Zdeněk Jemelík: Kudy na přeplněnost věznic?

12.09.2024 11:34 | Komentář

Ještě v srpnu politici i média věnovali značnou pozornost opakujícímu se úkazu přeplněnosti věznic. Řešením by měla být změna trestní politiky, kterou má přinést novela trestního zákoníku a hodně se mluvilo i o možnosti amnestie prezidenta republiky. Téma ale vyšumělo, dávno je nahradily jiné „hračky“.

Zdeněk Jemelík: Kudy na přeplněnost věznic?
Foto: Archiv Z. Jemelíka
Popisek: Zdeněk Jemelík

K jeho oživení by mohla přispět překvapující čerstvá zpráva o řešení kritické přeplněnosti věznic v Anglii a Walesu postupným podmíněným propuštěním až 5500 vězňů, kteří odpykali aspoň 40 procent trestu (ZDE).

Anketa

Má cenu jít ke krajským a senátním volbám?

93%
5%
hlasovalo: 7067 lidí

Britské řešení je svými účinky podobné našemu uplatnění práva prezidenta vyhlásit amnestii. Náš právní řád zná institut podmíněného propuštění po odpykání části trestu, jenž by zřejmě nebyl použitelný k rychlému masovému propouštění, protože zahrnuje poměrně složité individuální projednání každého případu soudem.

Britský přístup je proti našemu jednodušší. Vláda je odpovědná za situaci ve vězeňství. Kdyby byla vybavena pravomocí za pevně definovaných krizových podmínek nařídit propuštění určité části vězňů, nemusela by přesvědčovat prezidenta, jehož vztah k vězeňství není tak blízký. Vypracování a přijetí zákona, jenž by vládě dal potřebnou pravomoc, by mohlo být rychlejší, než dokončení přijetí novely trestního zákoníku.

Samozřejmě právo prezidenta vyhlásit amnestii by zůstalo nedotčeno. Amnestii může vyhlásit z jakýchkoli jiných, třeba i politických důvodů, např. k uctění významného jubilea.

V knihkupectvích jsou ještě zbytky prvního knižního vydání mé knihy Škůdci v taláru. Na webu ZDE jsem uveřejnil druhý díl. Ten již ale vyšel i v „papírové“ formě a je dostupný v knihkupectvích.

Upozorňuji na zajímavé filozoficko-právnické články na webu spolku Chamurappi (ZDE) v sekci Texty JUDr. Oldřicha Heina. Zvláště upozorňuji na příručku Přehled antické filozofie. Autor je mimořádně vzdělaný právník s praxí prokurátora, státního zástupce, bankovního právníka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Veronika Vrecionová byl položen dotaz

Myslíte, že válka mezi Ruskem a Ukrajinou nemůže skončit mírem?

Ale jak jinak skončí? Nemyslíte, že je naivní si nalhávat, že Ukrajina může Rusko porazit? Kdyby to bylo možné, už by to udělala. Myslím, že větší od dalších států pomoci se Ukrajině už nedostane, spíš bohužel naopak. Vy sice tvrdíte, že vidina míru je falešná, ale třeba i prezident Pavel už mluví o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Kdo unesl Pavla Buráně?

14:12 Zdeněk Jemelík: Kdo unesl Pavla Buráně?

Dne 13. září 2024 vyšel na Parlamentních listech článek o rozhovoru s podnikatelem Pavlem Buráněm po…