Ľuboš Blaha: Víme, kdo je kdo v ČR. Nepůjde to s Ukrajinou, půjde to s Ruskem

30.07.2024 4:45 | Rozhovor

Z Bratislavy do Prahy se stěhuje mezinárodní konference GLOBSEC, které se v minulosti zúčastnili například Madeleine Albrightová nebo Alex Soros. Podle europoslance slovenské strany Smer-SD Ľuboše Blahy je akce „propagandistickým kladivem pro štvaní národů do války“. Blaha podle svých slov Praze nepřeje, že se akce bude konat právě zde. Výrazný politik Smeru popisuje i současné dění na Slovensku a průběh rekonvalescence premiéra Roberta Fica.

Ľuboš Blaha: Víme, kdo je kdo v ČR. Nepůjde to s Ukrajinou, půjde to s Ruskem
Foto: Smer SSD
Popisek: Slovenský europoslanec Luboš Blaha (Smer SSD)

Evropská komise odmítá pomoci Slovensku a Maďarsku v tlaku na Kyjev kvůli blokaci tranzitu ruské ropy přes ukrajinské území. Co to pro Slovensko znamená? Očekáváte, že se problém podaří vyřešit bilaterálně mezi Bratislavou a Kyjevem?

To, co udělala Ukrajina vůči svým dvěma sousedům, kteří jí poskytují humanitární a jinou pomoc, je opravdu šílené, je to doslova vyhlášení ekonomické války. A proto si není třeba dělat iluze o perspektivách vyjednávání s tamním banderovským režimem. Ale říká se – na hrubý pytel hrubá záplata. Pokud to nepůjde s tamní vládou vyřešit dohodou ani prostřednictvím EU, tak to je třeba zkusit jinak, například přes přímé vyjednávání s Ruskem.

Pokud by v řešení této krize selhaly diplomatické možnosti, jsou možnou variantou i nějaká odvetná opatření ze strany slovenské vlády? Zaznamenal jsem, že byste mohli utnout dodávky elektřiny Ukrajině.

Dokud máme právo veta, máme různé možnosti, včetně zablokování vojenské pomoci EU Ukrajině nebo podobných kroků. Ale v tuto chvíli nechci mluvit o konkrétních opatřeních, na kterých se vláda dohodne. Věřím však, že budou dostatečně účinná, aby v Kyjevě, ale i v Bruselu velmi jasně pochopili, že my nejsme fackovací panák, do kterého si kopne, kdo chce a kdy chce.

Někteří čeští komentátoři se vám Slovákům, především vládě Roberta Fica, posmívají, že sklízíte plody vaší protiukrajinské politiky a že EU nemá důvod vám pomáhat… Vadí vám, že z Prahy do Bratislav zaznívají i takové věci?

Spíše to beru jen jako potvrzení evidentní skutečnosti, že režimní mediální politruci globalistického mainstreamu jsou všude stejní a plní stejné zadání. Stejných máme i u nás na Slovensku dost, že bychom je mohli exportovat. Nepochybuji o tom, že kdybyste měli u vás suverénnější vládu, tak byste od těch našich liberálních pisálků slyšeli na její adresu přesně stejné zlomyslné a záludné hlouposti.

Praha se stala „náhradním domovem“ pro mezinárodní konferenci GLOBSEC, která měla v Bratislavě dlouhou tradici. Český prezident Pavel nabídl pořadatelům českou metropoli jako nové místo konání poté, co ji prý váš premiér Fico „vyhodil“. Jak to celé bylo? Není škoda, že se dle některých názorů tato prestižní akce v Bratislavě už konat nebude? Pokud nikoli, z jakých důvodů?

Kdybych bratrský český národ a Prahu upřímně nemiloval a kdybych byl zlomyslný, tak bych řekl, že vám GLOBSEC v rámci utužování družby a přátelství s radostí věnujeme. Ale vážně: Tento sabat nejhorších agentů amerického militarismu není ničím jiným než hrubým propagandistickým kladivem pro štvaní národů do války proti Rusku, a zároveň kanálem pro financování struktur, které v tomto smyslu ovlivňují veřejné mínění. Tedy pro zemi, ve které se GLOBSEC usadí, je tato organizace pouze škůdcem a je na občanech České republiky, aby „poznali ptáka podle peří“.

Pakliže organizátorům GLOBSECu byly utnuty státní dotace ze slovenského rozpočtu, máte informaci, jakou sumu každoročně tato akce z kapes slovenských občanů získala? 

Z veřejně dostupných zdrojů je známo, že stát přes několik rozpočtových kanálů každoročně dával na GLOBSEC několik set tisíc eur, tedy celkem k tomuto účelu vynaložil již pěkných několik milionů eur. Asi nemusím dodávat, že ty peníze z peněženek daňových poplatníků se daly využít i jinak a z hlediska občanů mnohem smysluplněji.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

JUDr. Jiří Pospíšil byl položen dotaz

kampaň

Myslíte, že je správné, aby si politici hráli na soudce a říkali, kdo smí kde inzerovat? Já chápu, že jde asi o prostory, které patří městu, a je fakt, že svým majetkem si každý může asi nakládat jak chce, ale myslíte, že je to pak férový volební boj, a taky, že se vám tento krok nemůže vymstít? Sou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Já Slovákům přeji, ať se domluví s Ruskem , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusealice1 , 30.07.2024 8:45:08
Stejně, kdo nejede podle not Bruselu ,tak má distanc.Polsko má Tuska a dotace pojedou jim jak po másle.Ukrajina ničí Slovensko a Maďarsko a Leyenové to nevadí,Ukrajina není v EU,ale vydírá,nařizuje,skuhrá a Evropa skáče jak ten Zelený skrček rozkazuje.

|  12 |  0

Další články z rubriky

Drahota. Můžeme skončit jako na Kubě, varuje odborník. Elektroauta problém nevyřeší

22:03 Drahota. Můžeme skončit jako na Kubě, varuje odborník. Elektroauta problém nevyřeší

Že zelený „přílepek“ zdraží benzin o 2 koruny za litr, to je spíše optimistický předpoklad, skutečno…