Miroslav Macek: Společná měna je holt politický projekt a ekonomický nesmysl

14.07.2022 14:03 | Glosa

Čtvrteční glosy Miroslava Macka

Miroslav Macek: Společná měna je holt politický projekt a ekonomický nesmysl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Macek

Inflace v červnu dosáhla 17,2 %. Podle analytiků vrcholu dosáhne nejspíše v červenci, kdy se přiblíží úrovni 20 %. Nejvíce zdražují ceny bydlení a potravin. Ty zdražily o 18%, ovšem cena mouky o 69,6 %, chleba o 28,6 %, drůbežího masa o 32,8 %, polotučného trvanlivého mléka o 42,3 %, másla o 55,8 %, ostatních jedlých olejů o 58,7 % a cukru o 41,3 %. Elektřina o 31,6%, pohonné hmoty o 47,5%.
Takže, jak vidno, inflace pro normálně žijící rodinu je mnohem vyšší, než těch 17,2 %.
Ale klid. Vláda se o nás postará. Hlavně buďme stateční jako Ukrajina, jak tuhle při jiné příležitosti prohlásil ministr vnitra Rakušan.

***

Míra inflace v USA v červnu překvapivě vystoupila na 9,1 procenta. V eurozóně podle předběžných údajů činila 8,6 procenta, Evropská centrální banka (ECB) však základní úrok přesto drží na rekordním minimu nula procent.
Jedni experti jsou překvapení, ti z Evropské centrální banky se marně snaží proplout mezi Scyllou a Charybdou, neboť společná měna Němců, Holanďanů, Řeků, Italů a Španělů (abych jmenoval jen některé) je holt politický projekt a ekonomický nesmysl.

Anketa

Líbí se vám výstava zničené techniky Ozbrojených sil Ruské federace na pražské Letné?

4%
96%
hlasovalo: 25315 lidí

***

Bývalý velvyslanec USA u OSN, sekretář ministerstva zahraničí pro mezinárodní záležitosti, podporovatel války proti Iráku a bezpečnostní poradce Donalda Trumpa John Bolton řekl během televizního rozhovoru, že pomáhal plánovat převraty v jiných zemích.
Překvapení? Dozajista ne.

***

„Proč se soustředíte na dodávání zbraní?" zeptal se bývalý německý kancléř Gerhard Schröder. „Válku lze ukončit pouze diplomatickým jednáním. Osud vojáků a ukrajinského civilního obyvatelstva lze zmírnit pouze diplomatickým řešením," pokračoval v rozhovoru s Frankfurter Allgemeine Zeitung. V rozhovoru s deníkem dal navíc jasně najevo, že jednání podle něj zatím selhala kvůli Ukrajině.
Dodávám: V tom posledním se ovšem mýlí. Jednání doposud selhala kvůli tomu, že USA stále chtějí bojovat s Ruskem do posledního Ukrajince.

***

Tucker Carlson na Fox News:
V dubnu 2021, kdy jsme již déle než rok trpěli covidem, vzrostl čínský HDP na novou rekordní úroveň. Po pandemii rostl pak čínský HDP ještě rychleji, než před ní, takže Čína záhy překoná USA a stane se dominantní světovou ekonomikou. Pokud by někdo něco takového předpovídal před deseti lety, vysmáli bychom se mu. Teď je to realita. Jinými slovy, koronavirus nezměnil jen Spojené státy, ale změnil rovnováhu sil ve světě.

***

Z čínského webu www.guancha.cn:
V americko – ruské válce na Ukrajině je jedinou jistotou prokazatelné obsazení měst. To je nepřehlédnutelný fakt. Zbytek jsou žvásty.
Rusové si Oděsu jistě vezmou a může to být poslední cíl útoku. Protože Oděsa je příliš strategicky důležitá. Pokud by se stala základnou amerického námořnictva, byla by obrovskou hrozbou pro Krym a dokonce i pro ruské černomořské teritorium. Takže s Oděsou nemůže být žádný kompromis, rozhodně ji musí obsadit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Klaus: Přežili jsme slavení dvaceti let v EU, ale…

12:26 Václav Klaus: Přežili jsme slavení dvaceti let v EU, ale…

Denní glosa Václava Klause