Jan Urbach: Polská levice v propadlišti

16.05.2022 7:34 | Zprávy

Posledního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CBOS) vítězem voleb do Sejmu, dolní parlamentní komory, by se stala strana Právo a spravedlnost, kterou by volilo 36 procent respondentů průzkumu.

Jan Urbach: Polská levice v propadlišti
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

Do Sejmu by se ještě dostalo dnes opoziční uskupení, vedené Donaldem Tuskem - Občanská koalice, kterou by volilo 19 procent účastníků průzkumu. Třetí a poslední stranou by v Sejmu bylo hnutí Polsko 2050 s podporou 9 procent.

Stejně jako v dubnu by tzv. Novou levici, vedenou Włodzimierzem Czarzastym a europoslancem Robertem Biedroněm, volila 4 procenta dotazovaných, což ji posílá mimo parlament. Na 3 procenta klesla opoziční Konfederace s na 2 procentech se drží Polská lidová strana – Polská koalice.

Pokud by se volby do Parlamentu - Sejmu a Senátu - konaly na začátku května, zúčastnily by se jich téměř tři čtvrtiny oprávněných voličů (74 procent). O účasti ve volbách není rozhodnuto 12 procent a účast odmítlo 14 procent dotazovaných.

Po oznámení výsledků může tedy být spokojena strana Jaroslawa Kaczyńského, která by s koaličními partnery z volební koalice Sjednocená pravice mohla sestavit samostatně vládu.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Navýšení mezd

Souhlasím s vaším komentářem, kde kritizujete Fialovu drahotu. Jen mě zajímá, zda máte plán, jak docílit toho, abysme se měli líp? Teď myslím hlavně to, proč jsou u nás tak nízké mzdy, přitom platíme docela vysoké daně.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jaroslav Pešta: Vzkaz senátorům - Takhle dopadly korespondenční volby v USA

9:44 Jaroslav Pešta: Vzkaz senátorům - Takhle dopadly korespondenční volby v USA

„Kvůli zákonům z devadesátých let, když někdo přijde do místní kanceláře, aby se zaregistroval k dáv…