Lukáš Navrátil (Přísaha): Současnému vedení Ústí nad Labem bych dal čtyřku

22.09.2022 7:12 | Rozhovor

ROZHOVOR „Chceme odvolání ředitele městské policie a navýšení počtu strážníků. Není normální mít ředitele této instituce více jak 30 let ve vedení a podívejte se, kam to dopracoval. Zde to není osobní, je to o změně konceptu. Městská policie si zaslouží vedení, které jim zajistí adekvátní podmínky a lidem bezpečné město," řekl pro PL kandidát na primátora v Ústí nad Labem.

Lukáš Navrátil (Přísaha): Současnému vedení Ústí nad Labem bych dal čtyřku
Foto: Přísaha.cz
Popisek: Lukáš Navrátil

Z jakého důvodu jste se rozhodl kandidovat pod hlavičkou Přísahy? 

Už delší dobu jsem přemýšlel, že bych zkusil i politiku. V životě jsem už něco dokázal a je mi líto, když vidím naše město, jak stagnuje. V Ústí nad Labem podnikám, vlastním kavárnu v centru města a  snažím se rozvíjet veřejný prostor. Dále pracuji jako projektový manažer pro e-commerce společnost, kde jsem se podílel na největším projektu automatizace v Evropě s rozpočtem více jak 1,3 miliardy korun, který se nyní v ČR spouští.  

Anketa

Jak budete volit v komunálních volbách?

hlasovalo: 11074 lidí

V Přísaze jsem poznal skvělou partu lidí, kteří za sebou nemají žádné korupční skandály. Proto jsem se rozhodl kandidovat za toto hnutí. Zkusil jsem nejdříve parlamentní volby a následně se připravoval na komunální.

V čem je toto hnutí podle vás jiné? 

To je jednoduché, jsme protikorupční hnutí. Myslím, že náš sever a Ústí nad Labem potřebuje právě to. Podívejte se, co se tu děje? Jak je možné, že pár měsíců před volbami město zadá zakázku za 11 milionů korun na studii CORSA. Je vidět, jak se nás bojí a blokují nás i do debat. Máme tu hnutí, která ani nekandidují pod svojí značkou, jako je např. SPOLEČNĚ (KDU-ČSL a TOP09) nebo nově samotný STAN. Jdeme do voleb, protože zde v Ústí nad Labem nechceme mít žádné kauzy typu Dozimetr. 

Jaké největší problémy je třeba v Ústí řešit, co lidi trápí nejvíc? 

Jednoznačně bezpečnost, úklid a chybějící investice. V našem programu máme jasných 5 bodů, které chceme splnit a já za ně beru osobní odpovědnost. 

Když Přísaha přišla se vznikem Technických služeb, tak strany, které jsou na radnici se tvářili, že to nejde a teď to mají v programech taky. Proč se to tedy již dávno neschválilo na zastupitelstvu? 

Dál samozřejmě bezpečnost, chceme odvolání ředitele městské policie a navýšení počtu strážníků. Zde slyšíme jen, že to nejde. Ale přece není normální mít ředitele této instituce více jak 30 let ve vedení a podívejte se, kam to dopracoval. Zde to není osobní, je to o změně konceptu. Městská policie si zaslouží vedení, které jim zajistí adekvátní podmínky a lidem bezpečné město. Za Přísahu můžeme zaručit, že jim ty finance k rozvoji zajistíme.je potřeba nového vedení, která dá jasný rámec toho, co naše MP vlastně potřebuje.  

Za co byste pochválil současné vedení města a co se jim nepovedlo?

Když se projdu po městě, bohužel je nelze pochválit. Pokud se mě ptáte na známku, dal bych za 4 a ještě se zdviženou rukou „pozor”, ať nepropadnete. A co přesně se nepovedlo? Nepovedly se investice. Město se nikam neposouvá. Není možné, aby vedení města nebylo schopno vyčerpat vlastní rozpočet a přitom tvrdilo, že nejsou peníze. Peníze ale leží na účtech. Jasně se ptáme, kdo to hlídá? Víme, jak se čerpá? Nevíme! 

Jak byste řešili problémy s parkováním na ústeckých sídlištích? 

Je potřeba tento problém rozdělit na dvě části. 

Zaprvé, co můžeme udělat hned, můžeme si prověřit místa, kde začít realizovat šikmé stání. Nepotřebujeme zde žádné velké změny, zúžíme široké silnice, dáme zatravňovací kostky. Třeba Krásné Březno má tento typ parkování prostor, realizace je možná velmi rychle. Jen říkáme,  že už nechceme jen betonovat. Chceme ve městě udržet vodu a zeleň. 

Zadruhé, je potřeba stavět parkovací domy, to už tak rychlé samozřejmě není. Jako projektový manažer vím, že je potřeba hlavně správně vytipovat místa, kde lze stavět. Finance na to jsou, je to jen o vůli. Máme zde místa, kde by šla výstavba parkovacího domu realizovat celkem rychle, proč třeba u nemocnice není parkovací dům? Je to krajská nemocnice a parkování je tam opravdu složité. Takových míst je v Ústí mnoho. Je to určitě jedna z priorit, na kterou se chceme zaměřit. 

Někteří uvádí, že Ústí stále trápí takzvané vyloučené lokality. Je to pravda? Co byste s problémem udělal vy?

Ano, s tím mohu jedině souhlasit. Víte, já osobně Ústí nad Labem hodně srovnávám s Ostravou. Když se tam zajedete podívat, uvidíte, jaký kus práce to město udělalo. To se bohužel o Ústí říct nedá. Přísaha má jako jeden z bodů výstavbu a vykupování bytů do bytového fondu města. Jasně si uvědomujeme, že takto můžeme řídit vyloučené lokality nebo je postupem času úplně minimalizovat. Podívejte se třeba na Mojžíř, Neštěmice. Tímto způsobem by z nich mohla být časem velmi lukrativní lokalita, pokud by se nám podařilo dostat vše zpět do fondu města. Ano, bude to stát peníze, ale zde není žádné jiné řešení. A okolí Globusu u Trmic, nemovitosti koupit, následně zbořit a postavil zde průmyslovou zónu, kde naši lidé naleznou práci s přidanou hodnotou. Nechceme už jen montovny nebo sklady. S každou lokalitou máme jiné plány, ale je třeba zmínit, že o takových velkých projektech chceme nechat rozhodovat primárně lidi, ne jen zastupitelstvo. Musíme znát i jejich názor.  

Myslíte si, že Chabařovicím uleví přestavba náměstí? 

Neznám přesné souvislosti, Chabařovice nespadají pod Ústí nad Labem. Já si ale dokážu představit přestavbu našich náměstí v Ústí, betonování už bylo dost. 

Co byste udělali pro to, aby ulice Ústí byly čistší?

Jednoznačně chceme zřízení Technických služeb pod správou města. Chceme se sami starat o mobiliář města, vybudovat podzemní kontejnery. Dále udělat kompletní revizi svozů odpadu, který nastavíme podle potřeb občanů. Hlavně, nebudeme zavádět žádné poplatky za svoz odpadu. Prostředky máme. Je potřeba i vznik odboru zeleně, o tu se nestaráme vůbec, nebo to alespoň není nikde vidět. Je potřeba zjistit hlavně majetek města, víme kolik máme vlastních košů, jaký je náš městský mobiliář? Můžeme jednat o tom, zda Technické služby nesloučit s MSUL, je to o celém konceptu, ale víme, co chceme a jak toho dosáhnout. 

V Ústí je řada lokalit, které potřebují úpravu. Kde byste na rekonstrukce vzal peníze a která lokalita by si to aktuálně zasloužila nejvíc? 

V první řadě je potřeba říct, jak se o lokality a komunikace staráme. Víme třeba, když plánujeme opravu komunikace, že ji zase za měsíc nerozkopeme, protože tam jiný odbor plánuje něco jiného, jako je tomu třeba nyní v Praze. Nevíme nic, protože spolu nekomunikujeme. Nesmíme opakovat pořád stejné chyby. A ano, vše je v katastrofálním stavu, protože nejsme schopni vše profinancovat. Není to o financích, je to o schopnostech jedinců. Podívejte se na příklad investic:

Nejen Česko nyní trápí vysoké ceny energií. Měla by se do pomoci občanům zapojit i města? Pokud ano, jaké navrhujete řešení? 

Zde je velice těžké nyní říkat, co dělat. Sami nevíme, co bude zítra. Vláda již rok říká, že má řešení, ale zatím nikdo neví, co bude. Nelze přenášet řešení těchto problémů na samosprávu, zde musí jednat primárně vláda. Dokážeme si ale představit například rozvoj komunitní fotovoltaiky. 

Některá města například kvůli úsporám o Vánocích nebudou svítit tak dlouho, jiná vánoční výzdobu ani neudělají. Jak byste šetřil vy v pozici primátora? 

Chtěl bych vědět, jaký máme trend spotřeby. Využíváme moderní osvětlení nebo staré lampy? Čerpáme dotace na obnovu infrastruktury? Pokud ne, proč a kdo je za to zodpovědný? To jsou první otázky, na které bych se jako projektový manažer zeptal. Následně bych nastartoval čerpání případné dotace na obnovu, fotovoltaiku na budovy města. Zajistil podporu školám, školkám a městským institucím. Co nejrychleji bych se snažil připravit akční plán. Je jasné, že nestihneme už tuto zimu, proto je zde potřeba reakce vlády a následně bych na tuto zimu řešit možnosti města. Potřebujeme ale znát čísla, která nyní nevíme.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…