Fiala se nevyrovnal s výpraskem, říká Filip Turek. V Bruselu zažil šok a zklamání

27.07.2024 4:44 | Rozhovor

Směšná neschopnost vyrovnat se s volebním výpraskem SPOLU. Tak označil europoslanec Filip Turek (Přísaha a Motoristé) slova premiéra Petra Fialy o nové eurofrakci Patrioti pro Evropu. Pro Ursulu von der Leyen je Green Deal posvátný, říká Turek, který prý nikde nezažil tak silnou koncentraci lidí odtržených od reality, jako na půdě Evropského parlamentu.

Fiala se nevyrovnal s výpraskem, říká Filip Turek. V Bruselu zažil šok a zklamání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ukončení předvolební tour koalice Přísahy a Motoristů sobě

Petr Fiala tvrdí, že frakce Patrioti pro Evropu zastává ruské zájmy „vědomě či nevědomě“. Podobně se do vás a do Babiše navážejí i další koaliční politici. Vědí vůbec Rusové, jaké mají podle Fialy a dalších v Evropě zájmy? Nevypadá to už, že Fiala ty „ruské zájmy“ zná lépe než Putin sám?

 

 

Je to směšná neschopnost vyrovnat se s volebním výpraskem Spolu ve volbách, jednoznačnému zániku původní ODS, který stvrdilo přiznání se k volbě Ursuly von der Leyen a neschopnosti aplikovat realistickou politiku a reflektovat demokratický výsledek voleb. Dle těchto měřítek je „proruský" každý, kdo je proti zelené sebedestrukci jménem Green Deal, má racionální a realistický náhled na válku na Ukrajině a je proti idejím multikulturalismu. Samozřejmě je to trapná hloupost, nepravda a nálepka rozdělující společnost. Většina na ni nenaskakuje a tuto chybnou taktiku vlády uvidíme ve všech dalších volbách, kde se jim opět nevyplatí. 

Nebo je snad konec války na Ukrajině ruský zájem? Má Petr Fiala odvahu na to, aby řekl, že ta správná evropská hodnota je věčná válka s Ruskem?

On to v podstatě říká. Nevěří ani tomu, že po případném zvolení nového amerického prezidenta se jeho pozice rozsype jako domeček z karet. Kdokoli racionální by se na tento moment připravoval. Spoléhat neustále na to, že ve společnosti existuje pár procent pitomců, kteří uvěří neustálému nálepkování, a budou shovívaví k neschopnosti premiéra a vlády při řízení státu, která čelí historicky nejnižší oblibě. Že budou shovívaví, je za absolutní neschopnosti a nekompetence při řízení státu a při historicky nejnižší „oblibě" české vlády a premiéra z této historické ostudy nevyvede. Bohužel to zatím odnáší celá naše země nejhoršími ekonomickými výsledky ze všech srovnatelných států. 

V Bruselu jste už „obhlédnout terén“ byl. Jak to dopadlo?

Obhlédnutím terénu bych to nenazval, tvrdá vyjednávání, vznik nové frakce, která se stala první skutečnou a velmi silnou opozicí v europarlamentu. Do toho mnoho technických záležitostí jako přebírání kanceláří, tvorba velmi silného a efektivního týmu a samozřejmě ohromný pocit zmaru a možná až šoku z extrémní nepružnosti a „efektivity" evropských institucí. Do toho prudké zklamání z odevzdanosti většiny kolegů jiných frakcí vůči zelené revoluci a záchraně planety. Zaslepená a bohorovná atmosféra plenárních zasedání naznačuje, že i válka na Ukrajině by šla rozhodnout na půdě tohoto nedemokratického parlamentu. Nikdy jsem nezažil tak silnou koncentraci tolika lidí odtržených od reality. 

Také jste už volil šéfa, tedy šéfku Evropské komise. Vy jste Uršulu von der Leyen (UvdL) evidentně nevolil. Krátce, co je podle vás na její osobě nejhorší, tedy jaký byl ten nejzávažnější důvod?

Paní von der Leyen nemá ani náznak sebereflexe. Tato dáma má pocit, že poručí větru, dešti. Green Deal je pro ni posvátný a hodlá jej s Komisí tlačit následující období ještě silněji. Její odtrženost od reálného fungování ekonomiky, trhu, průmyslu, prostě všeho díky čemu jsme vytvářeli své bohatství, je šílené. Migraci zjevně nevnímá jako zásadní problém a má dojem, že ji vyřeší navýšením členů Frontexu. 

Co říkáte na to, že ji volili i europoslanci ODS?

Stovky lidí mi psaly, že jsem měl pravdu a že ODS volili naposledy, bohužel někomu argument, že mají pana Niedermeyera na kandidátce a že se podíleli na zelené politice tak, že byli chválení, nestačil. Po tomto odhalení se ODS už opravdu neexistuje a její poslední podporovatelé jsou v podstatě zelení progresivisté, kteří jen pokrytecky volí trochu jinou image než mají Piráti.

Také jsem slyšel, že kritici UvdL nenavrhli nikoho jiného, žádnou alternativu. Kdo by tedy podle vás byl lepší na pozici šéfa Evropské komise?

Nikdo z případných kandidátů. Komise z principu jde proti národním státům. Kdokoli, kdo by aspoň přijal kritiku a vnímal argumenty proti Green Dealu by byl méně škodlivý. S tímto řízením se zeleným skanzenem staneme ale tak rychle, že aspoň máme šanci ještě zažít pád tohoto politbyra, nebo konečně probuzení obyvatelstva. I přes rekordní účast se stále zlobím, že k evropským volbám přišlo jen 36 % lidí, většině obyvatelstva bohužel nestojí za to bojovat o svou budoucnost. Ve velké části Evropy už to nikdo nepovažuje za téma, demokracie zažívá ohromnou krizi a směřování ke zkáze. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jaroslav Polanský

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Korupce

Takových, co slibovali, jak zatočí s korupcí tu už bylo. V čem spočívá ten váš plán, jak s ní skoncovat? A za dobu, co jste ve sněmovně, předložili jste nějaký návrh, který by korupci zabránil? Jaký? Protože jak píšete, dochází k ní pořád

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pane Turku..., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMirioslava , 27.07.2024 12:47:13
Pane Turku, doufám že vydržíte a zůstanete stále takový, jaký jste teď. Držím Vám palce.

|  10 |  0

Další články z rubriky

Nebuďme geopoliticky naivní, říká pro PL Peter Weiss. Ukrajina má EU co nabídnout

0:01 Nebuďme geopoliticky naivní, říká pro PL Peter Weiss. Ukrajina má EU co nabídnout

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Sedm let byl Peter Weiss slovenským velvyslancem v Praze. Jedna z nejvýraznějších …