Tereza Spencerová má blbé zprávy pro příznivce USA jako „světového policajta“. A bude hůř. Už slyší řev

28.06.2018 8:34 | Zprávy

OKNO DO SVĚTA TEREZY SPENCEROVÉ Průlom? Spojené státy skutečně opouštějí své rebelské spojence v Sýrii, potvrzuje editorka Literárních novin a analytička Tereza Spencerová. Lze za tím dle ní vysledovat, že Donald J. Trump „přestal poslouchat“ svého ministra obrany Jima Mattise, kterému se ze Sýrie nechce. „A mezitím včera Trumpův poradce pro národní bezpečnost, superjestřáb John Bolton, v Kremlu zasedl s Vladimirem Putinem, aby probrali ‚aktuální problémy‘ a přípravu summitu. Datum a místo mají oznámit dnes, ale hodně se skloňují Helsinky, po summitu NATO, na kterém Trump – po G7 – jistě znovu vysvětlí svým ‚spojencům‘, co si o nich myslí…“ nastiňuje Spencerová další vývoj. V rámci pravidelného shrnutí týdenních událostí na ParlamentníchListech.cz komentuje i ambice Turecka či vývoj na Ukrajině.

Tereza Spencerová má blbé zprávy pro příznivce USA jako „světového policajta“. A bude hůř. Už slyší řev
Foto: White house
Popisek: Donald Trump

Ze Sýrie přicházejí závažné informace – Američané už prý nemíní podporovat „své“ rebely a řekli jim, že v boji s Asadem jsou teď už sami. Šlo skutečně o tak zásadní sdělení? Jinak, New York Times tvrdí, že jejich vyšetřování potvrdilo, že chemické útoky páchal Asad. A k akci se chystá i Organizace pro kontrolu chemických zbraní. Jak tyto faktory ovlivní situaci?

Je to opravdu zásadní vývoj, přinejmenším ze dvou důvodů. Tím prvním je skutečnost, že Spojené státy po sedm let války v Sýrii dodávaly peníze a zbraně džihádu, a to s plným vědomím, že skončí také u Al-Kajdy nebo i Daeše. Ostatně, v uplynulých dnech tuto skutečnost, kterou snad nikdo soudný ani nijak seriózně nemohl popírat, potvrdil i někdejší Obamův poradce pro otázky národní bezpečnosti Ben Rhodes. A nyní, když USA oznámily konec této „pomoci“, nechaly na holičkách celkem 54 skupin, které po boku Al-Kajdy bojovaly na jihu Sýrie a ovládaly tuto oblast, přičemž podléhaly velení amerického štábu sídlícího hned přes hranice, v jordánském Ammánu. Je až pozoruhodné, s jakou lehkostí nyní syrská vládní armáda prochází regionem a obsazuje jednu vesnici a město za druhým, prakticky bez boje, protože Amerikou opuštění džihádisté se buď stahují k jordánským hranicím a nechávají za sebou své arzenály včetně tanků, nebo se rovnou vzdávají. Jen za poslední dva dny složilo zbraně přinejmenším 1500 džihádistů a v oblasti už byly vytvořeny hned tři koridory pro evakuaci civilistů… Opakuje se model Východní Ghúty z letošního jara, ale v mnohem rychlejším a hladším tempu. I když, s tím, jak se fronta bude blížit k Izraelem anektovaným Golanským výšinám se vše nejspíš zbrzdí a každý vojenský krok bude výsledkem složitých zákulisních jednání…

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Huml

Referendum

Tvrdíte, že chcete celostátní referendum. Proč takový zákon nepředložíte nebo jste o jeho přijetí neusilovali, když jste byli ve vládě? A jaké by podle vás mělo mít parametry. Kdo a za jakých podmínek by ho podle vás mohl vyvolat? Byl by jeho výsledek pro politiky závazný? A jste pro, aby se mohlo h...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbořil: Válka? Dějí se věci, o nichž nám neříkají. Ale připravují nás

13:24 Zbořil: Válka? Dějí se věci, o nichž nám neříkají. Ale připravují nás

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA V posledních dnech se v globálních rozměrech děje něco, o čem nejsme dobře in…