Pozor. To není jen tak. Akce SPOLU „Putinobabiš“: Zbořil ví, co bude

03.08.2022 7:45 | Komentář

„Politický program je nezajímá a hledají spásu v tom, že objeví lumpa, který je větší, než ti jejich,“ říká k volební kampani, kterou hodlá ODS a Spolu teprve rozjet naplno politolog Zdeněk Zbořil. Kampaň cílená konkrétně proti expremiérovi Andreji Babišovi má přesvědčit veřejnost, že právě předseda hnutí ANO pomohl energetické závislosti na Rusku. Nová grafika zobrazuje Babiše vedle prezidenta Ruské federace Vladimira Putina. ODS také stále opakuje heslo, že patříme na Západ. „Karta, na kterou chce Fiala hrát. Je to pro něj poslední spása,“ říká politolog. ParlamentníListy.cz získaly ke kampani argumentaci.

Pozor. To není jen tak. Akce SPOLU  „Putinobabiš“: Zbořil ví, co bude
Foto: FCB ODS
Popisek: Banner ODS

„Teče jim do bot,“ říká ke zbrusu nové kampani ODS a koalice Spolu politolog Zdeněk Zbořil. Politická reklama je tentokrát směrovaná cíleně proti hlavnímu oponentovi Andreji Babišovi. Jeho politická rozhodnutí jsou označována za napomáhání Rusku.

Anketa

Líbí se vám kampaň, ve které SPOLU staví Babiše vedle Putina?

1%
97%
hlasovalo: 29284 lidí

„Došlo jim, že kvůli svým aférám mohou prohrát volby. Snaží se vymyslet něco, čím překrýt problémy STAN a TOP 09. Petr Fiala, předseda vlády, přestává být populární, už se stává hromosvodem všech špatností, proto hledají skandál, kterým by jeho problémy překryli,“ uvedl Zbořil. Nabízí se proto navázat na výzvy a „kampaň ve prospěch Ukrajiny“, která je podle Zbořila mohutná a dlouhodobá. „Vzpomeňme si, jak pan Vít Rakušan použil výraz ‚proruští švábi‘. Tím sjednotil oponenty ve stylu: Kdo nejde s námi, jde proti nám a je proruský šváb. Tím vyvolávají napětí ve společnosti,“ připomíná politolog.

ParlamentníListy.cz už získaly dokumentaci k nové kampani Spolu, která má zaplnit nejen on-line prostor, ale také billboardy. V ní se píše, že se jedná o podpůrnou kampaň, protože koalice dobře ví, že témata z celostátní politiky prosáknou na komunální úroveň. Argumentace má název: „Závislost na Rusku. Bezpečnostní hrozba.“

Patříme na Západ. Karta, na kterou chce Fiala hrát

Podle Zbořila bude koalice Spolu během srpna elektorát jen testovat. „V září spustí naplno kampaň ad hominem, tedy cílenou na osobnosti. Politický program je nezajímá a hledají spásu v tom, že objeví lumpa, který je větší, než ti jejich,“ komentuje Zbořil.  

Na sociální síti už teď ODS o Babišovi například tvrdí: „Andrej Babiš může za to, že Česká republika je téměř 100% energeticky závislá na nebezpečném Putinově Rusku.“ Kromě toho vyčítá Babišovi, že nevyloučil Rosatom z tendru na dostavbu Dukovan. „Andrej Babiš prosazoval zájmy Ruska a zatahoval Česko na Putinův barbarský Východ,“ prohlašuje ODS. A ujišťuje, že patříme na Západ. 

„Karta, na kterou chce Fiala hrát, je pro něj poslední spása,“ všímá si Zbořil. „Nemluví o tom, kdo vyvolal energetickou krizi, která je víceméně umělá. Chce říci, že v tom jedeme společně se Západem,“ dodal.

Lidi jsou sice namíchnutí, ale…

Podle politologa má šanci právě opakování důrazu na „západní orientaci“ u voličů Spolu uspět a znovu zapůsobit. „Myslím si, že ano. Nepřeceňuji průzkumy veřejného mínění, ale výsledky jsou v podstatě stejné jako loni. Sice se pár procent přesunuje, ale pořád je koalice Spolu konkurenceschopná. ANO 2011 stále nemá partnera, se kterým se spojit,“ upozorňuje Zbořil. I když poslední průzkumy naznačují úspěch ANO, pětikoalice má pořád šanci vyhrát volby.

„V případě komunálních voleb si mohou dovolit samostatný nezávislý postup. Vědí, že když ANO vyhraje, stejně se bude muset pětikoalice a místní ministrany spojit. Lidi jsou sice namíchnutí, ale pokud se vyjadřují na veřejnosti, počet kritiků se moc nezvětšuje,“ dodává politolog.

Koalice má pevný tmel

Ani mimoparlamentní politické subjekty, které hlasitě kritizují vládu, nemají koaliční potenciál. „V tom si myslím, že se situace opravdu od posledních voleb nemění. Koalice je pevná, mají tmel: Buď budeme držet všichni pohromadě, nebo viset každý zvlášť. V pondělí jsem to nechtěl říct tak natvrdo,“ dodává s nadsázkou Zbořil, který už v pravidelném Rozjezdu pro Parlamentní Listy upozorňoval na potenciál hesla „Patříme na Západ“.

„Patříme na Západ a učíme se azbuku díky Ukrajincům. Rusky jsem uměl docela slušně, ale v životě mě nenapadlo, že se budu opět učit číst texty v azbuce,“ podotýká Zbořil.

Vzorec, že za všechno můžou Putin a Babiš

Politolog připomíná, že prázdninové průzkumy veřejného mínění nejsou reálným obrazem názorů voličů. V září se podle Zbořila obrázek dost změní. „Demonstrace na podzim se nemusejí konat jen ve prospěch ANO 2011. Hnutí není jednoznačnou opozicí. Vzorec, že za všechno můžou Putin a Babiš, má pořád spoustu příznivců a obdivovatelů,“ podotýká a varuje, že racionálnost politického uvažování chybí. „Samozřejmě že lidé částečně zblbli, ale situace ve světě je tak chaotická, že skutečně reagují emocionálně, nikoliv racionálně. Když už jsou schopní si politici nadávat do ruských švábů, nebo že jsou placeni Putinem, blíží se konec politiky. Zaniká v hádkách. Nejsou schopní se domluvit,“ konstatuje Zbořil.   

Na obrazových materiálech v červenočerných barvách, které ODS zveřejnila na sociálních sítích, je Andrej Babiš zpodobněn vedle ruského prezidenta Vladimira Putina a nápis „Nová hrozba, stejný agenti“. Bannery hlásají i to, že Babiš chtěl svěřit Dukovany Rusům. „Proč? Nová hrozba. Stejný agent,“ čteme.

Podle expremiéra Babiše jde o projev zoufalství Fialovy vlády, která je nejhorší v celé Evropě a nijak nepomáhá lidem v krizové situaci. „Poradím se s právníky,“ uvedl Andrej Babiš pro ParlamentníListy.cz na otázku, zda se bude proti takovému typu kampaně bránit soudně. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…