Lídr Pirátů Pošvář: Prosadíme dolní hranici zaručených důchodů na úrovni 75 % minimální mzdy

02.10.2017 15:57 | Zprávy

Piráti mají podle průzkumů našlápnuto vstoupit poprvé do Poslanecké sněmovny. S lídrem Pirátů na Vysočině Janem Pošvářem jsme si povídali nejen o jeho záměrech a o programu strany. V rozhovoru, který poskytl pro ParlamentníListy.cz, se vyjádřil také k ožehavé otázce legalizace drog, prozradil nám, proč vidí budoucnost v digitálně propojené společnosti. A nejen to…

Lídr Pirátů Pošvář: Prosadíme dolní hranici zaručených důchodů na úrovni 75 % minimální mzdy
Foto: archiv kandidáta
Popisek: Jan Pošvář (Piráti)

Již během studií jste začal pracovat jako programátor a později jste po vzoru svého otce získal řemeslnou živnost. Jak byste své zkušenosti chtěl využít v politice?

Každá životní zkušenost se dá zúročit v politice, ale mnohem důležitější je držet se správných zásad a udržovat hlad po informacích. Jsem členem Pirátské strany už sedm let a každý Pirát v politice se musí řídit demokratickým minimem. Pro každé naše rozhodnutí musíme využít všechny prostředky pro získání potřebných informací a smíme podpořit jen takové návrhy, se kterými jsme se plně seznámili a jsme schopni je obhájit.

Řemesla mají budoucnost, přesto o ně mladí lidé příliš nestojí. Čím si to vysvětlujete a zejména, jak ve studentech zájem o řemesla probudit?

Řemesla mají budoucnost, i v tom, že ubývá konkurence. Řemeslníkům nevytváříme dostatečně dobré podmínky ke studiu a následně k podnikání. Ve školách se upřednostňuje tupé učení nazpaměť, žáci mají málo praxe a kvalita vyučujících je tak nízká, jak nízké jsou jejich platy. Když se pak chtějí postavit na vlastní nohy, čekají je nepříjemné povinnosti a lítání po úřadech. Žijí ve strachu, jestli vše správně spočítali a všechno zaplatili. Jedna z možností, jak se tomuto zbytečnému stresu vyhnout, je nechat se zaměstnat, ale za cenu ztráty svobody a často přijetí rutiny.

V první řadě je nutné si přiznat, že nikdy nevíme, jaká povolání budou v budoucnosti v kurzu. Proto je podle nás potřeba udržovat a rozvíjet systém vzdělávání tak, aby poskytoval co nejširší škálu dovedností a znalostí, a přitom co nejvíce podporoval ochotu a schopnost jednotlivců se vzdělávat celý život. Změňme studijní plány tak, aby se žáci v průběhu vzdělávacího procesu našli a osvojili si způsob, jak se učit efektivně, a aby je studium připravilo i na výzvy moderní společnosti. Motivujme učitele, nejenom zvýšením platů o 20 procent, ale také úpravou pravomocí jednotlivých orgánů školy tak, aby nebyla soustředěna moc do jedné osoby.

V neposlední řadě odstraňujme překážky v podnikání. Nezavádějme řemeslníkům EET, zjednodušujme jejich komunikaci s úřady prostřednictvím digitalizace, rozhodně jim nezvyšujme daně.

Pokud se ještě pozastavíme u manuální práce. Vědci se obávají, že během několika následujících desetiletí nahradí stroje většinu zaměstnanců. Nezaměstnanost se podle jejich odhadů bude pohybovat až na padesáti procentech. Jde podle vás o reálnou hrozbu? Jak se na ni připravit?

Jsme závislí na automobilovém průmyslu a jen laciná pracovní síla zamezuje větší robotizaci ve velkých fabrikách. Robotizace může přinést mnohem více pracovních míst a profesí, ale jejím největším rizikem je hlavně to přechodové období, na které se nyní nepřipravujeme a skutečně může dojít i k takové masivní nezaměstnanosti. Primárním způsobem, jak tomuto nebezpečí čelit, je systematická podpora kvalitního školství, jak jsem popisoval v předchozí otázce, a to i celoživotního vzdělávání pro starší generace.

Čemu byste se chtěl v Poslanecké sněmovně věnovat, co vás zajímá či takzvaně pálí nejvíce?

V první řadě bych se rád věnoval zjednodušením daní, aby místo tří úřadů postačil pouze jeden a vyplnění daňového formuláře bylo otázkou deseti minut. Zjednodušení daní dává prostor pak také ke snižování zdanění práce, které je v dnešní době ohromných 48,6 % u zaměstnanců, 36,5 % u živnostníků. Pro zaměstnance chceme už nyní zdanění snížit rovnou o 1,6 %, postupně chceme snižovat zdanění dle možností o jedno procento ročně. Zároveň tím odbouráme daňovou degresi. Kvůli zastropování sociálního a zdravotního pojištění lidé s příjmem nad 112 000 Kč, což je zhruba 1 % zaměstnanců, mají zdanění výrazně nižší.

Neméně silné téma je pro mě transparentní (otevřené) hospodaření. Odhaduje se, že Česko kvůli korupci ročně přichází o 100 miliard korun – a otevřenost je nejlepším lékem na všudypřítomnou korupci a plýtvání. Moderní technologie nám dávají jedinečnou možnost státní hospodaření dokonale zprůhlednit.

Dále mě také trápí, že nesmyslně stát podporuje biopaliva. Jsou neekologická a vybízejí farmáře k poškozování půdy a k masivnímu používání herbicidů a pesticidů, které otravuje naše vodní toky a zdroje, zabíjí naše včely.

Česká pirátská strana vznikla před osmi lety. Kde vidíte hlavní úskalí toho, proč se straně zatím nepodařilo probojovat do Poslanecké sněmovny?

Když jsme vznikali, tak jsme věděli, že je to běh na dlouhou trať. Nechtěli jsme se do vrcholné politiky tlačit prostřednictvím drahých masivních kampaní, ale postupně se vybudovat odspodu. Mluvili jsme o dvaceti letech, která budou trvat, než naše politika bude jedno z hlavních témat. Nakonec je nyní po osmi letech Pirátská strana dostatečně silná a vše se může podstatně urychlit díky ohromné podpoře dobrovolníků, poctivé práci všech členů, našich zvolených zastupitelů a stále bez toho, abychom se vzdali svých vizí, bez plýtvání peněz a bez strašení lidí.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

MUDr. Raduan Nwelati byl položen dotaz

Euro

Tvrdíte, že jste proti Euru, co ale tedy říkáte na to, že se ODS spojila se stranami, a dokonce s nimi jde i do voleb, které chtějí úplný opak? Proč se ODS neosamostatní? Vždyť vy ty malé strany ke zvolení nepotřebujete.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbořil: Etzler. Hřebejk. Novotný. Nechtějí si přiznat, že za tu prohru mohou taky

14:40 Zbořil: Etzler. Hřebejk. Novotný. Nechtějí si přiznat, že za tu prohru mohou taky

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA Pro politologa Zdeňka Zbořila bylo překvapením, když Petr Fiala začal recitov…