Václav Husák: Kdo neskáče, není Čech, kdo skáče, může zemřít

16.04.2019 7:33 | Zprávy

V horní části titulku uvedený pokřik a aktivita s ním spojená se v posledních letech stala jedním z typických projevů radosti českých sportovních fanoušků nad úspěchy našich reprezentantů.

Václav Husák: Kdo neskáče, není Čech, kdo skáče, může zemřít
Foto: Hans Štembera
Popisek: Češi do toho!

V podstatě jde o hezkou a téměř všemi vrstvami obyvatelstva přijatelnou formu projevu radosti sportovní veřejnosti. Slovo téměř je však na místě, neboť tento projev radosti může mít i smrtící následky. Něco málo o tom vědí například ti, kteří prošli vojenskou službou. Mnozí si jistě vzpomenou na poněkud zvláštní povel: „Zrušit krok !!!“

Tato slova měla zaznít a snad většinou i zaznívala, když v útvaru pochodující vo­jenská jednotka – i malá – přecházela přes most. Tragické historické zkušenosti totiž ukázaly, že rytmické údery nohou pochodujících vojáků dokáží za shody určitých okol­ností rozkývat i velmi pevný most tak, že se nakonec prolomí. Tak funguje rezonance.

Když jsem nedávno viděl záběry z německého fotbalo­vého stadiónu se skákajícími fandy, v nichž se visuté ocelové konstrukce tribun vlnily doslova jako hadi, uvědomil jsem si, co by se mohlo stát našim fanouškům – účastníkům blížícího se mistrovství světa v hokeji – v případě, že by někdo z nich zvolal: „Kdo neskáče není Čech !!!“

Byla by obrovská škoda poskákat si radostí v tisícovém davu šťastných lidí a chvíli na to umřít, ne?

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ministerstvo zahraničí

Pane prezidente,proč si myslíte,že Lipavský je dobrý ministr zahraničí?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Tři klíče k porozumění válce

12:36 Petr Hampl: Tři klíče k porozumění válce

Denní glosy Petra Hampla.