Helena Siwková: Krajské volby – pohled voliče z Vysočiny

05.10.2016 15:22 | Zprávy

Volby se nezadržitelně blíží a tak nás politici opět ze všech stran ubezpečují, jak dobře to s námi myslí.

Helena Siwková: Krajské volby – pohled voliče z Vysočiny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna, ilustrační foto

Kraj vysočina vznikl odtržením konců území z vedlejších krajů a tento slepenec byl nazván Vysočina. Některé obce se bránily a chtěly z tohoto územního celku odejít. Jedněm se tento záměr zdařil, druhým nikoli. Do čela tohoto uskupení bylo postaveno město Jihlava. V době vzniku kraje nejzaostalejší město, jaké si dokážete představit. Jeho výstavba do hlavního města kraje stála neuvěřitelné miliardy a do dnešního dne není plnohodnotným krajským městem. Nemají zde sídlo různé krajské instituce a chybí i plnohodnotná vysoká škola. Má málo obyvatel, což se negativně odráží na penězích ze státního rozpočtu. Historie ukázala, že vznik Kraje Vysočina nebylo šťastné rozhodnutí.

Dnes s tímto faktem již nic neuděláme, a pokud jsme se zatím neodstěhovali, doufáme, že krajští politici znají naše problémy a k jejich řešení budou přistupovat s péčí dobrého hospodáře.

Avšak jaké překvapení nás čekalo z jejich politických debat a novinových článků.

Žijí tito lidé ve stejném místě jako my, anebo už jsou natolik odtrženi od reality, že pouze omílají ideologická hesla?

Jako červená nit se u většiny kandidátů vine téma školství a nutnost přizpůsobit ho potřebám kraje. A jak to chtějí udělat? Tento stát nemá jasnou koncepci vzdělávání již dvě desítky let a školský zákon je platný i pro krajské zřizovatele škol. Jediné čeho se od kraje můžeme dočkat, je další slučování škol, které především slouží k ušetření peněz vydávaných na školství, nikoli k jeho zkvalitňování.

Dalším velkým tématem je odchod mladých lidí z Vysočiny. Co by ty mladé vzdělané lidi tady mohlo udržet? Možná zdravé životní prostředí, o kterém mluvil občanský demokrat Zdeněk Geist, nebo práce v zemědělství, kterou preferuje Jan Veleba z kandidátky Svobody a přímé demokracie… ?

Nevím, nevím, když v okolních krajích je vyšší životní úroveň, lepší infrastruktura, propracovanější služby a v neposlední řadě ceny realit jsou na stejné výši, nebo jen o málo vyšší než tady.

Největším překvapením bylo vystoupení samotného hejtmana kraje v televizní debatě. Kvalifikované práce je zde dostatek a nízké mzdy tady nejsou. Co na tom, že průměrné republikové mzdy jsou vyjma Jihlavy o 2,500 Kč vyšší. Další informace byla také velmi zajímavá. Integrovaný systém dopravy nebyl schválen, protože v této oblasti by byl velmi složitý. A tak je cestování po Vysočině nadále adrenalinovým zážitkem. O cestování mimo náš kraj, bychom si mohli povídat hodiny.

Vážení spoluobčané, za několik dní vhodíte své hlasovací lístky do volebních uren. Velice vás všechny prosím, pečlivě prostudujte kandidátky a vyberte z nich schopné a odpovědné lidi. Náš kraj je natolik specifickou oblastí, že je nutné, aby si lidé, kteří ho povedou, uvědomovali, jak hodně ten náš malý plácek uprostřed republiky potřebuje změnu. Pokud se tak nestane, je pravděpodobné, že za pár let nás v těch nově postavených domovech důchodců nebude mít kdo obsloužit.

Přeji nám všem šťastnou ruku při volbě, aby ti noví hospodáři vždy věděli, kudy nám do bot teče a hlavně, jak ty boty opravit.

Autorka článku není členka žádné politické strany ani politického uskupení a nekandiduje v krajských volbách.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Proč nemáme referendum?

Paní Válková, rád bych znal váš názor na to, proč si myslíte, že neprošel váš návrh na uzákonění referenda, když je zakotveno i v ústavě a taky by mě zajímalo, proč jste zákon nepřijali, když jste byly ve vládě vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Jak mě navštívil hacker

12:16 Zdeněk Jemelík: Jak mě navštívil hacker

Každého autora potěší, když někdo jeho článek pochválí. Mé články ale často čtenáře štvou.