je to na Ukrajině už pravidlem, že se zabývá řešením vedlejších problémů, aby zastínila ty zásadní. Ukrajina potřebuje v první řadě jasný program, když máme dnes 25. února, řekněme Akční program. Ten se ale rozplývá, řečeno terminologií československého "Února" v perspektivě Národní fronty, resp. Vlády národní jednoty. Snad i s onou plebejskou neomaleností a absencí společného demokratického jmenovatele.

David Šťáhlavský: Ruský paternalismus v ukrajinské (ne)závislosti
Foto: ČT24
Popisek: Demonstrace na Ukrajině

Ale i bez těchto charakteristik je jasné, že nová ukrajinská vláda bude limitovaná množstvím protichůdných názorových směrů, politických ambicí a osobních nevraživostí. Podvázaná ve svém programu obavami ze ztráty voličských preferencí. A paralyzovaná blížícím se státním bankrotem. O to větší sílu budou mít potenciální investoři, pokud se najdou. Stát má už desetidenní zpoždění s výplatou mezd. Podle zastupujícího prezidenta Turčynova je situace katastrofální, v regionech zvedají hlavu separatisté, ministerstva nepracují.  

Jedno ale přece jen, financí, které spočítalo, že na záchranu před defaultem potřebuje země v následujících dvou letech 35 miliard USD. To je mnohem více, než nabízí EU, tedy 20 miliard € rozložených na sedm let! Rusko, zdá se, realističtěji slíbilo 15 mld. USD za rok, ale předchozímu režimu. Přitom pád Ukrajiny a pak i její pravděpodobný rozpad hrozí přerůst v největší geopolitickou krizi v Evropě za posledních 70 let, větší než celá Balkánská válka.  

Na průmyslovém východě nehoří nadšením podřizovat se nové moci, která je pro ně příliš západo-ukrajinská a tedy proevropská. Na autonomním Krymu, kde žije 60% Rusů, jsou pobouřeni zrušením zákona o jazyku menšin a s ruskými vlajkami manifestují podporu prchajícímu Janukovyčovi. Na Krymu ale také kotví ruské válečné loďstvo. Moskva se netají tím, že tamní základny jsou pro ni strategické a ani příliš neskrývá paternalistický vztah k poloostrovu, který by měl s těmito ohledy spravovat Kyjev. Krym byl ostatně příčinou "východní války", kterou carská říše vedla s osmansko-západní koalicí. To jistě neznamená, že by se historie měla opakovat. Nacionalisticko-imperiální emoce ale dokážou stavět logiku věcí na hlavu stejně v 21. století, jako v polovině toho 19.  

Kromě Krymu je tu ještě jedna, důležitější souvislost: Ukrajina je kolébkou ruského křesťanství a tedy ruské kultury. Přeneseno do zmíněného otcovského pohledu na Ukrajinu, vychází z toho dnes onen model korupčně-kapitalistického sovětismu, který se právě zhroutil v Kyjevě. S místní mutací se setkáme také v Bělorusku. Je to luxusní exportní artikl vyvinutý Vladimírem Putinem k posílení jeho moci doma, který měl být zároveň předstupněm přechodu na společný policejně-kapitalistický neo-sovětismus dále ve svazku s Kazachstánem a Arménií.   

Když si chtěl Putin porobit domácí business, zrušil jednomandátové volební okruhy a nezávislost soudců, když zvítězil první Majdan před deseti lety, zrušil přímé volby gubernátorů.  

Co udělá Kreml teď? Ruský ministr zahraničí Lavrov navrhuje, nenutit Ukrajinu k volbě mezi Západem a Východem. Jakoby současně říkal, neptejme se U, nebo my R budeme muset hájit náš paternalismu.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rozhlas.cz

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Kdy konečně vyhodí z pražské radnice Hřiba?

15:06 Jiří Paroubek: Kdy konečně vyhodí z pražské radnice Hřiba?

Pokud má pražský občan nebo osoba, která dojíždí do Prahy denně za prací většinou autem (je jich až …