Liška (SZ): Inverze je pryč, problém zůstává. Začnou už politici konat?

19.11.2011 9:47 | Zprávy

Zelený recept na český smog.

Liška (SZ): Inverze je pryč, problém zůstává. Začnou už politici konat?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Strany zelených Ondřej Liška

Zelení připravili pro vládnoucí politiky recept na léčbu zdraví škodlivého českého ovzduší. Ve většině velkých měst stojí za zhoršeným vzduchem intenzivní automobilová doprava založená na spalování benzínu a nafty. Na venkově jsou významným zdrojem lokální topeniště spalující nevhodné palivo, v průmyslových oblastech na severu Moravy jsou převažujícími viníky zastaralé průmyslové podniky.

„Původcem znečištění oxidy dusíku, přízemním ozónem, jemným polétavým prachem a na něj navázanými rakovinotvornými látkami jsme my, obyvatelé České republiky. Pouze my dokážeme situaci zlepšit. Nejen pro Prahu a Brno, ale pro všechna znečištěná města a obce existuje řešení. Zelení navrhují sedm kroků, které vyčistí český vzduch, ochrání lidské zdraví a pomůžou ekonomice. Už dnes mají obce a města řadu možností, jak postupovat, a zelení zastupitelé a zastupitelky budou vytrvale tlačit na to, aby politická reprezentace začala v  zájmu lidí konečně jednat," upozorňuje Ondřej Liška, předseda Strany zelených.

„Nastal čas připustit si, že ovzduší v Praze a dalších historických městech devastuje masový automobilismus. Základem očisty pražského ovzduší je přísná racionální a trvalá regulace osobní automobilové dopravy. Přestože se na postu pražského primátora střídají samí lékaři (titul MUDr. má Pavel Bém i Bohuslav Svoboda), ke zdravotním rizikům vyplývajícím z nadměrné automobilové dopravy jsou slepí," říká člen vedení pražských zelených Petr Vilgus.

Bývalý pražský radní pro životní prostředí a předseda zelených v hlavním městě Petr Štěpánek shrnuje zelený recept na čistší vzduch: „Snížení rychlosti, zavedení mýta a nízkoemisních zón musí jít ruku v  ruce s  robustní podporou veřejné dopravy a rozvojem zelených ploch. Ochranu ovzduší však nevyřeší jen obce. Stát musí vymáhat dodržování zákonných limitů znečištění, motivovat k  výrobě energie z  obnovitelných zdrojů a přesunout konečně kamiony na koleje. Sedm zelených kroků k  čistějšímu vzduchu neznamená jen stop devastaci našeho zdraví, ale taky ekonomickou příležitost a nová pracovní místa."



Sedm opatření pro zdraví i ekonomiku:

1. MÝTO NEBO PARKOVACÍ ZÓNA A TEMPO 30: Zaveďte regulaci vjezdu do širšího centra (kompaktní městské zástavby) buď formou zpoplatněného vjezdu nebo kombinací přísné parkovací zóny společně s rychlostní zónou Tempo 30. Takto dopravně zklidněné centrum nebude lákat projíždějící automobilisty. Cílem není auta z center měst zcela vytlačit, ale jejich počet podstatně snížit.

2. NÍZKOEMISNÍ ZÓNY: Zaveďte po vzoru Německa a dalších vyspělých západních zemí nízkoemisní zóny (Umweltzone, Low Emission Zone), která zakáže vjezd „špinavých" aut do centra. V ČR je toto opatření ještě naléhavější než na Západě, protože český vozový park je výrazně zastaralejší. Příslušný zákon existuje a obce mohou zóny vyhlásit už pro příští inverzní sezónu.

3. PODPORA VEŘEJNÉ DOPRAVY: Je třeba, aby politici vlastním příkladem a činy deklarovali, že zodpovědný obyvatel města se dopravuje veřejnou dopravou, pěšky nebo na kole. Nejen během zvýšeného znečištění ovzduší, ale celoročně. Místo vnitroměstských dálnic je třeba podpořit metro, tramvaje, autobusy a příměstské vlaky.

4. KAMIONY NA KOLEJE: Je nutné, aby co největší procento nákladní dopravy využívalo ekologičtější železnici. Toho lze dosáhnout jak regulací silniční přepravy, tak státní podporou na výstavbu překladišť a modernizaci tratí.

5. STROMY V ULICÍCH I V KRAJINĚ: Stromy a trvalé travní porosty, tramvajové pásy pokryté trávou nebo sukulenty fungují jako přirozený filtr znečištění. Je nezbytné přistoupit k masivní výsadbě uličních stromořadí i k plošnému ozelenění české krajiny. Praha a další velká města potřebují na svém okraji zelený lesní prstenec.

6. OBNOVITELNÉ ZDROJE A ENERGETICKÉ ÚSPORY: Část znečištění pochází z lokálních topenišť. Je třeba na základě státní regulace a cílené finanční podpory zavádět do nejvíce znečištěných oblastí obnovitelné zdroje energií jak na výrobu elektřiny, tak ohřev vody, zateplovat budovy a podporovat zavádění úsporných a ekologických technologií.

7. PŘÍSNOST NA PRŮMYSLOVÉ ZNEČIŠŤOVATELE: Stát se musí rozhodnout, jestli upřednostní zdraví obyvatel nebo růst HDP založený na energeticky náročném a „špinavém" průmyslu, který poškozuje zdraví obyvatel ČR. Investice do obnovitelných zdrojů a energetických úspor navíc prokazatelně přinášejí i tvorbu nových a udržitelných pracovních míst. Zelená transformace českého průmyslu je nevyhnutelná. Čím dříve začne, o to méně bude nákladná.

Dále čtěte:
Zelení primátoru Svobodovi: Pražský vzduch je nebezpečný, jednejte!
Štěpánek (SZ): Magistrátní vyhláška zakáže moderní urbanismus
Štěpánek (SZ): Místo architekta bude rozvoj Prahy řídit slabá úřednice 

##MINIPAS 198##

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartůšek (Přísaha): Volím selský rozum a spravedlnost, volím Přísahu

18:01 Bartůšek (Přísaha): Volím selský rozum a spravedlnost, volím Přísahu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke krajským volbám.