Mák byl na konci roku 2018 na 174 procentech ceny z počátku roku, což s sebou nese neblahé důsledky. Někteří obchodníci začali domácí trh zaplavovat levným technickým mákem, tedy odpadní surovinou, která je pochopitelně výrazně levnější a navíc obsahuje větší množství návykových látek. Tento mák pak míchají do normálního potravinářského máku, aby ušetřili. Hazardujeme zde se zdravím?
Rizika by mohly být o něco málo větší, ale české inspekční orgány, zde příslušná především Státní zemědělská a potravinářská inspekce, mají vysokou odbornou úroveň a dobrou pověst. Zdravotní nezávadnost prodávaných potravin v zásadě zaručují, zejména u potravin rostlinného původu.
Plus je potřeba vnímat, že i při takovém vzestupu cen dostávají producenti máku v zásadě pořád stejné dotace i jiné subvence. Něco je špatně, když rizika nese společnost (průběžná podpora i ta mimořádná při neúrodě nebo velkém poklesu cen) a zisky (někdy i zcela mimořádné, jako v tomto případě) zcela nesolidárně shrabují soukromí podnikatelé."

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Marek Korejs