Útok na Capitol jen jako zahřívací kolo. Kobza už tuší dění po volbách v USA

01.09.2024 21:06 | Rozhovor

Poslanec SPD Jiří Kobza se obává, že po prezidentských volbách v USA bude v ulicích dusno. Ani jedna strana se totiž s prohrou nesmíří. Americká společnost je podle něho rozdělena tak, jak nebyla od občanské války. Dále se vyjádřil i ke konferenci GLOBSEC, která se během víkendu konala v Praze. Tu označil za „poradu lidí a organizací, které z války profitují, na téma, jak tu válku ještě více rozpoutat, nejlépe do stavu, kdy už nepůjde zastavit“.

Útok na Capitol jen jako zahřívací kolo. Kobza už tuší dění po volbách v USA
Foto: Hana Brožková
Popisek: Jiří Kobza

V Praze se tento víkend konala mezinárodní konference GLOBSEC. Podle jejích pořadatelů musí západní civilizace, reprezentovaná NATO, v současnosti „přečkat bouři“. Není ale to, co se děje ve světě, trochu jiný druh problému, než „bouřka“, která se přežene?

No, mně osobně to přijde jako porada lidí a organizací, které z války profitují, na téma, jak tu válku ještě více rozpoutat, nejlépe do stavu, kdy už nepůjde zastavit. Nemohu nevidět souvislost s blížícími se prezidentskými volbami v USA.

Podle Petra Koláře, předsedy přípravného výboru konference, je třeba, aby se síly liberální demokracie sjednotily, protože „autoritáři“ se sjednocují taky. Nevede ale toto „sjednocování“ k tomu, že západní civilizace ztrácí rozmanitost, na které vyrostla?

Pokusy o sjednocování sil liberální demokracie vidíme všude kolem, například na stylu zahájení olympiády v Paříži nebo na Prague Pride. Je ale otázkou, zda už jejich sjednocování nedosáhlo svých mezí, jak vidíme na klesajících preferencích tzv. liberálních stran u nás (ODS,TOP 09, STAN, KDU-ČSL a Pirátů). Na rozdíl od toho, sjednocování konzervativních demokratů je stále v začátcích a tak se domnívám, že vyjádření Petra Koláře vyplývá z oprávněného pocitu, že liberálové ztrácejí vliv (díky tomu, co již stačili napáchat na evropské společnosti a ekonomice).

Vláda zdůrazňuje, že neustoupí z podpory Ukrajině v jejím boji proti Rusku. V situaci, kdy už i některé západní země začínají hovořit o potřebě řešení konfliktu prostřednictvím jednání, je namístě debata o tom, co má tato „podpora Ukrajině“ vlastně znamenat?

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

svoboda slova

Souhlasím s váma, že svoboda slova není absolutní, ale myslíte, že tím, že budete lidem nařizovat, co si mají myslet a říkat nebo spíš neříkat (narážím na to, že chcete zakázat ,,špatné" názory), že to povede k něčemu pozitivnímu? Že pomáhá něco vyřešit Foltýn, který uráží každého, kdo má jiný názor...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Odbočím ., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusechlestakov , 02.09.2024 7:57:47
PL proč neumožňujete diskusi u článku s morálním impotentem Foltýnem ?

|  8 |  0

Další články z rubriky

Dvacet let žvanění o klimatu. Byznys s uhlíkovými odpustky jede a peníze pak chybí, říká expert

7:52 Dvacet let žvanění o klimatu. Byznys s uhlíkovými odpustky jede a peníze pak chybí, říká expert

Po každých povodních se hodně mluví o tom, že jsme se bývali měli připravit lépe. Ale ne vždy na to …