„Po skandálech s polským masem byly sníženy dovozy hovězího a drůbežího masa do České republiky. Výpadky v dovozu nahradila vyšší tuzemská produkce. U vepřového masa byl zaznamenán opačný trend a nižší českou produkci nahrazují dovozy z Německa a Španělska,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
V prvním čtvrtletí letošního roku bylo na jatkách poraženo 59 900 kusů skotu. Za celý loňský rok to bylo 236 600 kusů skotu. Současné tempo porážek je vyšší než v loňském roce. Chovatelé skotu mají kvůli suchu problémy s nedostatkem krmiva, což navyšuje zájem o porážky dobytka. V důsledku tohoto vývoje bylo vyrobeno 18 456 tun hovězího masa, což představuje nárůst o 6,0 procenta. Vyšší výroba hovězího masa v České republice umožnila snížit dovoz ze zahraničí. Ten klesl i kvůli problémům se závadností polského masa. Kromě Polska dovážíme hovězí maso i z Nizozemska a Německa.
Produkce vepřového masa dosáhla v prvním čtvrtletí 2019 úrovně 50 496 tun, což představuje pokles o 2,8 procenta. Přestože v letošním roce můžeme pozorovat mírné zaostávání za loňskou produkcí, vepřové maso je stále vyráběno ve vyšší míře něž ostatní typy mas. Výpadky v české produkci nahrazuje růst zahraničního dovozu, který se zvýšil o 3,3 procenta na 67 020 tun vepřového masa. Dovoz pochází především z Německa, Španělska a Polska.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV