Robert Troška: Tikající migrační bomba a sebedestrukce EU

20.05.2018 9:21 | Zprávy

Po uctění sochy Karla Marxe panem C. Junckerem (bruselským předsedou EU) v německém Trevíru následuje neuvěřitelné prohlášení z byra EU od jejího eurokomisaře pana Avramopulose v reakci na prudký nárůst běženců na balkánské trase.

Robert Troška: Tikající migrační bomba a sebedestrukce EU
Foto: Peter Števkov
Popisek: Pochod imigrantů

Všimli jste si také, jak nám jednotlivé migrační toky pěkně pulzují?

Jednou hup balkánská migrační trasa a jen za rok 2015 do Evropy vtrhlo jeden a čtvrt miliónu „uprchlíků“ (ZDE), další vlna po středomořské trase přes Itálii (2013-2017) a již je v Itálii kolem 690 tisíc migrantů (ZDE).

A nyní se nám pěkně začíná „probouzet“ ještě nedávno spící balkánská cesta. Jen za prvních 18 týdnů (cca 4 měsíce) tohoto roku se počet běženců připlouvajících z Turecka po moři zvýšil o 70% a aby toho nebylo málo, tak na pěší balkánské trase se migrační tok dokonce zdevítinásobil (více ZDE) oproti stejnému období minulého roku!

V číslech se jedná o 6108 lidí pěšky „skokem přes kapradí“ a 9349 migrantů gumovými čluny na řecké ostrovy. Většina z nich podle údajů EU pochází ze Sýrie, Iráku, Afghánistánu a Turecka.

A co na to eurokomisař pro otázky vnitra a migrace Dimitris Avramopulos?

„Situace je výrazně lepší než před uzavřením dohody s Ankarou. Mohu vám říci, že situace je pod kontrolou". A ihned dodává "Jsme proti stavění zdí," řekl. "Evropa nikdy nebude pevností."

Tak to jsem se uklidnil, nevím jak vy, ale to je přesně to, co jsem chtěl od vrcholného představitele EU slyšet. Již jenom chyběl dovětek NE jakékoliv ploty, zábrany, co by mohlo nelegální migraci zadržet.

A nedej bože těmto nelegálním migrantům fyzicky bránit!

A násilně vyhošťovat, pokud se již dostali třeba i 100 metrů přes hranice suverénního státu EU?

Zákaz!

Podle rozsudku Evropského soudu pro lidská práva ze 4. 10 .2017 cituji „dlouhodobá praxe vytlačování uprchlíků na vnějších hranicích Evropské unie (EU) je protiprávní“ (ZDE).

Pozitivní hodnocení situace na řecko turecké hranici navzdory výraznému nárůstu v současnosti pan eurokomisař nejspíš čerpá porovnáním statistik dnes a v roce 2015, kdy vrcholila migrační krize a do Evropy proudilo statisíce nelegálních běženců hlavně z muslimských zemí.

Podle úmluvy s Tureckem (ZDE) se sice nelegální migranti mají Turecku vracet s výjimkou syrských občanů, kde je stanoven jeden vrácený Syřan za jednoho povinně přijatého z Turecka. Jenže je tu jeden podstatný háček, EU ve vztahu k Turecku nesplnila základní bod výše uvedeného „výpalného“ s tureckou stranou a tím bylo zrušení vízových požadavků pro turecké občany nejpozději do konce června 2016!

A pokud tento základní požadavek Turecka schválený vedením EU (platící Turecku navíc miliardy EUR ročně) nebyl splněn, je nabíledni, že Turecko může kdykoliv tuto úmluvu přestat dodržovat a to nejenom zpětným přebíráním migrantů, ale i méně důslednými kontrolami hranic ze strany tureckých pohraničníků.

Zadržení nelegální migrace roznášením letáčků na hranicích?

Takže pokud není vůbec do budoucna jistota, že Turecko bude hranici hlídat, pan eurokomisař nám sdělí jednu jistotu, EU hranici prostřednictvím plotů bránit nebudeme. Pokud EU nechce používat násilí při přechodu hranic, pak se jen logicky ptám, čím chce zadržovat nelegální migranty?

Domluvou? Semknutím? Nebo letáčky informující migranty o pravidle délky 2 paží vzdálenosti od hraničního plotu?

Myslí si pan eurokomisař, že tato gesta odradí nelegální migranty z převážně muslimských zemí, kteří jsou ze svých domovů ve většině případů na násilí zvyklí?

Osobně mám z jednání pana eurokomisaře pocit, že nemá zájem jakkoliv účinně zablokovat migrační trasy, že jen vystřeluje prázdné floskule, které dokazují nám obyčejným lidem sebedestrukci a záměrnou nečinnost EU při řešení migrační krize!

Záměrnou nečinností špiček EU jako je pan eurokomisař Avramopulos se Evropa dostává do pozice vydírané oběti. Bruselští aparátčíci si odmítají připustit fakt, že Evropa sedí na tikající migrační bombě, kterou může turecký prezident Erdogan kdykoliv odjistit pod záminkou nenaplnění březnové dohody z roku 2016.

Ale možná i pro tuto variantu má pan eurokomisař připravené fráze a floskule, kterými obyvatele EU dokáže uklidnit. I když určitě ne všechny.

Pokud pan komisař odmítá stavět samotné ploty, nechce opevňovat vnější hranice EU, tak ať si milé migranty nechá v Řecku nebo Bruselu a nám ať je prostřednictvím kvót nenutí.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Zuzana Moravčíková byl položen dotaz

Máte zkušenosti na post hejtmanky?

Dobrý den, dočetla jsem se, že jste v zastupitelstvu KH a ještě v opozici, takže komunálem jste neprolezla. Nelíbilo se mi, že osočujete lídra za ČSSD Řiháka- je určitě lepší než vy. Jde vám o sebe nebo o ČSSD? Kdyby vám šlo o stranu, tak se přeci chováte jako politik a nepoškozujete stranu vašimi v...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Klaus: Dnešní Německo viděno z Prahy – tedy zdaleka

15:49 Václav Klaus: Dnešní Německo viděno z Prahy – tedy zdaleka

Denní glosa Václava Klause