Nečas (SPOZ): Hegerova rána do týla důchodce

18.11.2011 7:35 | Zprávy

Vyjádření SPOZ k návrhům ministerstva zdravotnictví.

Nečas (SPOZ): Hegerova rána do týla důchodce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Leoš Heger

Poplatky u praktického lékaře by od roku 2014 měly stoupnout ze současných 30 na 50 korun a poplatek za návštěvu u specialisty bez doporučení praktika na 200 i více korun.

To jsou představy současného ministra zdravotnictví. Dále ministr Heger uvažuje, že do nadstandardů, za které si budou pacienti platit, zařadí rehabilitační péči, dlouhodobou péči, zdravotní dopravu či další lékařské výkony mnoha oborů. Také plomby u zubaře si bude pacient hradit sám.

Tyto návrhy jsou v době, kdy se bude zvedat DPH a snižovat valorizace důchodů ranou do týla především pro důchodce. To je ta sociálně slabší skupina, která nejvíce čerpá zdravotní péči ze zdravotního pojištění. Současná průměrná spoluúčast kolem 17% je u skupiny důchodců již neúnosná. Např. důchodce, který čerpá ze zdravotního pojištění měsíčně na odbornou lékařskou péči a léky 10 tisíc korun, musí doplatit ze svého důchodu 1700 korun. Další zvyšování spoluúčasti povede k bezohledné regulaci zdravotní péče.  Nemocný důchodce bude nucen zvažovat, jestli v době nemoci má navštívit lékaře či jestli má brát doporučené léky nebo raději zaplatí nájem a koupí si jídlo. To si rozhodně žádný důchodce, který většinu života řádně pracoval a odváděl prostředky do zdravotního pojištění, nezaslouží.

A aby nezůstalo jen u zvyšování regulačních poplatků a nadstandardů. Ministerstvo připravuje další regulaci zdravotnictví. V návrhu vládního nařízení o časové dostupnosti ambulantní a lůžkové péče se uvádí dojezdová vzdálenost k lékaři. Pokud vláda nařízení schválí, bude platit od roku 2013.

Například podle tohoto nařízení by praktik měl být dosažitelný do 45 minut. To znamená, že by praktičtí lékaři mohli mít ordinace jen v bývalých okresních městech, kam pacient vždy do 45 minut dojede. Tím ministerstvo připravuje alibi pro zdravotní pojišťovny, které do budoucna nebudou schopny zajistit praktiky v menších obcích.

Do 60 minut bude prý stačit dojet pacientovi do ambulancí kožního lékaře, kardiologa, plicního lékaře či revmatologa. To by znamenalo, že tito odborníci budou moci být jen v krajských městech, kam prý každý pacient z kraje dojede. Pro mnohé pacienty však již tyto ambulance budou nedostupné. Proč vlastně ministerstvo připravuje takové podmínky?

Mnoha ordinacím specialistů budou v krátké době končit smlouvy se zdravotními pojišťovnami a pojišťovny uvažují, že některé smlouvy již nebudou prodlužovat. Zdravotní pojišťovny by chtěly zredukovat část ordinací specialistů. To by samozřejmě vedlo k prodloužení objednacích dob. A pokud by pacient nechtěl dlouho čekat, tak by si připlatil.

Postupně se nám tak ze zdravotnictví bude vytrácet odbornost, etika, solidarita a bude se nám z něj stávat jen podnikání.

Strana Práv Občanů ZEMANOVCI rozhodně odmítá tyto návrhy ministerstva zdravotnictví. Další zvyšování spoluúčasti pacientů na zdravotní péči považujeme za neúnosné a nemravné. Náš stát dnes není tak chudý, aby nutil pacienty vyhýbat se ordinacím a lékárnám.

MUDr. Lubomír Nečas, vedoucí odborného týmu SPOZ pro oblast zdravotnictví

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Spoz.cz

Proč nemáme referendum?

Paní Válková, rád bych znal váš názor na to, proč si myslíte, že neprošel váš návrh na uzákonění referenda, když je zakotveno i v ústavě a taky by mě zajímalo, proč jste zákon nepřijali, když jste byly ve vládě vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Krutílek (ODS): Česká republika získala významné ekonomické portfolio

16:04 Krutílek (ODS): Česká republika získala významné ekonomické portfolio

Nominací Jozefa Síkely na post komisaře pro mezinárodní partnerství získala podle europoslanců za OD…