V České republice během posledních týdnů roste počet obětí nemoci covid-19. Do jaké míry se tento smutný fakt promítl ve vaší práci? Pocítili jste rozdíl proti době „předcovidové“?
Rozdíl jsme rozhodně pocítili. Za poslední zhruba tři týdny to bylo navýšení o téměř padesát procent. Samozřejmě jednotlivé pohřební služby se liší případ od případu, ale pokud budu mluvit za naše krematorium, odhaduji to na padesát procent navíc proti normálnímu stavu.
Konkrétně u nás jsme měli trošku problém už před časem, protože jsme dělali generálku a některá krematoria nám kvůli tomu pomáhala a druhou pec jsme spustili od 21. října a stejně jsme nebyli schopni to kapacitně zvládat. Přitom za normálních okolností nám dvě pece suverénně stačí, ale teď to bylo málo. Toto trvalo nějaké tři týdny s tím, že poslední dny jsou trochu lepší, nicméně za úterý přibylo kvůli covidu rekordních skoro 300 zesnulých, takže uvidíme.
Jak se ten padesátiprocentní nárůst promítl do vaší práce prakticky? Je to o dostatku zaměstnanců nebo kapacitě pecí? Nebo jste museli fungovat i během víkendů a svátků?
V případě jiných zařízení se trošku pousmívám, protože bylo možné vidět reportáž z jihlavského krematoria, kde říkali, že nestíhají a budou asi muset do práce ve státní svátek nebo sobotu. Naše krematorium takhle pracuje běžně, jedeme soboty, neděle. Pro nás je to normální. Takže jsme teď byli nuceni posílit, že jedeme prakticky nepřetržitě. Za normální situace jsme v sobotu pracovali třeba na jednu nebo jeden a půl směny, kdy jsme zažehnali resty z předchozího týdne. V současné situaci je ale víkendový provoz nepřetržitý a stejně nestíháme. V těchto dnech aktuálně je to trochu lepší, ale ještě minulý týden nám pomáhala krematoria v pražském Motole a v Pardubicích.
Mluvil jste o tom, že nyní máte nepřetržitý provoz. Znamená to, že spalujete bez přestávky 24 hodin denně?
Jde o nonstop provoz s jistým omezením. My máme tzv. lehké kremační pece, které nejsou určeny na zcela nepřetržitý provoz, musí chvíli stát. Šamotové obložení uvnitř musí vychladnout, nejde o typy, která mají mnohá německá krematoria, kdy jejich pece mohou jet nepřetržitě třeba i několik let, takovými pecemi nedisponujeme. Minimálně čtyři hodiny denně musí pec zůstat stát, aby vychladla.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
COVID
Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.
Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.
autor: Radim Panenka