Petr Gazdík pro PL: Myslím, že se Benešová nebude pouštět přímo do výměny Pavla Zemana. Jsou ale i jiné možnosti

27.04.2019 20:00 | Zprávy

ROZHOVOR „Pokud ministr spravedlnosti odejde pouhý den poté, co se kauza premiéra přesouvá z rukou policie do rukou státních zástupců, kteří spadají pod resort spravedlnosti, je to důvod ke znepokojení. O to víc se musí veřejnost o tento případ zajímat,“ myslí si bývalý předseda, nyní místopředseda STAN Petr Gazdík. Vyjadřuje se i k ekonomické politice vlády.

Petr Gazdík pro PL: Myslím, že se Benešová nebude pouštět přímo do výměny Pavla Zemana. Jsou ale i jiné možnosti
Foto: Daniela Černá
Popisek: Radní Zlínského kraje, poslanec Petr Gazdík a náměstek hejmana Josef Zicha na jednání Zastupitelstva Zlínského kraje

Jana Kněžínka na pozici ministra spravedlnosti nahradí Marie Benešová. Proti výměně Kněžínka za Benešovou se chystají demonstrace, počítá se s účastí tisíců lidí. Tito lidé se obávají, že jde o snahu Andreje Babiše a Miloše Zemana ovládnout justici. Co si o tom myslíte vy?

Obávám se také. To je právě ten problém: pokud ministr spravedlnosti odejde pouhý den poté, co se kauza premiéra přesouvá z rukou policie do rukou státních zástupců, kteří spadají pod resort spravedlnosti, je to důvod ke znepokojení. O to víc se musí veřejnost o tento případ zajímat.

Marii Benešové kritici vyčítají spřízněnost s Milošem Zemanem, na druhou stranu ji oceňuje třeba Hana Marvanová, podle které Benešová například v kauze H-Systemu postupovala naprosto korektně podle hesla „padni komu padni“. Myslíte, že nyní hrozí, že už nestranná ve svém rozhodování nebude?

To je přesně ta věc, o které mluvím: veřejnost a parlament, jako kontrolor vlády tím spíš, nesmí tento případ pustit ze zřetele - a dohlížet na onu nestrannost rozhodování.

Premiér Babiš se brání, že Marii Benešovou vybral proto, že je nutné zatočit s korupcí a klientelismem. Ministerská rošáda nicméně přišla den poté, co policie navrhla Andreje Babiše a spol. obžalovat v kauze Čapí hnízdo. Vidíte v tom spojitost?

Radši bych ji neviděl, ale první věc, která mě napadla, byla ona souvislost. A zjevně jsem nebyl zdaleka sám.

Ihned po oznámení jména Benešové se objevily obavy, že dojde k výměně na postu nejvyššího státního zástupce. Benešová to však odmítla coby „chiméry“. Obáváte se toho také?

Teď, když nás paní budoucí ministryně ujistila, že to nehrozí, tak nemyslím, že by se do toho pouštěla. Ale už třeba mluvila o omezení funkční doby nejvyššího státního zástupce. Možností je zkrátka víc. Ano, vím, že leckde v zahraničí je doba na tomto postu omezená. Ale tam také není obvyklé, aby premiér figuroval jako podezřelý v dotačním podvodu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dva tatínkové demografii nespraví.“ Odešla od lidovců k Rajchlovi a říká proč

21:20 „Dva tatínkové demografii nespraví.“ Odešla od lidovců k Rajchlovi a říká proč

Někdejší úspěšná lidovecká politička Klára Liptáková letos změnila politický dres přestupem k PRO. D…