To není ani tak úspěch Okamury, jako spíše neúspěch a neschopnost všech ostatních. Hovoří nový poslanec ANO

30.10.2017 8:45 | Zprávy

ROZHOVOR „Nikdy, opakuji nikdy nebudu politikem, který chňapne jakoukoliv funkci, která mu bude nabídnuta bez ohledu na zaměření nebo pozici, která zrovna proletí kolem. Chci se zaměřit na tři základní okruhy – ochranu spotřebitelů, sociální témata z pohledu lidí se zdravotním postižením a ekonomická témata,“ řekl v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Patrik Nacher.

To není ani tak úspěch Okamury, jako spíše neúspěch a neschopnost všech ostatních. Hovoří nový poslanec ANO
Foto: Archiv P. Nachera
Popisek: Bankovní analytik Patrik Nacher

Letos jste poprvé kandidoval do Poslanecké sněmovny, co Vás k tomuto vedlo?
 
Logický přesun z politiky komunální do politiky celostátní s cílem pokračovat v tématech, kterými jsem se zabýval v Praze.
 
Máte už představu, kde můžete být ve Sněmovně nejvíce platný?
 
Bez toho bych se do toho vůbec nepouštěl. Budu konzistentní s tím, co jsem vždy říkal, tedy, že se budu věnovat jen těm tématům a okruhům, kterými jsem se zabýval v civilním životě. Nikdy, opakuji nikdy nebudu politikem, který chňapne jakoukoliv funkci, která mu bude nabídnuta bez ohledu na zaměření nebo pozici, která zrovna proletí kolem. Chci se zaměřit na tři základní okruhy – ochranu spotřebitelů, sociální témata z pohledu lidí se zdravotním postižením a ekonomická témata. Takže bych se rád angažoval v rozpočtovém, hospodářském, případně sociálním výboru.
 
Získal jste 4147 preferenčních hlasů. Jste spokojený? Co vedlo podle vás voliče, že dávali preferenční hlasy právě vám?
 
Všem voličům moc děkuji, vážím si té podpory, která podle mě vycházela z mých aktivit kolem šíření finanční gramotnosti než z mého působení v komunální politice. Se samotným vlastním výsledkem spokojený nejsem.
 
 
Do současné doby jste působil jako zastupitel na pražském magistrátu, zůstanete po volbách i tam, nebo budete jenom ve Sněmovně?
 
Vždy jsem kritizoval kumulování funkcí a, i když se mě to týká, na svém postoji nic měnit nebudu a půjdu příkladem. Tudíž se vzdám uvolněné pozice předsedy výboru pro výchovu a vzdělávání a zůstanu jen řadovým zastupitelem. Jakkoliv tu nejde o důvody časové, neboť funkce předsedy výboru není tak náročná jako komunální pozice exekutivní (radní, starosta, primátor, hejtman apod.), ale jde mi o princip, o symbol. Odůvodnit si, proč něco neudělat je sice možné, ale právě toho mají lidé plné zuby, a to já dělat opravdu nebudu. Kolegové, jenž se rozhodnou jinak, přebírají odpovědnost za ne moc pozitivní vnímání politiků.
 
V letošních volbách neuspěly strany, které v minulých letech byly zvyklé na daleko lepší výsledky. Co říkáte obrovskému propadu ČSSD, ale také KSČM, Zelených nebo TOP 09, která se dostala do Sněmovny těsně?
 
Po vítězných volbách je třeba se uklidnit a zůstat pokorný. Nejsem analytik, abych si tu troufal rozebírat výsledky jednotlivých stran. Některé propady mě překvapily, jiné jsem celkem očekával, jako třeba (ne)zisk sociální demokracie.
 
Zelení a TOP 09 už nemají své bývalé šéfy, čekáte podobné personální změny i u ČSSD a KSČM, a jak mohou případně ještě ovlivnit vyjednávání o koaliční vládě Andreje Babiše?
 
Tak v ČSSD to lze očekávat už jen z toho důvodu, že tam vlastně vládne triumvirát osob – jedna je premiérem, druhá byla volebním lídrem a třetí dočasným předsedou. To podle mého přesvědčení není životaschopný, efektivní ani srozumitelný koncept.
 
Čím si vysvětlujete úspěch strany SPD Tomia Okamury, jaký je Váš osobní názor na tohoto politika? Vy osobně byste s ním do vlády šel?
 
To není ani tak úspěch Tomia Okamury, jako spíše neúspěch a neschopnost všech ostatních. Poprvé po roce 1989 nebylo obsahem voleb nějaké téma, okruhy, konkrétní obsah, nýbrž permanentní vymezování se vůči Babišovi a Okamurovi. To bylo zoufale málo, nicméně lidé se pak rozhodovali také podle sympatií, což teď ostatní politiky, kteří onu osobní rovinu nastolili, rozčiluje. Osobně bych nejraději viděl vládu pravicovou, tedy logicky spíše s ODS.
 
Co říkáte na to, že média, která o něm v minulosti informovala nejen pozitivně, nevpustil do volebního štábu (ParlamentníListy.cz mezi těmito médii byly také)?
 
Tak nemusím komentovat snad úplně všechno… Nicméně mi to připomíná reakci vedení ODS v roce 1997 po tzv. Sarajevském atentátu, kdy nechali novináře při jednání výkonné rady stát několik hodin na ulici před Sněmovní 3, zřejmě jako jakýsi trest za negativní informování o sponzorských darech. Nenechat se sebou manipulovat je jednou věcí, válčit s novináři pak zcela jinou.
 
Stejně překvapivě úspěšní byli i Piráti, kteří skončili celorepublikově třetí, v Praze dokonce druzí, myslíte si, že se mohou do české politické scény zapsat na delší dobu, a ne jen na jedno volební období?
 
Těžko předpovídat, záleží na mnoha okolnostech a sympatie mladých voličů, kteří zejména podporovali Piráty, je vrtkavá a nestálá.
 
Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Ing. Jan Skalický byl položen dotaz

To myslíte vážně, že tu žádné povodně nejsou?

A co to tedy podle vás je? Nestydíte se? Vždyť v důsledku povodní vyhaslo několik životů, spousta lidí přišlo o střechy na hlavou a o svůj majetek. To jste tak asociální nebo jste úplně mimo? A fakt myslíte, že má kdokoliv z této tragédie radost? Možná tak vy, jelikož jste ji evidentně zneužil ke sv...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbořil: Etzler. Hřebejk. Novotný. Nechtějí si přiznat, že za tu prohru mohou taky

14:40 Zbořil: Etzler. Hřebejk. Novotný. Nechtějí si přiznat, že za tu prohru mohou taky

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA Pro politologa Zdeňka Zbořila bylo překvapením, když Petr Fiala začal recitov…