„Česká republika je nesoběstačná v produkci masa a musí se spoléhat na dovoz masa ze zahraničí. Dochází přitom k paradoxní situaci, kdy české maso vyvážíme do ciziny a místo něj dovážíme maso ze zahraničí. V několika případech se přitom ukázalo, že dovážené maso je zdravotně závadné,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
Ve druhém čtvrtletí 2019 bylo na jatkách poraženo 57 800 kusů skotu. V předešlém čtvrtletí bylo poraženo 59 900 kusů skotu. Současné tempo porážek je vyšší než v loňském roce. Chovatelé skotu mají kvůli suchu problémy s nedostatkem krmiva. V důsledku tohoto vývoje se navyšuje zájem o porážky dobytka a roste výroba hovězího masa. Nastalý vývoj umožnil snížit dovoz hovězího masa ve druhém čtvrtletí 2019 o 14,0 procenta. Oproti tomu vývoz hovězího masa ve stejném období vzrostl o 3,7 procenta. Hovězí maso nejčastěji dovážíme z Nizozemska, Německa, Irska a Polska.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV