Jak se propít do křesla ředitelky. Šéfka vinařství vypráví

01.08.2024 12:21 | Rozhovor

VINIUM Velké Pavlovice patří k nejvýznamnějším producentům vína v celé České republice. Zdálo by se, že v čele společnosti sedí rozšafní strýcové, vyrostlí ve sklípcích a vinohradech jižní Moravy. Ale ne tak zcela – obchodní ředitelkou se stala už před osmi lety paní Ladislava Antálková.

Jak se propít do křesla ředitelky. Šéfka vinařství vypráví
Foto: archiv
Popisek: Ladislava Antálková, obchodní ředitelka VINIUM Velké Pavlovice.

A má věru, lapidárně řečeno, s čím obchodovat. VINIUM nyní produkuje ze svých 250 hektarů vinic na šest milionů litrů vína ročně. Říká se, že kmen vinné révy může plodit až sto let. Možná tedy, že někde na Pálavě roste keřík z roku 1936, kdy zdejší vinaři založili družstvo VINOPA. A právě z něho vznikla v devadesátých letech akciová společnost VINIUM. Ta se rychle rozvíjela, získala moderní technologie, kromě výroby klasického „repertoáru“ se nebrání zajímavým inovacím, jako třeba použití chmelu a podobně. Je nutné ještě připomenout rok 2007, kdy VINIUM zakoupily České vinařské závody a.s.

Tekutá vinná réva je specifický obchodní artikl a konkurence je vskutku veliká. Kdo se podílí na jeho výrobě a úspěšně s ním působí na trhu, musí mít značné zkušenosti. Jistě jste i vy tak říkajíc vyrůstala mezi vinnými štoky?

Vyrůstala jsem sice na jižní Moravě, ale zprvu to vypadalo, že stran vína budu spíše léčit následky jeho nemírného požívání – mládí jsem spojila se zdravotnictvím. Vystudovala jsem Gymnázium Hustopeče u Brna, maturovala v roce 1990, to byla doba velkých změn.

Po maturitě jsem nastoupila do laboratoře  Nemocnice v Hustopečích a dálkově  vystudovala střední zdravotnickou školu, obor biochemický a hematologický laborant. Práce to byla velmi zajímavá. Po mateřské dovolené jsem ještě několik let pracovala ve zdravotnictví, ale tak nějak zároveň pokukovala po obchodním světě.

Takže jste opustila laboratoř a začala prodávat veltlín a sauvignon?

Ano, z nemocnice jsem odešla a nastoupila do společnosti Mikro Trading – ta ale prodávala  hračky. Tam jsem dostala na starost back office, ale postupně jsem už řešila i některé zákazníky.  Byla to pro mě velká škola. Prošla jsem si hezkými i složitými událostmi a vztahy a to bylo právě to, co jsem potřebovala. Ne nadarmo se říká: „Co tě nezabije, to tě posílí.“ V této společnosti jsem působila několik let.

V té době mělo VINIUM ovšem už dobrý zvuk, a to nejen mezi vinaři. Kdy jste tedy našla odvahu přijít před jejich žudro a zaklepat na vrata?

Bylo to v roce 2007, kdy jsem se přihlásila do výběrového řízení tohoto vinařství na místo vedoucí obchodního oddělení. Práci jsem získala a pro mě začal další proces vzdělávání, získávání nových zkušeností. Asi po 3 letech jsem se stala zástupcem obchodního ředitele. Měla jsem na starosti celý back office, dostala své první zákazníky. 


Ladislava Antálková, obchodní ředitelka VINIUM. (FOTO: archiv L. Antálkové)

Mít obchodní zkušenosti, vyhrát konkurz je věc jistě chvályhodná. Ale i v této funkci a vzhledem k tomuto odvětví podnikání je asi nutné vědět víc, než že jsou vína bílá a červená…

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Korupce

Takových, co slibovali, jak zatočí s korupcí tu už bylo. V čem spočívá ten váš plán, jak s ní skoncovat? A za dobu, co jste ve sněmovně, předložili jste nějaký návrh, který by korupci zabránil? Jaký? Protože jak píšete, dochází k ní pořád

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přední muž Okamurova týmu promluvil o černošském „chirurgovi“, Romech i Jiřím Pospíšilovi

4:44 Přední muž Okamurova týmu promluvil o černošském „chirurgovi“, Romech i Jiřím Pospíšilovi

ROZHOVOR „Je snad jakékoli vyobrazení člověka tmavé pleti automaticky rasismem? A co vyobrazení bělo…