Důkaz, že Babiš StBák nebyl. Co se neví o Pavlovi. Milan Žitný jasně

13.12.2022 8:24 | Rozhovor

Přední slovenský publicista Milan Žitný již před soudem tvrdil, že ,,estébácký" svazek Andreje Babiše obsahuje fabulace. „Jistý příslušník StB si dokonce psal vyúčtování za pohoštění v restauraci v době, kdy Andrej Babiš prokazatelně byl již na dlouhodobém pracovním pobytu v zahraničí," připomíná nyní Žitný ParlamentnímListům.cz. Pokud jde o generála Pavla, který koncem 80. let nastoupil do armádního zpravodajského kurzu, musel dle Žitného vědět, že tehdejší režim směřuje ke změně.

Důkaz, že Babiš StBák nebyl. Co se neví o Pavlovi. Milan Žitný jasně
Foto: Stano Klačanský
Popisek: Milan Žitný

Pane Žitný, debatu o našich prezidentských volbách ovládla minulost dvou kandidátů: Andrej Babiš a Petr Pavel. Druhý jmenovaný byl od roku 89 frekventantem kurzu Zpravodajské správy GŠ ČSLA. On sám tvrdí, že šlo jen o doplněk jeho kariéry výsadkáře. Jak to posuzovat?

Skutečnost, že ve volební kampani jsou dva ze tří favoritů kandidáti s vazbami na někdejší komunistické struktury, jeden v armádě a druhý v zahraničním obchodu, zní fakticky jako zpráva o stavu země. Minulost z období před listopadem 1989, jak vidět, je stále zde, má se čile k světu, činí si nároky na řízení státu, cítí se být dostatečně kvalifikovaná pro tuto roli a značná část voličů jim dává k tomu mandát. To nelze nevidět. Tři dekády nestačí na zásadní výměnu generací, každý volič se při svém rozhodování někam dívá, jeden víc dozadu do minulosti, jiný méně, to podle věku a zkušeností. A zkušenost, jak víme, je nepřenosná. Navíc každý má tendenci neotvírat skříň s kostlivci, kteří se mu v ní za dlouhá léta nashromáždili. A když už mu ji někdo otevře, je snaha tyto přízraky skrýt pochopitelná.

Problém ovšem nemusí být samotná existence kostlivce, leč schopnost jej správně číst v dobovém kontextu. A ten nedokáže dešifrovat každý, zejména ne ten, kdo tu dobu nežil, nemá znalosti z daného prostředí a vůbec z konkrétních případů. Lidově řečeno, nechodil v jeho botách, nic o tom člověku tedy neví. Proto si mnozí pomáhají paušálními šablonami, mechanickým citováním dobových předpisů a aplikují to jako technický kreslič na každý individuální papír. Generál Petr Pavel byl před listopadem 1989 frekventantem kurzu vojenské zpravodajské služby genštábu, tedy rozvědky, dle pana Pavla to měl být jen nezbytný doplněk k budoucí roli výsadkáře. Jeho kritici trvají na tom, ze byl připravován pro roli špiona. Ani jedna z verzí není vyloučena, až další vývoj by ukázal, co by z toho vzešlo.

Jenže je zde jeden moment. V roce 1988, kdy měl onen kurz probíhat, bylo každému gramotnému obyvateli Československa a mladému důstojníkovi armády patrně rovněž jasné, že starý režim končí a že jeho pád je otázkou krátkého času. Snižování napětí mezi USA a SSSR v otázkách jaderných zbraní i lidských práv, počínaje summitem Reagan - Gorbačov v Reykjavíku v říjnu 1986 a hned poté návštěvou Gorbačova v Československu v dubnu 1987, nemohl inteligentní mladý voják nevidět a nepřemýšlet nad vlastní budoucností ve vztahu k dynamice tehdejších událostí. Snad to bral jen jako řemeslo, jež je tam i zde stejné a ideologie je harampádí, které profesionál zahodí při první příležitosti? Snad ano, dobové ptydepe komunistického systému nám žádnou odpověď k tomu nenabízí.

Generál se hájí, že coby NGŠ AČR a později předseda Vojenského výboru NATO byl prověřován. Historik Petr Blažek však uvádí, že Pavel byl prověřován českým NBÚ pod vedením Tomáše Kadlece, který je toho času ve vězení. Je Pavlova argumentace validní?

V prostředí utajovaných skutečností, jež souvisejí s bezpečností státu, je zapovězeno pokoušet se nahlížet pod tuto pokličku zvenčí. Argument, že generál Pavel získal bezpečnostní prověrku v době, kdy NBÚ řídil Tomáš Kadlec, jenž nyní sedí, nejen že není validní, nýbrž i zákeřně falešný a nebezpečně paušalizující. To by v tomto bolševickém duchu znamenalo, že všechny prověrky z té doby byly lživé. To je ale způsob myšlení jak ze staré doby.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Polanský



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

xxx, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMartin23 , 13.12.2022 12:34:59
Pro mne jsou rozhodující dvě věci. 1. Spor se táhne více než 10 let a slovenská justice letos dospěla k tomu revolučnímu objevu, koho má Babiš žalovat. To je naprosto neuvěřitelná záležitost. 2. Média překrucují realitu, lze tedy říct, že lžou. Neustále například hovoří o tom, že Babiš je veden ve svazcích StB oprávněně, jenže to není pravda. O této oprávněnosti musí právě rozhodnout pravomocně soud a to se nikdy nestalo. ++++ Tyhle snadno zjistitelné skutečnosti ukazují celou kauzu v plné nahotě. Je to podobné jako u nás kauza Čapí hnízdo, kdy se klíčové procesní kroky konají zásadně těsně před volbama.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Zbořil: Etzler. Hřebejk. Novotný. Nechtějí si přiznat, že za tu prohru mohou taky

14:40 Zbořil: Etzler. Hřebejk. Novotný. Nechtějí si přiznat, že za tu prohru mohou taky

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA Pro politologa Zdeňka Zbořila bylo překvapením, když Petr Fiala začal recitov…