Babiš není žádný skaut, varuje Paroubek. Současná vláda prý nemůže dlouho vydržet

06.04.2014 9:17 | Zprávy

ROZHOVOR Jak čelit tlaku Andreje Babiše? Premiér Bohuslav Sobotka prý udělal chybu, když se zbavil Michala Haška. I to tvrdí expremiér Jiří Paroubek, dnes stranický předseda a lídr kandidátky LEV 21 do evropských voleb, který poskytl rozhovor ParlamentnímListům.cz o aktuálních tématech.

Babiš není žádný skaut, varuje Paroubek. Současná vláda prý nemůže dlouho vydržet
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

V poslední době se objevily na naší politické scéně konflikty mezi premiérem a Andrejem Babišem. V jaké pozici je podle Vás premiér Sobotka k vicepremiérovi?

Je v nezáviděníhodné situaci. On byl ministrem financí v době, kdy se privatizoval majetkový podíl státu v OKD a privatizace nebyla vzorem dokonalosti. Zejména prodej 44 000 hornických bytů. Tehdejší vláda i pan Bakala slíbili, že kdo bude mít zájem tyto byty odkoupit, tak to bude mít možnost za netržní cenu udělat, jenže slib dodržen nebyl a asi ani nebude. To je spoluodpovědnost pana Sobotky. On i ČSSD jsou v nezáviděníhodné pozici a pan Babiš dlouhodobě udržuje strategickou iniciativu, přichází s tématy, která nejsou pro ČSSD právě příznivá. Za největší politický i faktický problém považuji právě byty OKD.

Co byste Vy dělal po volbách, kdyby dopadly tak jako u nás na podzim a Vy byste byl v roli šéfa vítězné strany?

Určitě bych se nezbavoval pana Haška. Poté, co ho Bohuslav Sobotka politicky porazil, tak ho měl rychle pozvednout k sobě. Měli se spolu rychle domluvit na spolupráci tak, aby mohli společně čelit tlaku pana Babiše, tlaku, který přišel a jenž je dnes doplněný i médii, které pan Babiš vlastní. Andrej Babiš je samozřejmě v mnohonásobném střetu zájmů a Bohuslav Sobotka tohle umožnil. Jde o obrovský střet zájmů, kdy do vlády přichází druhý nejbohatší člověk v zemi, jehož firmy jsou v konfliktů zájmů s prospěchem státu. To mi vadí.  

Takže si myslíte, stejně jako premiér, že Andrej Babiš zneužívá své noviny ve svůj prospěch?

Samozřejmě, že ano. To ale musel Bohuslav Sobotka předpokládat. Andrej Babiš není žádný anděl nebo skaut. Sobotka musel vědět, kam Babiš směřuje. Že mu jde o to, aby se stal dřív nebo později českým premiérem, například v předčasných volbách za rok. Domnívám se, že po porážkách sociální demokracie, které nevyhnutelně v následujících podzimních volbách přijdou, to pak už bude jasné i panu Sobotkovi.

Jak vládní koalice dopadne, budou tedy předčasné volby?

Už jsem to zmiňoval, když koalice vznikala. Je příliš nesourodá, než aby se udržela dlouho. Ambice pana Babiše a zájmových skupin, které jsou s ním spojené, jsou tak silné, že si nemyslím, že dlouhodobě pro ně bude užitečné, aby v tomto složení byli všichni v koalici s ČSSD. Polorozpad koalice byl zahájen tento týden.

Advokát Radek Pokorný měl v určité době vliv na Bohuslava Sobotku, jak si myslíte, že je to teď?

Jeho vliv je stále rozhodující, trvá dlouhodobě a je určující pro Bohuslava Sobotku. Je to pro něj poradenské zázemí a jsou osobní přátelé. Pokorný je velmi zkušený advokát a má politické uvažování. Já bych ho vůbec nepodceňoval. Problém je, že Bohuslav Sobotka už se upnul jenom na něj a to není nikdy pro politika dobré, když je upnut na jeden zdroj informací a vlivu.   

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Chápete, jak někdo může ještě dnes kandidovat za STAN?

Už ten název je zavádějící. Starostové jsou ve všech stranách. Nedůvěruhodní, vedou občany do stoupy. Místo vládnutí vyvěšují na budovách jakési divné vlajky s umrlčím pytel. Co více dodat. Bylo by toho mnoho.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala už předal zemi levici. Markéta Šichtařová dělá tečku za premiérem

18:00 Fiala už předal zemi levici. Markéta Šichtařová dělá tečku za premiérem

INVENTURA MARKÉTY ŠICHTAŘOVÉ S prohlášením, že nemíní odevzdat naši zemi levici a populistům, šlápl …