Jaroslav Michálek: Nečekané sebevraždy mladých sportovců. Lze jim zabránit?

01.12.2018 7:47 | Zprávy

Proč skvělí fotbalisté, hokejisté nebo boxeři končí někdy svůj život sebevraždou? Společným jmenovatelem jsou bohužel drobné otřesy hlavy, ke kterým dochází i při hlavičkování nebo při opakovaných úderech do hlavy. Agresivita dnešních kontaktních sportů včetně fotbalu, hokeje, ragby, boxu bohužel narůstá a s tím dochází k rozvoji tzv. chronické traumatické encefalopatie, neboli CTE.

Jaroslav Michálek: Nečekané sebevraždy mladých sportovců. Lze jim zabránit?
Foto: Archiv J. M.
Popisek: Profesor Jaroslav Michálek.

V posledních 2 letech jsme byli svědky nečekaného úmrtí čtyř prvotřídních fotbalistů, kteří spáchali sebevraždu. Jedná se o Pavla Pergla, Juraje Halamára, Františka Rajtorala a Davida Bystroně. Deprese, frustrace, strach, agresivita, poruchy paměti a dlouhodobý stres nejčastěji předchází sebevražednému jednání. Kde se ale tyto negativní pocity a negativní emoce berou? Proč si úspěšný fotbalista nebo jiný sportovec sáhne na život? A navíc proč k sebevraždě dochází nejčastěji ve třetí dekádě života?

Vysvětlení přichází s nově popsanou diagnózou: chronická traumatická encefalopatie, zkráceně CTE. Co to vlastně znamená? Encefalopatie značí, že s mozkem není něco v pořádku. Dochází nejčastěji k depresivnímu ladění, člověk je smutný, z ničeho nemá radost, někdy je agresívní, ztrácí schopnost koncentrace, zhoršuje se mu paměť, uzavírá se do sebe, někdy dokonce ani nevychází ven, má strach z různých běžných situací. CTE je spojená s opakovanými mikrotraumaty a někdy mikroskopickým krvácením do různých částí mozku, které ani nelze diagnostikovat magnetickou rezonancí či CT vyšetřením. Poškození mozkové tkáně pak postupně vede ke zhoršování mozkových funkcí, nastupuje deprese, která pak může skončit sebevraždou. Možná i ve svém okolí vídáte občas někoho, kdo se trápí, vypadá sklesle a nevíte vlastně proč. O to víc je to podivné u vrcholového sportovce, který by měl přeci překypovat zdravím i po skončení své profesionální kariéry.

Ač se to nezdá, drobné úrazy hlavy a mozku jsou poměrně časté, protože lidský mozek není nijak chráněn vůči nárazům na tvrdou lebku. Je pouze omýván mozkomíšním mokem, ale opakované prudší nárazy do hlavy, třeba i při hlavičkování, mohou způsobit jeho poškození. Dokonce policisté či vojáci, kteří opakovaně používají střelné zbraně, mohou trpět CTE, pokud nepoužívají žádnou ochranu sluchu. Rázová vlna vycházející ze střelných zbraní může mít totiž podobný škodlivý efekt na mozek jako úder do hlavy. Kolikrát jste sledovali zápas v boxu, souboj hokejistů s naražením hlavy o mantinel nebo pád na hlavu na led, souboj ragbistů nebo fotbalistů, kteří se střetli hlavou nebo prostě jen hlavičkovali? Profesionální sport je tvrdý a stejně tvrdé jsou i údery do hlavy.

V ideálním světě je důležitá prevence, tedy vyhnout se jakýmkoliv úderům do hlavy. V reálném světě však k opakovaným traumatům mozku dochází poměrně často. Deprese se může postupně vyvíjet i několik let poté, což vysvětluje, proč právě po třicítce může nakonec docházet k sebevraždám.

Existuje však dobrá zpráva. Moderní medicína může nabídnout tzv. regenerativní laserovou terapii nebo využití kmenových buněk k regeneraci mozkové tkáně trpící příznaky CTE. Pro člověka, který se začíná chovat z nevysvětlitelných příčin depresivně, může být pravý čas konzultovat odborníka na CTE, např. profesora MUDr. Jaroslava Michálka, Ph.D. z brněnské kliniky Cellthera, který má bohaté klinické zkušenosti s léčbou neurodegenerativních onemocnění. „Regenerativní laserová terapie významně snižuje poškození mozkové tkáně způsobené mikrotraumaty, zlepšuje prokrvení a okysličení mozku. Vlastní kmenové buňky pacienta mohou v indikovaných případech uzdravit depresívní pacienty s CTE bez nežádoucích účinků,“ uvádí profesor Michálek.

Mladí sportovci, ale také vojáci a policisté, mají nyní novou šanci zavčas předejít hrozivým následkům chronické traumatické encefalopatie, která se jim často nenápadně plíží do života. A plnohodnotný život za to určitě stojí.

Profesor Jaroslav Michálek vystudoval Lékařskou fakultu Masarykovy univerzity v Brně. Je atestovaným lékařem v oborech alergologie a klinická imunologie, onkologie a pediatrie. Od roku 2011 je prezidentem Mezinárodního konsorcia pro buněčnou terapii a imunoterapii a od roku 2012 je vedoucím lékařem kliniky Cellthera v Brně (www.celltheraclinic.cz). V posledním desetiletí patří ke světově uznávaným odborníkům regenerativní medicíny a klinické aplikace kmenových buněk.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Alena Vitásková: Je na místě smeknout před Orbánem

17:30 Alena Vitásková: Je na místě smeknout před Orbánem

„Je na místě smeknout před kroky Viktora Orbána, který se od prvního okamžiku předsednictví začal ch…