Leyenová a Pfizergate? Zdechovský: Rok 2021. Lidé umírali, bylo třeba vakcín. A společnosti si diktovaly

22.07.2024 23:23 | Rozhovor

Ursula von der Leyenová obhájila mandát předsedkyně Evropské komise. Europoslanci ji zvolili i přesto, že den před volbou rozhodl evropský soudní dvůr, že eurokomise pochybila při dohodě o dodávce vakcín se společností Pfizer. Vyšetřována je i osobní role předsedkyně komise v této dohodě. Podle europoslance Tomáše Zdechovského se ale musí přihlédnout k tomu, v jaké situaci byla EU i von der Leyenová jako vyjednavačka v únoru a březnu 2021. „Nedostatek vakcín, lidé umírali, musela jednat,“ říká Zdechovský s tím, že farmaceutické společnosti situace zneužívaly.

Leyenová a Pfizergate? Zdechovský: Rok 2021. Lidé umírali, bylo třeba vakcín. A společnosti si diktovaly
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

Jak moc podle vás zamíchá kartami v europarlamentu frakce Patriotů, která je třetí nejsilnější a současně deklaruje svou snahu postavit se neustále snaze EU rozšiřovat okruh unijních kompetencí?

Nijak, vytvoří se kolem ní tzv. sanitární kordon, tedy, že se s nimi nebude spolupracovat. Stejně tak se v minulém období nespolupracovalo s frakcí ID (Identita a demokracie), kde působila krajní pravice včetně SPD. Patrioti pro Evropu jsou de facto ID, většina stran k nim přešla. Hnutí ANO se tam vůbec nehodí a jen to vypovídá o tom, že Babiš evropské politice nerozumí, protože tam poslal svoje europoslance, aniž by se s nimi poradil, a ti tak ztratili jakoukoliv moc něco v Evropském parlamentu ovlivňovat. Pět let budou jen pobírat tučnou výplatu.

Ale opravdu si za to hnutí může samo, protože demokratická většina v Evropském parlamentu nemůže spolupracovat například s rakouskými svobodnými, podívejte se na jejich šílené názory. A podobných stran bychom tam našli víc. Takže přestože hnutí ANO nepovažuji za krajní pravici, tak se sami spoluprací s těmito antisystémovými stranami vyloučilo z důležitého ovlivňování a rozhodování. Jde to proti zájmu českých občanů.

Upřímně: Opravdu se mezi lidovci coby vítězi eurovoleb nezvažovala nějaká změna dosavadního formátu „velké koalice“, když v podstatě všichni vaši „koaliční partneři“ (socialisté, liberálové, i Zelení, kteří v minulém období hlasovali s koalicí) výrazně ztratili?

Tak koalice je sice na půdorysu evropských lidovců, socialistů a liberálů, ale podpoří ji i reformisté a Zelení. Osobně jsem pro užší spolupráci s reformisty, kde je třeba ODS, než s některými Zelenými, kteří vehementně podporují Green deal v té nejtvrdší podobě. Jiná koalice se vytvořit nedá. Nechceme spolupracovat s extrémní levicí ani pravicí. Pak už moc možností nemáte.

Evropskou unii má dalších pět lez z pozice předsedkyně eurokomise řídit Ursula von der Leyenová. Co podle vás rozhodlo, že se europoslanci rozhodli dát jí druhý mandát?

Její vize zaměřit se na klíčové oblasti, kde Evropská unie výrazně ztrácí. Mně potěšila tím, že chce Komise pod jejím vedením obranyschopnost, posílí Europol a Frontex, chce více bojovat proti kyberbezpečnosti. Velkým cílem je pomoc evropským firmám, aby byly konkurenceschopné, je nutné snížit byrokracii, na tom už Komise pracuje. A příslib zmírnění návrhů související s Green dealem byl pro mě také důležitý.

Hlasy voličů v eurovolbách naznačily určitý názorový posun. Předsedkyně se s ním podle mnohých ve svém projevu příliš nevypořádala, naopak někteří poznamenávali, že zřetelně nadbíhala Zeleným, největším poraženým těchto voleb. Nemáte obavy, že vyjádřená vůle voličů nebude úplně reflektována?

Předsedkyně musela udělat kompromisy, to je politika. Počítám s tím, že slovo, které dala naší frakci, platí. V Evropském parlamentu máme demokratickou většinu, a to právě díky vůli voličů. Antisystémové strany nezískaly dostatečný počet křesel a musí se spokojit s určitou opoziční rolí.

Předsedkyně Leyenová hovoří o „demokratickém středu“, který se má stmelit proti extrémům. O tom, kdo je střed a kdo extrém, ale v rámci Evropy rozhodně není názorová shoda. Někdo za extrém považuje Právo a spravedlnost, někdo Zelené. Nehrozí v tomto směru, že z „demokratického středu“ bude vyčleněna podstatná část názorového spektra?

Právě vstupem do daných frakcí říkáte, jak moc se chcete konstruktivně podílet na chodu Evropského parlamentu a ovlivňování věcí. Hnutí ANO, které jinak nepovažuji za extremistickou stranu, prostě raději vstoupilo do frakce, v níž je spolu s krajně pravicovými stranami, které se netají obdivem k Putinovi. Nikdo na hnutí ANO netlačil, aby založilo takové hnutí. Tím se samo vyloučilo. A nemá žádný vliv. Je to vlastně výsměch českým voličům. Právo a spravedlnost zůstalo u reformistů, kde je i ODS, s touto frakcí jsme v minulém období úzce spolupracovali a chceme s ní spolupracovat i nadále. Kdyby ANO zůstalo u liberálů, kam teda už dávno nepatří, tak by mělo vliv a funkce.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Jakub Vosáhlo

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Za ty prachy, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseTOM7 , 23.07.2024 6:49:00
být za naprostého ...... se vyplatí. Že pane. Ovšem ono hrozí a vy jste si to prokazatelně neohlídal, takže Vám to zůstalo. Teď už je to na psychoanalýzu. To však je další problém. Musel byste opustit řady svých erohujerských kamarádů, kterých je bruseli naprostá většina a vrátit se pokorně mezi normální lidi. To by s sebou neslo ohromnou finanční ztrátu, takže? - kruh, ve kterém se tam téměř všichni zmítáte, se takto uzavírá! Jste v korupční pasti, řekl bych!

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Dva tatínkové demografii nespraví.“ Odešla od lidovců k Rajchlovi a říká proč

21:20 „Dva tatínkové demografii nespraví.“ Odešla od lidovců k Rajchlovi a říká proč

Někdejší úspěšná lidovecká politička Klára Liptáková letos změnila politický dres přestupem k PRO. D…