Jiří Paroubek: Zasel vítr, sklízí bouři?

29.01.2019 18:51 | Zprávy

Mediální podnikatel, majitel, generální ředitel a hlavní konferenciér TV Barrandov J. Soukup je v prekérní situaci. ČT dne 20. a 27. ledna zveřejnila ve svých publicistických pořadech mj. také účetní výkazy Soukupových firem. Z výkazu, který se týká společnosti „Barrandov – Televizní studio, a. s.“ vyplývá, že tato firma má dlouhodobé i krátkodobé závazky v rozsahu cca 1,1 mld. Kč. V běžné mluvě se závazkům česky říká dluhy.

Jiří Paroubek: Zasel vítr, sklízí bouři?
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

V televizním pořadu ČT 168 hodin, se touto záležitostí velmi kvalifikovaně zabýval dokonce děkan jedné z fakult VŠE. Tedy osoba nanejvýš důvěryhodná. Přiznám se, že jsem při sledování obou pořadů ČT nevěnoval pozornost „omáčce“, ale vážným faktům, která byla předložena a fortifikována naprosto důvěryhodným odborníkem, kterým děkan jedné z fakult VŠE nesporně je. Předpokládám také, že šéfové publicistiky ČT nejsou úplně hloupí, takže zcela nepochybně nechali posoudit pořad, který se týkal Soukupa, svým právníkům. Pokud Soukup hovoří o trestním oznámení, kterou na ČT, ředitele Dvořáka a redaktorku Fridrichovou podá, po mé vlastní zkušenosti s podáváním trestních oznámení mu mohu oznámit, že si s nimi může vytapetovat byt. Je to bez jakéhokoli efektu. A Soukup to nepochybně ví. Pokud chce něco řešit, nechť podá občansko-právní žalobu na ty představitele ČT, kterých se to, podle něj, týká.

Nechci se Soukupovi vysmívat, ale když jsem se rozhodl, po jednom televizním pořadu TV Barrandov, ve kterém o mně zveřejňoval bez uzardění naprosto nehorázné lži, že jej zažaluji, vysmíval se mi. Bohužel materie, kterou v TV Barrandov věnoval Soukup mé osobě, je velmi rozsáhlá a tak můj advokát zatím žalobu nepodal, ale zcela nepochybně to v krátké době učiní.

Pokud se sdělení ČT o Soukupovi a jeho firmách opírají o reálná čísla z reálných účetních výkazů Soukupových společností, obávám se, že trestní oznámení, pokud bude Soukupem vůbec podáno, bude jen plácnutím do vody a tak také skončí. Rozčeří se šírá kola ve vodě a ta se také rychle uzavře.

Chci jen připomenout dvě evidentní Soukupovy lži, z těch zhruba patnácti až dvaceti, kterými se teď můj advokát zabývá. Soukup tvrdil, že jsem přivedl k pádu První městskou banku (PMB). Je to nehorázná lež. Banku jsem naopak z pozice předsedy její dozorčí rady a náměstka primátora pro finance, zachránil. To, že PMB byla před mým příchodem do jejího vedení v lednu 1999 v hluboké ztrátě, měla ve své bilanci zhruba 2,1 mld. Kč toxických aktiv a byla oběma nohama v nucené správě, to se dá velmi snadno prokázat. To, že za dva roky byla banka nejen stabilizována, ale také vyčištěna od všech chybných aktiv a prodána strategickému investorovi (společnosti PPF) za několik set milionů korun je snadno doložitelné. Soukup však nerad pracuje s fakty.

Druhá naprostá nehoráznost, kterou Soukup s velkou chutí rozpatlával v souvislosti se mnou, byla kauza nemocničních lumpáren spjatá s Tomášem Horáčkem. Soukup využil toho, že jsem Horáčka před řadou let (do roku 2010), tu a tam, vídal na předvolebních akcích sociální demokracie na Ústecku a začal mě s ním, v rozporu s fakty, spojovat. Jako bych se podílel na jeho nesprávných údajných kriminálních deliktech. Policie ČR po sedmi měsících vyšetřování Horáčka ukončila své šetření. Horáček začal spolupracovat s policií s vidinou získání statutu spolupracujícího svědka a tak nastala situace, kdy se někdo musí oprávněně bát. Ve VZP se pořádají rozsáhlé forenzní audity a ti, kteří Horáčka řídili či využívali anebo s ním na lumpárnách spolupracovali, prožívají teď krušné chvilky. Horáček vyblinkal policii úplně všechno. A protože já mám svědomí čisté, tak spím v klidu. Teď musí mít neklidné spaní zejména ti, kteří mu dělali ochranu před zásahy policie a vytvářeli mu prostor pro rošťačení.

Každému člověku, trochu znalému situace ve veřejné a státní správě, musí být jasné, že bez rozsáhlých konexí ve vládních stranách, ale i ve stranách opozičních, by se Horáčkovi nikdy nepodařilo vytvořit vlastně celoplošný korupční systém. Myslím, že nás čekají v příštích týdnech a měsících, pokud jde o Horáčkovu kauzu, velmi zajímavá zjištění a bude velmi zajímavé vidět, kdo zůstane chycen v policejní pavučině. Policie má odposlechy, zřejmě kompletní, policie má také k dispozici hlavního obviněného, který se současně stává korunním svědkem. Jednoduše řečeno, bude to zajímavé. Jsem zvědav, jestli se ještě teď Soukup odváží lhát o nějakém mém zapojení v této věci. To, že u Horáčka pracovala na významné pozici od září 2017 až do jeho zatčení loni v červnu má budoucí bývalá manželka Petra Paroubková, je Soukupovi jistě známo. Ale s jejím zaměstnáváním v těchto firmách nemám opravdu nic společného.

Takže milý Jaromíre, přeji Ti mnoho štěstí v soudním sporu s ČT, jako ty jsi popřál mě v soudním sporu s Tebou.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

zbraně

Dobrý den, nemám zbraň ani se v tom nevyznám, ale dosud jsme myslela, že kdo chce mít zbrojní průkaz, musí složit nějaké psychotesty. Byla jsem tak dost překvapená, když jsem si zde přečetla váš článek, kde píšete, že to tak není. Na druhou stranu, podle mě, když bude chtít někdo, kdo to nemá v hlav...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Klaus: Dnešní Německo viděno z Prahy – tedy zdaleka

15:49 Václav Klaus: Dnešní Německo viděno z Prahy – tedy zdaleka

Denní glosa Václava Klause