Ivan Stránský: Je mi smutno, dílem i z vás. Proč?

28.10.2018 9:37 | Zprávy

Technologická agentura (TAČR), přes kterou tečou miliardy do Center kompetence a podobných sdružení, je "kontrolována" představenstvem a dozorčí radou.

Ivan Stránský: Je mi smutno, dílem i z vás. Proč?
Foto: TA ČR
Popisek: Technologická agentura České republiky (TA ČR)

Bývalá předsedkyně představenstva Ruth Bízková mi sice jako tutorovi TAČRu poslala děkovný dopis (!) na závěr mé činnosti, kdy jsem byl  "vyčleněn" na základě stížnosti jednoho  vedoucího  CK, které mi bylo přiděleno ohledně práce tutora. Důvodem byla má oponentní zpráva, kde jsem upozorňoval na určité  nesrovnalosti ve výsledcích předmětného CK. Mým tehdejším vedoucím v TAČRu  jsem byl slovně upozorněn, jak se mám "chovat"  k některým  těmto vedoucím, kteří údajně mají "vliv". Těžko mu vyhovět, když jako tutor mám posuzovat výsledky Centra a v případě   zjištění nedostatků na ně upozornit v oponentní zprávě. Což jsem učinil. Odpovědí bylo, že  bych měl... " navázat  přátelský a chápající vztah  s vedením Centra a  v oboustranné spolupráci  docilovat  výsledků a získat si důvěru vedoucího Centra". Což, jak mi bylo sděleno, jsem  tímto nečinil. Zajímavé dále je, že jsem svým způsobem nesl odpovědnost  jako tutor, kdybych "přehlédl" čerpání finančních prostředků na  zbytné  činnosti, nebo vydávání  již známých principů za výsledky práce Centra, nebo  též neplněnípožadavků zadaného projektu který je a byl dotován ze státního rozpočtu řádově desítky milionů.

Žádal jsem zcela bezvýsledně o umožnění oponentního jednání, kdy by  stěžující si vedoucí CK  uvedl své výhrady k mé zprávě a já bych je obhájil. Uvedl jsem že jistě je možné přizvat k tomuto druhého oponenta, též autora hodnotících zpráv, (zpravodaj). Bylo mi zděleno paní Bízkovou, že  tuto povinnost TAČR nemá a že může postupovat dle vlastního uvážení, ale že s mými výsledky "bude pracovat". Následně váš předseda dr. Bělobrádek odvolal tuto ženu z předsednictva agentury a jmenoval novým   předsedou představenstva ing. Očka, jejího zástupce.

Dále v jiném programu TAČRu jsem oponoval  vývoj... pro ortopedii, svěřeno podle mého názoru firmě, která neměla žádné zkušenosti s tímto segmentem, což jsem rozporoval. uvedl jsem, že např. firma... tyto zkušenosti má a vyváží i podobný sortiment do zámoří. Výsledek? Firma, která byla navržena jako řešitel a kterou jsem rozporoval, zakázku dostala (desítky milionů  korun). Následně ale majiteli a řediteli  firmy..., kterého jsem uváděl v oponenci jako vhodnějšího řešitele, tak mu byla nabídnuto místo v Dozorčí radě TAČRu a on toto místo přijal, což je pochopitelné.

Je zjevně daleko více  možných podnětů - příběhů, jak se  postupuje v oblasti VaVaI (Výzkum, vývoj, inovace) a je to asi zajímavější  geneze nežli třeba televizní seriál Inženýrská odysea z doby již minulé. Někteří zasvěcenci  hovoří o tom, že komunistický režim byl sice nepochopitelně strnulý a prosycený vzájemnými  partajními  "vztahy", ale že komunisté byli proti dnešku naprostými amatéry. Máte jiný názor?

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Raduan Nwelati byl položen dotaz

Garance státu

Neměl by kromě cen energií, stát garantovat lidem hlavně dostupné bydlení a taky ceny potravin? Máte dojem, že to tato vláda dělá?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svetozár Plesník: Ethnoaul otevřel své brány jako součást 5. World Nomad Games

12:21 Svetozár Plesník: Ethnoaul otevřel své brány jako součást 5. World Nomad Games

Od 7. do 13. září se v etnoaulu „Universe of Nomads“ konají 5. světové nomádské hry, které nabízejí …