Jakub Horák: Babiš viděl, že nevyhraje. A přišla změna. Prchal? To může být takto

09.02.2023 7:24 | Rozhovor

Andrej Babiš viděl, že prezidentské volby prohraje, proto začal dělat kampaň pro volby do Sněmovny útokem na SPD, říká ParlamentnímListům.cz přední marketér a spisovatel Jakub Horák. Babišův tým včetně Marka Prchala dle něj skončil možná i proto, že je zbytečné ho platit v době, kdy rok a půl nebudou žádné volby. A proč Babišovi stále připomínají epizodu s StB? Protože v Čechách se neodpouští, soudí.

Jakub Horák: Babiš viděl, že nevyhraje. A přišla změna. Prchal? To může být takto
Foto: Repro YouTube Real Talk
Popisek: Marketingový expert Jakub Horák

Máme po prezidentských volbách. Andrej Babiš v nich zdvihl téma války, ale pak se zdálo, že nemá dostatek relevantních argumentů a podkladů, aby se vyrovnal Petru Pavlovi. Proč se tak stalo? Co se podle vás dělo v Babišově marketingu?

Co jsem slyšel, bylo tam více variant, jak komunikaci postavit. Jedna z nich byla ekonomická, kterou si podle mě Babiš velmi dobře připravoval. Už před prvním kolem mluvil o tom, jak je třeba vykoupit podíly ČEZ, nebo o tom, že by elektřina mohla stát 500 Kč/MWh místo 6000 Kč/MWh, a tak podobně. Byť jsou to témata, kterým nerozumím, znělo to poměrně fundovaně. Takže jedna z možností komunikace bylo právě tohle.

Potom se objevila tahle druhá varianta. Babišova šéfka kampaně Tünde Bartha tvrdila, že v týmu dělali nějaké dotazníkové šetření, ze kterého vyšlo téma války jako klíčové. A právě tady si myslím, že nastala chyba – že to bylo špatně vyhodnoceno.

V jakém smyslu?

Když se zeptáte v jakékoli době, jestli je lepší válka nebo mír, tak vám poměrně silně vyjde, že všichni chtějí mír. To je lidská přirozenost.

Podle mých informací už v Babišově týmu nedělá Saša Braun, který dřív tato data vyhodnocoval. Podle mě si tedy řekli: Tak tady vychází, že lidé si nejvíc přejí, aby nebyla válka, je to ještě silnější téma než ceny elektřiny, tak tu kampaň postavme na tom.

Nečekali, že se jim to takhle ve zlém vrátí.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Andrea Novotná

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Expert předpovídá: NATO ztratí svého hlavního podporovatele a spojence proti Rusku

10:39 Expert předpovídá: NATO ztratí svého hlavního podporovatele a spojence proti Rusku

Vítězství Donalda Trumpa v prezidentských volbách v USA povede k rozbití západní protiruské koalice.…