Macinka: Motoristé a můj tajný záměr. Jak půjdeme do voleb 2025

24.06.2024 9:54 | Rozhovor

Auto jako symbol škod, které na občanech páchá Green Deal. To byl záměr předsedy strany Motoristé sobě Petra Macinky. „Protože motoristů a lidí existenčně závislých na jízdě autem je u nás mnoho, vsadil jsem na to, že příběh symbolizovaný automobilem lidé pochopí snáze, než snahu vysvětlovat pro leckoho možná příliš abstraktní boj za svobodu. Proto Motoristé sobě,“ říká ParlamentnímListům.cz. Formát, v jakém půjde do voleb 2025, prozradit zatím nechce, ale jednat z vlastní iniciativy s SPD, PRO a Svobodnými nemíní.

Macinka: Motoristé a můj tajný záměr. Jak půjdeme do voleb 2025
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ukončení předvolební tour koalice Přísahy a Motoristů sobě

Začneme od úplného začátku, kdy vás vlastně napadlo založit stranu Motoristé sobě, byl tam nějaký zlomový moment, zlomový nápad?

Dávno jsem věděl, že zelený útok náš svět, na automobilismus a na automobilový průmysl (a nejen na ten automobilový) přijde, protože problematiku klimatického fanatismu, který postupně prorůstá do veřejných rozhodovacích struktur nejen na úrovni EU, sleduji dlouhodobě. Zároveň jsem věděl, že nikdo z české politické scény nebude schopen účinně vypointovat, o jak velký problém se jedná. Green Deal je velmi složitý a málokterý z politiků (natož občanů) jeho konstrukci rozumí a domýšlí hrozivé dopady této šílené politiky na prosperitu a životní styl celé naší společnosti.

Chtěl jsem proto vnést do hry nějaký symbol. Symbol ztělesňující každodenní životní potřeby drtivé většiny lidí u nás, na něž vytrvale útočí západní zelená progresivistická levice: auto a motorismus. A protože motoristů a lidí existenčně závislých na jízdě autem je u nás mnoho, vsadil jsem na to, že příběh symbolizovaný automobilem lidé pochopí snáze, než snahu vysvětlovat pro leckoho možná příliš abstraktní boj za svobodu. Proto Motoristé sobě.

Jak dlouho znáte Filipa Turka? A kdy vás napadlo, že je to europoslanecký „materiál“?

Známe se spolu několik let z jednoho takového neformálního klubu pravicově smýšlejících konzervativců, který vznikl jako reakce na tzv. pražskou kavárnu (říkáme si Pražská hospoda). Zároveň se už druhým rokem s Filipem a s makroekonomem Vladimírem Pikorou střídáme jako moderátoři pořadu Přísně tajné, který vysíláme každé úterý na YouTube kanále @Xaverlive. Že by Filipovi mandát europoslance slušel, jakož i že tam z něho místní kaviároví levičáci budou dostávat opakovaně amok, mně bylo jasné v prvním okamžiku. Jsem opravdu rád, že se nechal přemluvit a z dlouholetého politického komentátora se úspěšně transformoval v nového politika.

Měl jste v některém konkrétním momentu pocit, že by celá kampaň mohla přijít vniveč, protože byste i přes koalici zůstal pod pětiprocentní hranicí?

Neměl. Ta kampaň byla skvělá. A i když jsme v porovnání s ostatními disponovali nesrovnatelně nižšími finančními prostředky, byla vidět. Lidé o nás mluvili a byli jsme všude. Slova o nás coby o „černém koni voleb“ jsme z médií slyšeli prakticky celý poslední předvolební čtvrtrok. Věděli jsme od začátku naprosto přesně, co chceme udělat i jak to chceme udělat. A také jsme tak všechno i udělali.

A na druhou stranu, považoval jste dva mandáty za možný nebo dokonce pravděpodobný výsledek?

Úspěchem by pro nás bylo cokoliv nad pět procent, tedy i zisk mandátu jednoho, přesto potenciál zisku dvou křesel naše koalice určitě měla od začátku. Tento cíl jsme si také veřejně vytyčili při zahájení naší kampaně 11. dubna 2024, kdy jsme představili dvojici našich hlavních kandidátů – dnes již zvolených europoslanců – Filipa Turka, experta na průmysl a problematiku Green Dealu, a Nikoly Bartůšek, mimořádně kvalifikované odbornice na problematiku migrační a azylové politiky.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

Mír

Dobrý den, je pravda, že ANO mluví o míru již dlouho, byť si myslím, že by si ho přáli i ostatní strany i státy, ale ptám se, máte také návrh, jak ho dosáhnout? Máte dojem, že Rusko si mír přeje, a že bude ochotné přistoupit na nějaký kompromis? Zatím si podle mě klade dost nereálné požadavky. Nebo ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Líbí se mi tento rozumný a logikou podložený pohled, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusenovasova , 24.06.2024 10:55:21
na současnou situaci. Vlastně i s naznačením práce do budoucna. Pravdou je, že Green Dealu pořádně a do všech důsledků nerozumí většina jeho podporovatelů. A realizace zákazu motorových aut / benzin, nafta a v budoucnu třeba vodík / je obrovský nesmysl. PROČ ??? Výroba elektroaut jako celek je velmi zatěžující pro životní prostředí, kterou v celé své celistvosti její prosazovatelé málo nebo vůbec nechápou. Rovněž zabránění migrace je rozhodující strategický cíl platící pro celou Evropu. A to jsou velmi důležitá a chytlavá témata pro voliče. Ale nejddůležitější budou výsledky.

|  11 |  1

Další články z rubriky

Statisíce nových voličů se tu mohou objevit. Možná už neumí ani česky, varuje Konečná

17:28 Statisíce nových voličů se tu mohou objevit. Možná už neumí ani česky, varuje Konečná

„Zpackaná, zpackaná a ještě jednou zpackaná privatizace. Nedomyšlenost kroků různých vlád byla v prů…