Sobotka: ČSSD se jednoznačně přihlásila k silné odpovědnosti za správu obcí a měst

19.11.2011 21:14 | Zprávy

ČSSD ustavila Klub starostů a primátorů, předsedou byl zvolen Jan Birke, starosta města Náchod

Sobotka: ČSSD se jednoznačně přihlásila k silné odpovědnosti za správu obcí a měst
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

91 starostů a primátorů ze všech krajů České republiky se dnes v Praze zúčastnilo ustavujícího setkání Klubu starostů a primátorů, zvolených za ČSSD. Ustavení klubu inicioval v uplynulých měsících předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. ČSSD si od jeho vzniku slibuje posílení zpětné vazby a komunikace mezi vedením strany, poslanci, senátory, hejtmany a svými komunálními politiky. Ustavení klubu proběhlo symbolicky v den 22. výročí obnovení činnosti ČSSD, ke kterému došlo 19. listopadu 1989.

V posledních komunálních volbách na podzim roku 2010 bylo na kandidátkách České sociální demokracie zvoleno 4584 zastupitelů. Z těchto voleb vzešlo 329 sociálně demokratických starostů a starostek a také 11 primátorů statutárních měst.

Sociální demokracie získala v posledních komunálních volbách téměř 20% ze všech odevzdaných hlasů a tím se stala nejsilnější politickou stranou na komunální úrovni.

„Dnešním ustavením Klubu starostů a primátorů se ČSSD jednoznačně přihlásila ke své silné odpovědnosti, kterou má za správu obcí a měst v naší zemi", uvedl ve svém úvodním vystoupení předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

A doplnil: "TOP 09 se spolu s nevelkým hnutím pana Gazdíka snaží ve společnosti vytvořit mylný dojem, že má jakýsi monopol na zastupování zájmů obcí a měst. Dokonce se snaží politicky zprivatizovat pojem starosta a zneužívá ho na celostátní úrovni k politickému boji. Jen matou veřejnost. Z vlastní zkušenosti na jižní Moravě vím, že si na takové chování TOP 09 řada starostů stěžuje. Nechtějí, aby pan Gazdík mluvil jejich jménem, jménem starostů, protože řadu věcí vidí prostě jinak.

Zájmy samosprávy mají specifickou povahu a nemůže si je přivlastnit žádná politická strana. A protože má ČSSD v komunální politice mnohem silnější pozici než TOP 09 i než ODS, bude záležet na nás, zda debatě o potřebách obcí a měst vrátíme racionální, pravdivý a věcný rozměr".

Na ustavující valné hromadě bylo zvoleno vedení Klubu a byly diskutovány otázky, které se týkají postavení obcí a dopadů současné vládní rozpočtové, daňové a sociální politiky. Starostové a primátoři, zvolení za ČSSD, vyzvali vládu k urychlenému předložení zákona o rozpočtovém určení daní v podobě, která nepoškodí čtyři největší města v zemi, což původně plánoval ministr financí Miroslav Kalousek. Starostové také kritizovali fakt, že vláda krátí příspěvek na výkon státní správy a realizuje reformy, které zhorší bezpečnost občanů a dostupnost veřejných služeb.

Výsledky voleb a obsazení vedení Klubu starostů a primátorů, zvolených za ČSSD:

Předseda klubu: Jan Birke, starosta města Náchod

Sekce primátorů

· předseda sekce: Petr Kajnar (primátor města Ostrava)

· místopředseda sekce: František Pelant (primátor města Děčín)

Sekce starostů III.typu

· předseda sekce: Pavel Čekan (starosta města Ostrov )

· místopředsedkyně sekce: Dagmar Zvěřinová (starostka Žďáru nad Sázavou)

· místopředseda sekce: Jan Birke (starosta města Náchod)

Sekce starostů

· předsedkyně sekce: Lenka Mazuchová (starostka města Unhošť)

· místopředseda sekce: Jiří Ziegler (starosta města Heršpice)

· místopředseda sekce: Bohuslav Kreuz (starosta města Vilémov)

Více:
Sobotka radí Nečasovi. Kalousek a Pospíšil ven. Mlč, vzkazují mu oba

##PROFIL 252##


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartůšek (Přísaha): Volím selský rozum a spravedlnost, volím Přísahu

18:01 Bartůšek (Přísaha): Volím selský rozum a spravedlnost, volím Přísahu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke krajským volbám.