„V Afghánistánu, Iráku, Sýrii a Libyi jsou po Američanech potoky krve." Řekl voják a poslanec SPD

09.09.2021 14:11 | Rozhovor

ROZHOVOR „Je to totální debakl USA a NATO. Američané jsou teď za pitomce a my s nimi... vývoz demokracie je nesmysl a muslimské země o to ani nestojí. Po invazích USA v muslimských zemích zůstaly jen statisíce mrtvých, potoky krve a rozvrácené a hospodářsky zničené země a vzestup fundamentálního islámu... Základní sdělení je, že naše armáda by měla bránit náš stát a naše hranice, a ne být expedičním sborem pro zahraniční dobrodružství USA a NATO. Neměli bychom jim dělat kašpárky, ale měli bychom chránit naše zájmy... NATO, jako servisní organizace USA, je zralé na rozpuštění,“ říká o válce v Afghánistánu místopředseda Výboru pro obranu a poslanec SPD za Liberecký kraj Radovan Vích.

„V Afghánistánu, Iráku, Sýrii a Libyi jsou po Američanech potoky krve." Řekl voják a poslanec SPD
Foto: archiv R. Vícha
Popisek: Poslanec SPD Radovan Vích.

Jako armádního plukovníka ve výslužbě se vás nemohu nezeptat na to, co říkáte událostem v Afghánistánu. Čekal jste to?

Čekal jsem to, ale to, že to bude pouhých 11 dnů, mě překvapilo. Celá afghánská kolaborační armáda, loutková vláda a administrativa se sesypala jako domeček z karet. Celé to nasvědčuje také tomu, že Tálibán má podporu významné části afghánské populace, i když se západní liberální média mohou snažit tvrdit opak. O západní model demokracie v Afghánistánu, možná až na úzkou vrstvu v Kábulu, ale nikdo nestál. Oni chtějí žít po svém.

Hrozí nyní vzestup terorismu? Je Tálibán hrozbou pro nás v Evropě?

Nemyslím si, že by tálibové operovali v Evropě. Je to paštúnské nacionalistické hnutí a současně hnutí džihádistické, které je ale omezeno výhradně na Afghánistán, případně příhraniční oblasti. Víme, že Tálibán a Islámský stát mají nepřátelské vztahy a bojují proti sobě a pro nás je pořád lepší Tálibán právě proto, že neoperuje v Evropě. Mnohem větší hrozbu vidím v nelegální emigraci z Afghánistánu. To je bezpečnostní hrozba pro nás.

Proč?

OSN odhaduje, že Afghánistán chce do konce roku opustit půl miliónu lidí. Vydají se směrem do Evropy. Není týden, abychom v médiích nezaznamenali, že každou chvíli najdou policisté Afghánce v nějakém kamionu. Přitom jde ale o špičku ledovce. Podle mě jich zachytí jen zlomek. Ve srovnání s loňským rokem je zaznamenaný velký nárůst imigrantů na území EU i v České republice. U nás to je meziroční nárůst o 236 procent.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Korupce

Takových, co slibovali, jak zatočí s korupcí tu už bylo. V čem spočívá ten váš plán, jak s ní skoncovat? A za dobu, co jste ve sněmovně, předložili jste nějaký návrh, který by korupci zabránil? Jaký? Protože jak píšete, dochází k ní pořád

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nebuďme geopoliticky naivní, říká pro PL Peter Weiss. Ukrajina má EU co nabídnout

0:01 Nebuďme geopoliticky naivní, říká pro PL Peter Weiss. Ukrajina má EU co nabídnout

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Sedm let byl Peter Weiss slovenským velvyslancem v Praze. Jedna z nejvýraznějších …