Dominik Duka: Církev tu není pro zábavu, ale pro časy, kdy je lidem těžko

28.04.2020 17:23 | Zprávy

Komentář na facebookovém profilu k vládnímu uvolňování mimořádných opatření

Dominik Duka: Církev tu není pro zábavu, ale pro časy, kdy je lidem těžko
Foto: Hanka Brožková
Popisek: Kardinál Dominik Duka v roušce

Jako církev jsme součástí společnosti a je naší povinností nést náš společný Kříž, nyní daný omezeními vyplývajícími ze současné epidemie.

Zároveň je ale také třeba říci, že církev tu není pro zábavu, ale pro časy, kdy je lidem těžko, když se ocitají v obtížné situaci a hledají útěchu. Je proto třeba poděkovat vládě, že už na počátku karanténních opatření vyhověla naši žádosti a umožnila individuální návštěvy duchovních v nemocnicích. Děkujeme také, že vláda dodatečně vyhověla našemu apelu a pondělním dnem počínaje můžeme naše kostely postupně otevírat ke společné liturgii.

Nežádáme v této době pro církev privilegium. Papež František v jedné ze svých metafor přirovnal církev k polní nemocnici, která potřebuje schopnost hojit zranění a rozehřívat srdce věřících; schopnost přiblížení a spříznění. Pokud by taková nemocnice zela prázdnotou, byla by k ničemu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ministerstvo zahraničí

Pane prezidente,proč si myslíte,že Lipavský je dobrý ministr zahraničí?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Tři klíče k porozumění válce

12:36 Petr Hampl: Tři klíče k porozumění válce

Denní glosy Petra Hampla.